Nyheder • 17/09/2018

Aftalen om lettelse af dækningsafgift er i fare

OdenseRådhus

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, har netop annonceret en plan om at omprioritere 12 millioner kroner, som ellers var afsat til at reducere dækningsafgiften. I stedet ønsker han at anvende pengene til at hjælpe flere ledige i job. En sådan plan kræver dog et bredt flertal i byrådet, og budgetforhandlingerne starter i dag, den 17. september.

I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2014 besluttede et flertal i Byrådet ellers at fortsætte nedtrapningen af dækningsafgiften med 0,2 promille og for hver ekstra arbejdsplads, som de private virksomheder etablerede, med yderligere 4.500 kr. Det ville fremskynde den fuldstændige afskaffelse af dækningsafgiften i Odense Kommune.

Dette bakkede Fynsk Erhverv begejstret op om – både dengang og siden. Aftalen blev i offentligheden præsenteret som ”en aftale med erhvervslivet om, at for hver ekstra arbejdsplads de etablerer, reducerer vi dækningsafgiften med yderligere kr. 4.500”. Se pressemeddelelsen fra 15. januar 2015, hvor forliget blev indgået, her.

Fynsk Erhverv mener, at dækningsafgiften er en erhvervsfjendtlig afgift, der hæmmer virksomhedernes investeringslyst og skader deres konkurrenceevne. Afgiften står i skærende kontrast til, at regeringen på sit finanslovsudkast netop har foreslået at afskaffe flere afgifter for at styrke danske virksomheders konkurrencekraft.

”Det er et klokkeklart brud på en aftale. Det er dybt problematisk og et meget dårligt signal at sende i en tid, hvor Odense har fået oparbejdet et pænt omdømme. Hvis forslaget vedtages, vil det udrette kæmpe skade, som vil give langt større økonomiske tab end de 12 millioner kroner, man finder”Jytte Reinholdt, direktør, Fynsk Erhverv

Vejlø: Fremtidens vindere kombinerer teknologi og menneskelig indsigt

Når fremtidsanalytiker og direktør for Elektronista Media, Christiane Vejlø, taler ved Fynsk Erhvervs arrangement om vækstbarometeret den 3. juni, bliver det med et klart budskab: Der er masser af gode grunde til fortsat at satse på det menneskelige.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen