Nyheder • 06/12/2022

Årets fynske ejerledere fra AM Tooling forventer fortsat succes

Mens stillingsbetegnelsen værktøjsmager har adskillige hundrede år på bagen, er der absolut intet arkaisk over den fynske virksomhed AM Tooling, hvor Torben Viby og Carsten Laursen netop er blevet hyldet som Årets Ejerledere 2022 på Fyn i PwC’s og Nykredit’s årlige kåring.

Torben Viby og Carsten Golles Laursen fra AM Tooling A/S vinder prisen som Årets Ejerleder 2022 på Fyn.
Foto: PwC. Torben Viby og Carsten Golles Laursen fra AM Tooling A/S vinder prisen som Årets Ejerleder 2022 på Fyn.

Takket være målrettede satsninger på specifikke brancher og højteknologisk udvikling har de to ejere på få år femdoblet omsætningen, og planen er at fortsætte i samme stil i de kommende år.

Vi har valgt at fokusere vores indsats på fire ben, og vi tror på, at vi er dobbelt så store om fem år, fordi vi har truffet nogle gode beslutninger på de rette tidspunkter.

“For eksempel har vi lavet værktøjer til elbilbranchen siden 2012, og vi har også satset på grøn energi længe inden andre. Det giver os en fordel nu, hvor den grønne omstilling for alvor er slået igennem i bilbranchen,” fortæller Carsten Laursen og nævner BMW’s snart 10 år gamle i3-model, som den første elbil, AM Tooling producerede værktøjer til.

Siden er adskillige andre mærker og modeller som Volvo, Mercedes og snart Tesla kommet til i elbil-delen, der udgør ét af fire ben i en satsning, som i øvrigt tæller solcelle-anlæg, elektromagneter til produktion af mikrochips samt forskellige værktøjer til forsvarsindustrien.

Med andre ord har AM Tooling valgt at bruge kræfter på områder, der aldrig har været mere aktuelle, end de er nu, herunder også prioriteret at få udarbejdet det første klimaregnskab for virksomheden, som allerede har vist sig at være en stor konkurrencefordel.  Det ledende makkerpar har således grund til optimisme, når de skal se ind i fremtiden. Men de beslutninger tager de ikke alene æren for.

”Vi lufter altid vores ideer for vores bestyrelse. Selvom vi måske ikke har tjent penge på de første anlæg, som vi har bygget i nye projekter, så har vi lært det nu, og det gavner os på det nuværende marked.

Vores bestyrelse er med til at holde os fast i de beslutninger, vi tager, og det er med til at gøre forskellen.

Der er mange små dygtige virksomheder, der ikke får lagt den rette strategi, og så sidder de bare og venter, uden at der sker noget, selvom de måske kunne være blevet dobbelt så store,” siger Torben Viby, der også understreger vigtigheden i, at bestyrelsen klædes ordentligt på til opgaven.

”De får en månedlig rapport, så de altid er helt up-to-date, og så kan vi bruge bestyrelsesmøderne på at tage beslutninger om andre ting, når vi mødes. Det er vigtigt med god kemi, men de stryger os bestemt ikke med håret,” konstaterer den administrerende direktør med et smil.

Dygtige medarbejdere

Ud over at læne sig op ad bestyrelsen, så værdsætter de to ejerledere især den indsats, som de snart 100 medarbejdere lægger for dagen. I den forbindelse er rekruttering af arbejdskraft en højt prioriteret.

”Heldigvis har vi ingen problemer med at få nye medarbejdere. Vi er med i toppen, når det kommer til lærlinge. Jeg er sikker på, at det hjælper, når vi fortæller historien om, at vi arbejder sammen med mærker som Porsche, Mercedes, Tesla m.fl. Vi ved også, at vores medarbejdere fortæller om os i deres netværk,” fortæller Torben Viby, der, ligesom sin kollega, er imponeret over den iver, han får igen, når lærlinge og andre nyansatte får ansvar fra dag ét:

”Vi har f.eks. set, at nogen af de unge har søgt på deres mobiltelefon efter en reservedel, som de manglede på et projekt, der var gået i stå. Den fandt de til 4 dollar på eBay, og så var de hurtigt videre. Det er noget af det, der sker, når de unge mennesker får luft, og det er klart, at det er en af de fordele, der er ved, at man tjener penge. Som leder bliver man nok mere loose, når det går godt.”

Kender grænsen for egne evner

Hvor makkerparret i dag har bevis på deres evner som ejerledere, var garantien for succes ikke skrevet i sten, da de to gik fra produktionen og blev medejere af virksomheden i 2005.

”Nu har vi snart arbejdet sammen i 30 år, hvor vi begyndte som værktøjsmagere. Torben kan jo godt selv gå ud og samle et værktøj, og vi var dygtige håndværkere, men vi har ikke hele tiden været dygtige ledere, og det har bestemt ikke været nemt hele tiden. Især HR-delen er svær, men der har vi heldigvis fået dygtige medarbejdere ind på holdet. Da vi rundede 25 ansatte, begyndte vi at træde ud af driften og koncentrere os om ledelsen i stedet,” fortæller Carsten Laursen, som forudser, at han og Torben Viby i fremtiden fokuserer endnu mere på de overordnede linjer.

”Når vi nærmer os de 100 medarbejdere er næste skridt måske, at vi ansætter en salgschef i stedet for, at jeg har opgaven. Så kan vi selv gå op i helikopteren og være med til at bevare det store overblik,” supplerer Torben Viby, som ikke er i tvivl om, at udviklingen kan blive bremset i virksomheder, hvor ejerlederne altid går forrest:

”Det er farligt, hvis man ender der, hvor kunderne kun vil snakke med ejerlederne, før de skriver under på aftalerne. Derfor gør vi meget for at skubbe opgaverne videre og brede ansvaret ud i organisationen.”

Stor succes umuliggør en gentagelse

Torben Viby og Carsten Laursen er den tredje generation af ejerledere i AM Tooling, der er gået fra værkstedsgulvet til ledelsesgangen i virksomheden, og de vurderer begge, at den tradition bliver svær at gentage.

”Det var meget lettere for os at købe sig ind i en virksomhed med 12 ansatte i sin tid. Der er vi nok vokset så meget, at det ikke kan lade sig gøre mere,” siger Torben Viby, som også lover, at han og makkeren holder sig skarp, så længe de sidder ved roret.

”Det er vigtigt som leder af en virksomhed, at man holder sulten ved lige. Det betyder også, at ejerledere ikke skal blive ved så længe, at deres risikovillighed forsvinder, for så træffer man ikke lige så gode beslutninger.”

Begge ejerledere er stolte og overvældede over den store interesse, som årets nomineringer og priser har medført.

_____________________________________________

Vil du vide, hvordan det går med de fynske virksomheder, indenfor de parametre, der nævnes i artiklen? Så læs Det Fynske Vækstbarometer her

Skal din virksomhed i gang med den grønne omstilling? Så er vores Videnforum for Bæredygtig Forretningsudvikling for dig

Skal din virksomhed i gang med klimaregnskabet og bæredygtighedsrapporten? Bliv en del af Go Green – Netværket for Grøn omstilling

Vil du etablere en bestyrelse, eller ønsker du selv at udvikle dig som bestyrelsesmedlem? Se vores bestyrelsestilbud her

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.