Nyheder • 30/01/2015

Analyse: Færre selskaber har underskud – men det halter med de små

Omkring en tredjedel af de danske selskaber havde underskud ved udgangen af 2014. Ikke siden 2006 har færre danske selskaber haft røde tal på bundlinjen. Det viser en ny analyse. Men der er forskelle fra branche til branche, og de små halter efter de store. 

Brancheorganisationen FSR – danske revisorer, har lavet en analyse af 195.000 danske selskabers kvartalsregnskaber for 2014. Den viser en meget positiv udvikling i antallet af selskaber med underskud i deres regnskaber. Siden 2009 har 24.000 danske selskaber vendt et underskud til et overskud, så ved udgangen af 2014 har knap en tredjedel af de danske selskaber underskud. 

– Undersøgelsen giver os en indikation på, at virksomhederne generelt har det bedre. Flere virksomheder tjener ganske enkelt penge, og denne tendens bliver styrket af Revisoren flot slutspurt i 2014, siger Tom Vile Jensen, Erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer, og fortsætter:

 – Men resultaterne kommer ikke af sig selv. Det er en udfordring især for de mindste virksomheder at få skabt en god forretning, fordi konkurrencen er hård, omkostningerne er høje og den generelle økonomiske udvikling er svag. 

Fynsk Erhverv ser analysen som et positivt tegn.

– Det er entydigt positivt, at andelen af selskaber med underskud bliver ved med at falde. Det er et tegn på, at vi er ved at ryste krisen af os. Men det er vigtigt, at de små selskaber kommer med på vækstbølgen, så de også får noget mere at stå imod med. Og hvis de små har brug for en erfaren guide til at hjælpe dem til at blive større og finde deres plads på markedet, står vi i Fynsk Erhverv parat med åbne arme, siger direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.

Især mindre selskaber
FSR – danske revisorer, har sendt Fynsk Erhverv en oversigt over, hvordan selskabers størrelse spiller ind på deres underskud. Det er første gang, organisationen har medregnet det i deres analyse. 

Her ser man tydeligt, at jo større selskabet er målt på antal ansatte, desto lavere er risikoen for, at man kom ud af 2014 med et underskud.

Underskud2

For enkeltmandsselskaber var det således 35,9 procent, der kom ud af året med underskud, mens det for selskaber med over 500 ansatte kun var 19,2 procent.

Tilføjer man angrebet egenkapital (Angrebet egenkapital vil sige, at egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital: A/S=500.000 & ApS=125.000), så er det endnu mere tydeligt, at små selskaber er mere sårbare end store.

 Angrebet


Hovedpointer i undersøgelsen:

  • I 4. kvartal 2014 (Jan. 2015) er sket et fald i andelen af selskaber med underskud. Nedgangen kommer efter et 3. kvartal, hvor andelen af selskaber med underskud steg.
  • Samlet har 33,8 pct. – ca. 66.300 – af de danske selskaber underskud.
  • Siden januar 2010 har rundt regnet 23.900 selskaber vendt underskud til overskud. Det svarer til et fald i andelen af selskaber med underskud på 12,2 procentpoint. Andelen af selskaber med underskud er faldet 1,5 procentpoint i perioden januar 2014 til januar 2015. Det svarer til et fald på ca. 2.600 virksomheder – fra ca. 68.900 til ca. 66.300 selskaber.
  • 25,8 pct. – ca. 50.600 – af de danske selskaber har en angrebet egenkapital.
  • 18,0 pct. – ca. 35.300 – af de danske selskaber har både underskud og angrebet egenkapital. Det er den laveste andel siden 2008 (Jan. 2009).
  • ”Kultur- forlystelse- og sportsbranchen” samt ”overnatnings- og restaurationsbranchen” er de brancher, hvor flest selskaber har underskud (henholdsvis 46,8 pct. og 45,3 pct.). Fast ejendom er den branche, hvor færrest selskaber har underskud (30,1 pct.)

Der er dog forskel imellem de enkelte brancher. På skemaet herunder kan man se, hvor mange selskaber indenfor 12 forskellige kategorier, som siden 2009 er kommet ud af året med underskud.  

Branche

Læs hele FSR og Experians analyse her.

 

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.