Nyheder • 29/10/2020

’Ældrebyrde eller grå guld’ på arbejdsmarkedet?

Arbejdsstyrken forventes at stige de kommende årtier. Hovedforklaringen på dette er den senere tilbagetrækning som følge af højere pensionsalder.

Det betyder, at vi som samfund skal blive bedre til at fastholde seniorerne i virksomhederne. I modsat fald vil vi opleve mangel på arbejdskraft med tab af velfærd til følge.

Seniortænketanken udgav i 2019 i samarbejde med Deloitte et idekatalog til, hvordan vi kan få flere til at blive længere i arbejde og udskyde beslutningen om at gå på pension.  Her peger de bl.a. på behovet for at påvirke de generelle holdninger til seniorerne: ”Myter og fordomme om seniorers præstationsevne, helbred mv. gør det alt andet lige mindre attraktivt at blive på arbejdsmarkedet, hvis der er mulighed for at trække sig tilbage og gå på pension.

Vi har i ’Det fynske Erhvervspanel’ undersøgt virksomhedernes holdninger til +60-årige, sammenholdt med de 30-40-årige.  Og resultatet viser en overvældende positiv oplevelse af seniorerne:

Adgang til velkvalificeret arbejdskraft er altid en af topscorerne, når vi spørger ind til de fynske virksomheders udfordringer. Medarbejderne er virksomhedernes vigtigste ressource, og i undersøgelsen peger 9 ud af 10 virksomheder på bedre arbejdsforhold for seniorerne, både i forhold til at gøre det attraktivt for den enkelte og for at undgå nedslidning, hvis vi skal fastholde seniorerne på arbejdsmarkedet.

Vi har netop præsenteret undersøgelsen for de fynske folketingspolitikere, fordi der er behov for konstant politisk fokus på arbejdsstyrkens udvikling og seniorernes erhvervsdeltagelse.    Et overvældende flertal i undersøgelsen peger blandt andet på behovet for at gøre det mere økonomisk attraktivt for virksomhederne at fastholde seniorerne. Tilsvarende for seniorerne at kombinere arbejde og tilbagetrækning, f.eks. ved mindre skrappe modregningsregler.    Dette er konkrete forslag, som kan medvirke til at øge seniorernes erhvervsdeltagelse – og sikre virksomhederne den arbejdskraft, de har behov for nu og i fremtiden.

ESG-strategien er bestyrelsens ansvar – Er din SMV-bestyrelse klædt på?

Af Professor Annabeth Aagaard, Aarhus Universitet I takt med at EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trækker virksomhederne tættere på en ny virkelighed, står danske SMV’er over for en afgørende transformation. CSRD kræver, at store virksomheder systematisk rapporterer på en lang række ESG-parametre, herunder deres samlede CO₂-aftryk. Dette indebærer ikke blot deres egen udledning (Scope […]

Direktør Jytte Reinholdt forlader Fynsk Erhverv i 2025

Efter 17 år som direktør har Jytte Reinholdt meddelt Fynsk Erhvervs bestyrelse, at hun ønsker at overlade stafetten til en ny direktør i løbet af 2025. Beslutningen vil først træde i kraft, når en passende afløser er fundet. “Under Jytte Reinholdts ledelse har Fynsk Erhverv gennemgået en markant udvikling. Organisationen og bestyrelsen er blevet professionaliseret, […]

Revy-ejer: “Jeg er vant til at skabe noget ud af ingenting”

Lars Arvad er direktør og ejer af Odense Sommerrevy, en af Danmarks førende revyer. Virksomheden drives i dag med en professionel bestyrelse og et strategisk fokus, der sikrer både kunstnerisk og økonomisk succes. Lars Arvad har selv haft en central rolle i udviklingen, fra at stå for alt i starten til at samarbejde med erhvervsfolk, […]

Nytårskur og boblende netværk

Til årets nytårskur i Fynsk Erhverv var huset fyldt med engagerede medlemmer, der kom til en inspirerende eftermiddag fyldt med netværk, videndeling og spændende oplæg om det nye års muligheder og udfordringer for erhvervslivet. Bestyrelsesleder Henrik Neelmeyer bød velkommen og satte ord på nogle af de muligheder, 2025 kan bringe for erhvervet. Direktør Jytte Reinholdt […]

Nytårshilsen 2025

Når vi siger farvel til 2024 og byder 2025 velkommen, er det en oplagt anledning til at reflektere over året, der er gået, og se fremad mod de muligheder og udfordringer, der ligger foran os.

Flere fynske virksomheder står foran et generationsskifte

Behovet for generationsskifte blandt små og mellemstore virksomheder har aldrig været større, fordi mange ejere nærmer sig pensionsalderen, samtidig med at flere ejere allerede sælger deres livsværk, når de er 45-50 år gamle.

Lokal vidensdeling driver udviklingen af HR-rollen

HR har en unik mulighed for at tage en endnu mere aktiv rolle i udviklingen af fremtidens bæredygtige organisationer. Og det er præcis, hvad virksomhederne i Fynsk Erhvervs HR-netværk gør. Fynsk Erhvervs HR-netværk er vi ikke bare med på sidelinjen – vi er med til at sætte kursen. HR er ikke blot en støttefunktion eller […]

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.