Nyheder • 29/11/2024

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked.

Den strategi har gjort dem til verdens førende producent af noget så ekstremt specialiseret som lagersystemer til opbevaring af standseværktøjer til bølgepapindustrien. Men det var bestemt ikke den lige vej, som BCM Transtech fulgte i processen.

Familievirksomheden, der siden begyndelsen af året har haft Jens Christian Christiansen på direktørposten, blev oprindeligt stiftet af hans far Torben Christiansen, en opfindsom ingeniørtype, der i virksomhedens tidlige år på traditionel vis skabte de løsninger, som markedet havde behov for, og det kunne være alt fra juletræsemballeringsmaskiner til kemikalietransportanlæg.

Med en ivrig lyst til at udvikle og skabe blev Torben Christiansen hurtigt kendt som en ingeniør med mange idéer, og virksomheden tog derfor alsidige opgaver ind for at udforske nye muligheder. Men som årene gik, blev det klart, at der var behov for en fokuseret retning, som kunne styrke virksomhedens position og sikre en stabil vækst.

Denne omstilling krævede dog både is i maven og tro på egne evner.

I starten af 2000’erne gennemgik vi en kæmpe omstilling.

“Fra at være en bred maskinfabrik, der tog mange typer opgaver, satsede vi i stedet benhårdt på bølgepapindustrien og stoppede med at tage de skæve opgaver ind. Det var nogle hårde år, og i flere år kørte vi med røde tal, mens vi kæmpede for at skabe en position på markedet,” fortæller Jens Christian Christiansen, der inden længe kan fejre sit 25-års jubilæum i virksomheden, hvor han begyndte som 17-årig.

“Den satsning krævede, at vi i familien selv måtte investere og endda låne tre millioner for at holde kursen, mens vi lagde alle kræfter i at vende udviklingen. At skulle gøre det i en tid, hvor vi stadig var små og sårbare, var uden tvivl en af de største udfordringer, vi har stået overfor.”

Hvor der tidligere har været eksterne medejere, er virksomheden i dag helt i familiens hænder, hvilket ikke mindst skyldes et ønske om friheden til at træffe de rigtige valg.

Ejerskabet ligger 100 procent hos Torben Christiansen og hustruen Mari-Ann, der også har sin daglige gang på hovedkontoret i Broby som ansvarlig for bogholderiet, mens sønnerne Jens Christian og Niels henholdsvis er administrerende direktør og Field Installation Manager.

På samme måde afstår BCM Transtech fra tætte partnerskaber og lukkede alliancer med nogle af de førende producenter af stansemaskiner, som dominerer bølgepapproduktionen.

“Vi har valgt at sige nej til de samarbejder, hvor vi kunne miste noget af kontrollen over vores produkt. Den uafhængighed betyder, at vi kan tilpasse os alle værktøjstyper på markedet og tilbyde lagerløsninger til alle kunder – uden at være bundet til én bestemt leverandør,” forklarer Jens Christian Christiansen.

Jens Christian Christiansen trådte ind i virksomheden som ung, da han gik i lære som klejnsmed, og senere kom også hans bror med i virksomheden i 2015. Sammen har familien fortsat udviklingen af virksomhedens position på verdensmarkedet.

Det har været helt afgørende, at vi har kunnet vokse i takt med efterspørgslen.

“Der har hele tiden været en balance mellem, hvor hurtigt vi kunne tage nye kunder ind og samtidig opretholde det serviceniveau, vi er kendt for,” siger direktøren.

“Vi har bevidst valgt en langsom og stabil vækst. Det har været den rette strategi for os, for vi ønsker ikke at tage kunder ind, som vi ikke kan følge ordentligt til dørs. Det er vigtigt for os som familie, at vi kan se os selv i øjnene og være stolte af den måde, vi driver virksomheden på.”

Det store gennembrud: Fra niche til verdensscene

Virksomhedens satsning på at udvikle og levere specialiserede lagersystemer til bølgepapindustrien i begyndelsen af dette årtusinde skulle vise sig at være en god idé.

Hvad der startede som en specialdesignet løsning til en enkelt dansk fabrik, har i dag udviklet sig til et produkt, som over 1.000 kunder i Europa, Nordamerika og Australien benytter sig af.

“Vi begyndte langsomt at se resultaterne i 2004 og 2005, og siden har vi kunnet ekspandere stille og roligt,” fortæller Jens Christian Christiansen.

Vi har oplevet en støt vækst ved at holde fokus på de markeder, hvor vi kan gøre en forskel.

“På den måde har vi sikret os, at vi leverer både kvalitet og stabilitet. At tage springet fra Danmark til udlandet var en stor omvæltning, men vi har holdt fast i den tilgang, vi startede med: Vi fokuserer på kunder, hvor vi kan levere en ordentlig selv og gennem vores agenter.”

Med tiden har BCM Transtech også investeret betydeligt i digitalisering, og det spiller i dag en vigtig rolle i tilgangen til markedet. Virksomhedens digitale værktøj BCMart (udtalt Be Smart, red.), som blev udviklet i samarbejde med det fynske softwarehus Hesehus, gør det muligt for kunder at konfigurere og visualisere deres lagersystemer i 3D, og det sparer både tid og ressourcer for begge parter.

Vi ser i det hele taget dataindsigt som en af vores store konkurrencefordele.

“Vores kunder kan bruge data til at holde øje med lagerets aktivitet og vedligeholde værktøjerne i tide, hvilket mindsker spild og giver større driftssikkerhed,” forklarer direktøren.

Samtidig har BCM Transtech en klar filosofi om kun at sælge systemer, der opfylder kundens behov fuldt ud.

“Vi går ofte i dybden med kundens behov og analyserer deres produktion og sikkerhedskrav, før vi tilbyder en løsning. Det er afgørende for os altid at levere noget, vi kan stå inde for, og som passer præcist til kundens behov.”

Fremtidens løsninger – Ubemandede lagersystemer

Med blikket rettet mod fremtiden ser Jens Christian Christiansen også nye krav om automation, hvilket også kræver udvikling i produktionen.

Jeg er ikke i tvivl om, at vi i fremtiden vil lave fuldautomatiserede lagersystemer til disse værktøjer, og jeg tror helt klart, at det bliver med endnu mere ubemandet drift.

“Det handler både om effektivitet og om sikkerhed,” siger han og beskriver, hvordan fremtidens løsninger meget vel kan inkludere integrerede AGV-løsninger (Automated Guided Vehicle, red.), hvor førerløse køretøjer uden menneskelig indgriben transporterer værktøjerne mellem lager og stansemaskine, når de skal bruges.

På samme måde vil en del af BCM Transtechs fremtidige salgsparametre være softwareløsninger, der kan hjælpe kunderne med at optimere produktionen ved brug af data om lagerets aktivitet.
Men Jens Christian Christiansen understreger, at selvom virksomhedens fremtidsplaner i høj grad bygger på både innovation og nytænkning, ændrer det ikke på strukturen i familievirksomheden, hvor Jens Christian Christiansen og hans bror arbejder side om side med deres far, der både bidrager med sin erfaring og med forslag til nye løsninger.

“Min far har ikke travlt med at forlade virksomheden, og vi har stor gavn af hinanden hver dag. Vi har en fælles stolthed i familien over at drive BCM Transtech videre, og det er en fornøjelse at se, hvordan virksomheden udvikler sig og fortsætter med at vokse, og vi glæder os over at kunne føre arven videre til fremtidige generationer,” konstaterer Jens Christian Christiansen.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]