Nyheder • 30/01/2015

Analyse: Færre selskaber har underskud – men det halter med de små

Omkring en tredjedel af de danske selskaber havde underskud ved udgangen af 2014. Ikke siden 2006 har færre danske selskaber haft røde tal på bundlinjen. Det viser en ny analyse. Men der er forskelle fra branche til branche, og de små halter efter de store. 

Brancheorganisationen FSR – danske revisorer, har lavet en analyse af 195.000 danske selskabers kvartalsregnskaber for 2014. Den viser en meget positiv udvikling i antallet af selskaber med underskud i deres regnskaber. Siden 2009 har 24.000 danske selskaber vendt et underskud til et overskud, så ved udgangen af 2014 har knap en tredjedel af de danske selskaber underskud. 

– Undersøgelsen giver os en indikation på, at virksomhederne generelt har det bedre. Flere virksomheder tjener ganske enkelt penge, og denne tendens bliver styrket af Revisoren flot slutspurt i 2014, siger Tom Vile Jensen, Erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer, og fortsætter:

 – Men resultaterne kommer ikke af sig selv. Det er en udfordring især for de mindste virksomheder at få skabt en god forretning, fordi konkurrencen er hård, omkostningerne er høje og den generelle økonomiske udvikling er svag. 

Fynsk Erhverv ser analysen som et positivt tegn.

– Det er entydigt positivt, at andelen af selskaber med underskud bliver ved med at falde. Det er et tegn på, at vi er ved at ryste krisen af os. Men det er vigtigt, at de små selskaber kommer med på vækstbølgen, så de også får noget mere at stå imod med. Og hvis de små har brug for en erfaren guide til at hjælpe dem til at blive større og finde deres plads på markedet, står vi i Fynsk Erhverv parat med åbne arme, siger direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.

Især mindre selskaber
FSR – danske revisorer, har sendt Fynsk Erhverv en oversigt over, hvordan selskabers størrelse spiller ind på deres underskud. Det er første gang, organisationen har medregnet det i deres analyse. 

Her ser man tydeligt, at jo større selskabet er målt på antal ansatte, desto lavere er risikoen for, at man kom ud af 2014 med et underskud.

Underskud2

For enkeltmandsselskaber var det således 35,9 procent, der kom ud af året med underskud, mens det for selskaber med over 500 ansatte kun var 19,2 procent.

Tilføjer man angrebet egenkapital (Angrebet egenkapital vil sige, at egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital: A/S=500.000 & ApS=125.000), så er det endnu mere tydeligt, at små selskaber er mere sårbare end store.

 Angrebet


Hovedpointer i undersøgelsen:

  • I 4. kvartal 2014 (Jan. 2015) er sket et fald i andelen af selskaber med underskud. Nedgangen kommer efter et 3. kvartal, hvor andelen af selskaber med underskud steg.
  • Samlet har 33,8 pct. – ca. 66.300 – af de danske selskaber underskud.
  • Siden januar 2010 har rundt regnet 23.900 selskaber vendt underskud til overskud. Det svarer til et fald i andelen af selskaber med underskud på 12,2 procentpoint. Andelen af selskaber med underskud er faldet 1,5 procentpoint i perioden januar 2014 til januar 2015. Det svarer til et fald på ca. 2.600 virksomheder – fra ca. 68.900 til ca. 66.300 selskaber.
  • 25,8 pct. – ca. 50.600 – af de danske selskaber har en angrebet egenkapital.
  • 18,0 pct. – ca. 35.300 – af de danske selskaber har både underskud og angrebet egenkapital. Det er den laveste andel siden 2008 (Jan. 2009).
  • ”Kultur- forlystelse- og sportsbranchen” samt ”overnatnings- og restaurationsbranchen” er de brancher, hvor flest selskaber har underskud (henholdsvis 46,8 pct. og 45,3 pct.). Fast ejendom er den branche, hvor færrest selskaber har underskud (30,1 pct.)

Der er dog forskel imellem de enkelte brancher. På skemaet herunder kan man se, hvor mange selskaber indenfor 12 forskellige kategorier, som siden 2009 er kommet ud af året med underskud.  

Branche

Læs hele FSR og Experians analyse her.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen