Nyheder • 23/06/2016
Bryggeriekspert: Samarbejde giver fynsk øl en stor fremtid
Mikrobryggerier er i de seneste år skudt skudt op som svampe over hele verden, og Fyn er ingen undtagelse. For at ruste sig bedst muligt har de fynske bryggerier i stor grad valgt at stille sig skulder ved skulder i stedet for at slås om de samme markedsandele. Og den satsning giver pote, fortæller bryggeriekspert Leif Typkær, der netop har vist en større delegation af irske brygmestre rundt på øen.
“Irerne er ellers nok i den bedre del af øleliten, men de var meget imponerede over, hvad de så, og der var flere af dem, der mente, at vores mikrobryggerier måske var en halv snes år længere fremme i udviklingen, end deres. Vores irske gæster var også imponerede over, at alle bryggerierne havde et så bredt sortiment og så mange varianter. I Irland har de enkelte bryggerier ikke alle øltyper på repertoiret,” fortæller Leif Typkær, der har beskæftiget sig med øl siden 1965, hvor han blev uddannet brygmester på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole.
Han har blandt andet været brygmester og direktør på Bryggeriet Vestfyens i Assens og på Albani Bryggerierne, og Typkær glæder sig over udviklingen:
“Jeg synes, at det er meget positivt, at bryggerne på Fyn arbejder så godt sammen, og at der er bred enighed om, at vi skal arbejde sammen. Vi er meget anerkendte rundt om i verden, og jeg synes virkelig, at det er spændende, at vi nu har fået en uddannelse som ølsommelier på Kold College, og desuden er der et rigtig godt samarbejde med SDU,” konstaterer Leif Typkær, som selv er blandt underviserne på ølsommelieruddannelsen og i øvrigt har fungeret som konsulent ved etableringen af et nyt malteri i Refsvindinge.
Ifølge Leif Typkær skyldes samarbejdet, at bryggerierne – store som små – har indset, at deres primære udfordringer ikke skal findes blandt ligestillede på Fyn.
“Den største konkurrent til de gode fynske øl er vinen. Men der er ingen grund til andet end optimisme. Fremtiden er rigtig god for den fynske brygbranche – Der er en hel del, der sælger uden for øen, og der er også nogle stykker, der eksporterer øl ud af landet,” lyder det videre.