Nyheder, Tips og gode råd • 26/11/2014

Brug for udenlandsk arbejdskraft? Lær mere om den her

Det kan være svært at vide, hvad man får, hvis man vælger at hyre udenlandsk arbejdskraft, men der er en række ting, man kan gøre, for på forhånd at undersøge en udenlandsk medarbejder.   

Nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af udenlandske arbejdere på det danske arbejdsmarked er steget med 21 procent på tre år – fra 107.000 fuldtidsstillinger til 130.000.

Der er især sket en stigning i antallet af arbejdere fra Polen, Rumænien, Italien, Filippinerne, Bulgarien og Spanien, mens der er sket et lille fald fra Tyskland, Norge og Sverige. Polen, Tyskland og Sverige er top tre på listen. 

Mange danske virksomheder rekrutterer altså medarbejdere fra udlandet, men der er også mange, som stadig er en smule nervøse ved det. For hvordan ved man, hvilket niveau en udenlandsk uddannelse ligger på sammenlignet med en dansk? Og hvordan er (arbejds)kulturen i Estland, Tjekkiet eller Tyskland anderledes end i Danmark?

Uddannelser
Der kan være store forskelle på niveauet på forskellige uddannelsesinstitutioner og uddannelser verden over, og man kan ikke nødvendigvis sige noget generelt om niveauet i hele regioner eller baseret på de pågældende landes BNP og økonomiske udvikling. Ens fordomme er med andre ord ikke nødvendigvis rigtige på det her område.

Uddannelses- og Forskningsministeriet har sammenfattet oplysninger om en lang række uddannelsesinstitutioner og udenlandske uddannelser på deres hjemmeside.

Vurder en udenlandsk eksamen her.

Find lande og uddannelser her.

Findes den udenlandske uddannelse eller uddannelsesinstitution i ministeriets database, kan man læse deres nyeste vurdering af niveauet ift. den tilsvarende danske der.

Det er samme sted, de danske universiteter bruger som vejledning, når de skal vurdere en ansøger til en dansk uddannelse fra udlandet.

Hvad du skal vide som arbejdsgiver
På hjemmesiden Nyidanmark.dk kan man læse mere om, hvordan man forholder sig til forskellige myndigheder som udlænding i Danmark, og hvilke rettigheder og pligter man har.

For Regler vedr. arbejde kan man som arbejdsgiver læse mere her.

Søg en udlænding
For direkte at søge efter bestemte typer udenlandsk arbejdskraft kan man bruge Danmarks officielle hjemmeside for international rekruttering og jobsøgning, Work in Denmark, som en række statslige styrelser står bag. Man kan enten søge efter udlændinge, der allerede er oprettet inde på deres database, eller man kan oprette sig selv, ligge et jobopslag online, og så ellers vente på, at der kommer ansøgere.

Hjemmesiden er nem at bruge, og der er lige nu ca. 5.850 tilmeldte jobsøgere og lidt over 1.500 job slået op derinde. 

Work in Denmark har kontorer i landets fire største byer, hvor man kan rette henvendelse vedr. rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. I Odense er adressen:

Dannebrogsgade 3
5000 Odense C
Tlf: +45 72223330 / E-mail: workindenmark@workindenmark.dk

Åbent: Mandag til torsdag 8.30 til 15.30 og fredag 8.30 til 15.00

Kulturelle forskelle
Der findes ingen dansk institution, som systematisk samler information om forskellige arbejdsmarkedskulturer og evt. udfordringer, de kan give på et dansk arbejdsmarked.

Men der er forsket en del i forskellige kulturer og deres påvirkning af arbejdslivet, og på et studie som f.eks. International Virksomhedskommunikation på Syddansk Universitet er interkulturelle møder og udfordringer på arbejdspladsen en fast del af pensum.

En omdiskuteret men også meget anvendt metode til at vurdere et lands kultur i meget generelle og brede termer er den hollandske kulturanalytiker Geert Hofstedes seks kulturdimensioner (den sjette dimension, ’tilfredsstillelse’, er forholdsvis ny.)

  • Individualisme/kollektivisme (Individualism)

Beskriver, i hvor høj grad folk opfatter sig selv som individ eller som medlem af en gruppe.

  • Maskulinitet/femininitet (Masculinity/femininity)

I en maskulin kultur prioriteres ting som karriere, succes, konkurrence og fremskridt højt. I en feminin kultur er solidaritet, livskvalitet og velfærd centralt, og det forventes, at man er omsorgsfuld over for andre.

  • Struktureringsbehov (Uncertainty avoidance) 

Hvorvidt folk i en kultur bekymrer sig om det ukendte. I en kultur med højt struktureringsbehov har man f.eks. det samme job i længere tid, da man helst forsøger at undgå usikkerhed. 

  • Magtdistance (Power distance)

Beskriver, hvordan folk har det med hierarkier. I lande med høj magtdistance accepterer man nemmere meget strenge hierarkier og meget ulige fordelt magt og materiel velstand. I arbejdsforhold er denne kulturdimension ofte den, der skaber flest udfordringer – særligt for danskere, da vi har en exceptionelt lav magtdistance i vores kultur, hvilket forvirrer mange udlændinge.

  • Langsigtet/kortsigtet orientering (Pragmatism)

Beskriver, hvor meget vægt man tillægger hhv. fortiden og nutiden kontra fremtiden. I kulturer med langsigtet orientering vægter folk fremtiden højest. Dette betyder, at sparsommelighed og udholdenhed er velanset. I kulturer med kortsigtet orientering lægges vægt på fortiden og nutiden.

  • Tilfredsstillelse/eftergivenhed (Indulgence)

Beskriver, i hvor høj grad børn i en kultur opdrages og socialiseres til at lægge bånd på dem selv og deres drifter og impulser eller til at give efter for dem.

Den ekstreme danske kultur
Danmark scorer ekstremt lavt på magtdistance, meget højt på individualisme og tilfredsstillelse/eftergivenhed, meget lavt på maskulinitet og struktureringsbehov og forholdsvist lavt på langsigtet/kortsigtet orientering.

Man kan se, hvor Danmark placerer sig på de seks kulturdimensioner ift. et andet land, man selv kan vælge, her.

I forhold til resten af verdens nationale kulturer er Danmark faktisk et ret ekstremt land, der enten scorer meget højt eller meget lavt i de seks dimensioner, og som dermed kun ligner meget få andre kulturer. At det forholder sig sådan, er vigtigt at huske på i mødet med udlændinge, for de fleste mennesker har en tendens til at tage sit eget kulturelle udgangspunkt som en selvfølge.

Helt lavpraktisk kan det f.eks. betyde, at man som arbejdsgiver er nødt til at give mere klare ordre – og flere af dem – overfor folk fra kulturer med højere magtdistance end Danmark, hvilket vil sige stort set alle andre end danskere.

Det skal dog understreges, at Hofstedes kulturdimensioner er generaliseringer, der ikke nødvendigvis fortæller noget om den enkelte person fra et land.

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]