Nyheder • 19/11/2014

Årets Tietgen-vinder: Jeg har aldrig været mere optimistisk på Fyns vegne

Områdedirektør i Nordea Fyn, Henrik Damsgaard, vandt tirsdag aften den mest prestigefyldte fynske erhvervspris, Tietgenprisen, til et udsolgt arrangement afholdt af Fynsk Erhverv på Restaurant Pasfall. Den stolte vinder fortalte efterfølgende, at han ser meget lyst på den fynske fremtid.

Traditionen tro blev Tietgenprisen uddelt til Fynsk Erhvervs Agerhønsegilde, som i år fandt sted på Restaurant Pasfall i Odense.

Aftenens vinder, Henrik Damsgaard,  var meget stolt og beæret over uddelingen, der bl.a. var motiveret af Nordeas succesfulde fusion med Fionia samt Henrik Damsgaards engagement i Talent Fyn, bestyrelsen for Young Enterprise og bestyrelsen for Professionshøjskolen Lillebælt og i særlig grad for hans initiativ til H.C. Andersen Festivals,  og efter sin takketale fortalte han til Fynsk Erhverv, at han aldrig i sine syv år på Fyn har været mere optimistisk på øens vegne.

– Man skal ikke forsvinde i mørket, men tænde et lys, og det, mener jeg, er, hvad der er sket på Fyn, siger Henrik Damsgaard.

Han begrundede bl.a. sin optimisme med de ca. 25 milliarder kroners investeringer i store anlægsprojekter i Odense frem til 2020, som rundt regnet vil sige investeringer på 10 millioner kroner per kalenderdag de næste seks år, men også med en mentalitetsændring, som han har bemærket, har indtruffet sig.

– Jeg er oprindeligt fra Lemvig, og i det nordvestlige Jylland har der i meget lang tid været den forskel fra Fyn, at der sker ikke noget deroppe, uden man kæmper for det. Jorden er sandet, og mentaliteten har altid været, at der skal kæmpes. Fyn har altid været et velstående område af Danmark, man finder jo flere herregårde her end nogen andre steder, og derfor har man længe været vandt til, at det gik godt, fortæller Henrik Damsgaard, og fortsætter:

– Men i de syv år, jeg har boet her, har jeg mærket en ændring, som kun har accelereret med tiden. Fynboerne er begyndt for alvor at kæmpe for, at der skal ske noget på øen, så man både kan tiltrække folk og holde på dem, når de er her. Mange af de nye, kulturelle tiltag, der er på vej til Fyn, skal man absolut ikke undervurdere. De sætter os på landkortet hos unge mennesker, som derfor faktisk får lyst til at rejse hertil og blive her.

Fyn og Odense
Henrik Damsgaard opfordrer til sammenhold på Fyn – og til, at man ikke tænker øens største by, Odense, som en konkurrent rundt omkring i kommunerne, men som et nødvendigt omdrejningspunkt i en tid, hvor de større byer bliver mere og mere vigtige overalt i verden.

– Jeg mener, Odense har potentiale til at blive for Fyn, hvad Århus er for Jylland. Hele Fyn ligger ret tæt på Odense, og man bliver nødt til at se udviklingen i Odense og på Fyn som en symbiose. Når Odense får det nye supersygehus, som tiltrækker masser af ny, højtuddannet arbejdskraft, så vil der jo helt sikkert også komme læger hertil, som har lyst til at bo med noget havudsigt i en smuk kystby. Odenses udvikling sker ikke på bekostning af resten af øen, og vi er nødt til at stå sammen, fortæller Tietgenprisvinderen.

Henrik Damsgaard fik som vinder af Tietgenprisen et diplom og en bronceskulptur af Den lille havfrue på skødet af H. C. Andersen. Skulpturen er udført  af den anerkendte kunstner Ole Ahlberg, der særligt er berømt for sine Tintin-billeder.

Tidligere modtagere af Tietgenprisen:

2013 – Erhvervsmand Claes Nylandssted Andersen

2012 – Adm.direktør Jørgen Dirksen, Rynkeby Foods A/S

2011 – Direktør Kristian Madsen, Gartneriet PKM A/S

2010 – Direktør Mads Pedersen, Gartneriet Alfred Pedersen & Søn

2009 – Adm. direktør Lars Hedal, Hedal Kruse Brohus A/S

2008 – Adm. direktør Hans Bøgh-Sørensen, Orifarm A/S

2007 – Adm. direktør C. C. Nielsen, Nielsen & Nielsen Holding A/S

2006 – Centerdirektør Preben Thomasen, Rosengårdcentret

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.