Nyheder • 03/03/2023

Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft

De danske klimamål er ambitiøse og kræver endnu mere handling, end hvad vi har set til dato, for at vi kan nå at opfylde dem. Det slår Klimarådet fast i den årlige statusrapport, der netop er udkommet.

Danmarks klimamål skal sikre, at udledningen af drivhusgasser reduceres med 50 % frem til 2025, 70 % frem til 2030 og 100 % i 2050.  Den nye regering vil endda fremrykke tidspunktet for de 100 % til 2045 for så i 2050 at nå 110%.

En ting er ambitiøse mål og politik. En anden ting er at omsætte disse til konkrete handlinger. Kort sagt at implementere politikken. Det har som så ofte før vist sig vanskeligere end forudset. Ikke mindst fordi vi er i gang med en historisk omstilling, som hverken lovgivning eller myndigheder ikke er gearet til at håndtere.

Det sværeste – og allervigtigste – står altså tilbage.

De ambitiøse mål i sig selv redder ikke verden – slet ikke sammenholdt med, at Danmarks udledning udgør 0,1% af den samlede globale udledning. Men de ambitiøse mål, politikken og de konkrete handlinger skal dels gøre Danmark til foregangsland, dels styrke danske virksomheders konkurrencekraft og dels sikre beskæftigelsen fremadrettet, bl.a. ved at vi viser vejen for den grønne omstilling gennem ændret adfærd og produktion samt gennem nye teknologier – med et betydeligt eksportpotentiale.  Det kræver politisk handlekraft her og nu.

Som produktionsvirksomhed med stort energiforbrug er det frustrerende f.eks. at blive bremset af bl.a. bureaukratiet, når man er klar til at skifte gassen ud med solceller el. andet. Og som vognmand kan det være svært at forstå rationalet i, at vareleverancerne til bymidten skal leveres i små elbiler, når antallet af disse mangedobles i forhold til en enkelt lastvogn med gældende EU-norm.  Ligeledes for familievirksomheden, der igennem generationer har drevet en god forretning på samme matrikel, men som ikke kan få lov til at omstille sig ved bl.a. at recycle diverse materialer med henblik på genanvendelse i næste projekt, fordi virksomheden ligger i landzone.

Der er masser af forhold, der kan bremse os, men uanset logikken – eller mangel på samme – er det som virksomhed vigtigt at tage ansvaret på sig og sortere, optimere, effektivisere, investere  (fortsæt selv) i det omfang, der kan spares CO2.

Det kræver både handlekraft og risikovillighed i den enkelte virksomhed, men sender også et klart signal til omverdenen om samfundsansvar, ressourcebevidsthed og bæredygtig forretning.

Hvilken leverandør, samarbejdspartner, kunde, bank m.fl. vil ikke blot bemærke det, men belønne det??? Og hvilket talent vil ikke finde sådanne virksomheder langt mere attraktive end dem, der ’trækker den’, til afgifter, lovkrav og EU-direktiver m.fl. tvinger dem i en mere bæredygtig retning???

Fynsk ErhvervsTopmøde den 29. marts sætter vi fokus på netop ’Bæredygtig Business’, idet vi viser vejen fra ord til handling.  Vi har samlet en håndfuld eksperter, nemlig professor Annabeth Aagaard, der forsker i digital og bæredygtig forretningsudvikling og fire eksperter fra lokale virksomheder, der alle har grebet handsken og viser vejen.

Vi afholder også informationsmøde den 19.april  om Go Green-netværkene, der henvender sig til alle fynske virksomheder, som er klar til at dokumentere de grønne tiltag i det første klimaregnskab.

Og den 20. april vender Annabeth Aagaard tilbage til Fyn sammen med et stærkt team af forskere og eksperter, når vi inviterer til dagsseminar i Gentænk NU!-projektet. Det bliver en hel dag, fyldt med viden, værktøjer og netværk.

Hold dig orienteret og tilmeld dig direkte på www.fynskerhverv.dk.

På gensyn i Fynsk Erhverv – så er du godt på vej!

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.