Nyheder • 04/11/2014

Vandt Femern-kontrakt: ‘Danmark er stadig kendt for at levere kvalitet’

Det nye Fynsk Erhverv-medlem Lykkegaard A/S har vundet en stor kontrakt på Femern-forbindelsen. Den over 100 år gamle Ferritslev-virksomhed, der stadig er under ledelse af Lykkegaard-familien, peger på kvalitet og specialisering som altafgørende for danske fremstillingsvirksomheder. “Vi er kendt for at producere kvalitet i Danmark, og vi skal virkelig passe på, vi ikke smider den arv på gulvet,” fortæller Karsten Lykkegaard, direktør i Lykkegaard A/S.

Det nye medlem af Fynsk Erhverv, Lykkegaard A/S, er en virksomhed fra Ferritslev, der siden grundlæggelsen i 1883 har produceret store kvalitetspumper – i stigende grad til akvakultursektoren. Firmaet producerer pumperne fra bunden af og klarer selv hele processen fra design til testning. I 1994 overtog Karsten Lykkegaard ledelsen i som den fjerde generation i familien siden opstarten.

– Firmaet har været i familiens eje siden 1883, og vi ligger stadig på samme adresse som for 132 år siden, fortæller Karsten Lykkegaard til Fynsk Erhverv.

Virksomheden har netop vundet en kontrakt på Femern Bælt-forbindelsen til levering og vedligehold af tre store propelpumper til en ny pumpestation i Rødbyhavn. Lykkegaard A/S har også planer om at byde ind på de pumper, der skal benyttes i selve tunnelsen.

Bo Eske Nielsen, direktør i Femern A/S, gav som begrundelse for valget af Lykkegaard A/S, at virksomheden kunne “levere den mest optimale løsning i forhold til pumpekapacitet, drift og vedligehold.”

“Nogle danske virksomheder tænker for kortsigtet på den hurtige vækst – især hvis de er blevet opkøbt af en stor kapitalfond eller lignende. Så gør de meget hurtigt alt hvad de kan for at skære ned på omkostningerne i deres virksomhed, hvilket giver et stort afkast lige nu og her, men i det lange løb kan de ikke konkurrere længere, fordi de også har smidt en del af kvaliteten overbords.”

Og det stemmer overens med Lykkegaards virksomhedsfilosofi: at levere den bedst mulige kvalitet.

– Vi plejer at sige, at vi laver nogle af de dyreste, men absolut bedste pumper på markedet, fortæller Karsten Lykkegaard, og fortsætter:

– Vi eksporterer til over 50 lande, og i udlandet er Danmark stadig kendt for at levere kvalitet. Vi har haft kinesiske kunder, som specifikt gik efter enten danske eller vesttyske virksomheder, fordi de så vidste, at de fik ordentlige produkter. Danmark skal være meget påpasselige med, at vi ikke smider den arv over bord, for så kan det hele risikere at tippe.

Få en bestyrelse – og en langsigtet plan
Da Karsten Lykkegaard i 1994 overtog ledelsen i Lykkegaard A/S var han “bare en håndværker”, som han formulerer det. Han kendte til produktionen og til kundekredsen, men alle de andre ting ved at drive virksomhed vidste han ikke så meget om.

– Derfor fik jeg som noget af det første en professionel bestyrelse, og det er en af de klogeste beslutninger, jeg nogensinde har truffet, siger han.

Sammen med bestyrelsen sørger Karsten Lykkegaard hvert år for, at firmaet har en langsigtet strategi at følge.

– I Danmark kan vi ikke konkurrere med lavtlønslandene om at producere billigst, men vi kan konkurrere om at producere de bedste produkter og om nicheproduktion på specialiserede markeder. Nogle danske virksomheder tænker for kortsigtet på den hurtige vækst – især hvis de er blevet opkøbt af en stor kapitalfond eller lignende. Så gør de meget hurtigt alt hvad de kan for at skære ned på omkostningerne i deres virksomhed, hvilket giver et stort afkast lige nu og her, men i det lange løb kan de ikke konkurrere længere, fordi de også har smidt en del af kvaliteten overbords, forklarer Karsten Lykkegaard.

Et godt ry og kort afstand mellem beslutning og handling
I de 20 år, Karsten Lykkegaard har været direktør i firmaet, har han aldrig oplevet andet end fremgang.

– Vi har kun haft gode år, selv efter finanskrisen. Og det tror jeg, er fordi, vi netop har så godt et ry. Men også fordi vi som mellemstor virksomhed har meget nemt ved at tilpasse os omstændighederne og f.eks. indordne os under et projekt som Femern-forbindelsen. Vi kan have meget kort afstand mellem beslutning og handling, fordi vi kun er en 15-20 mand, fortæller Karsten Lykkegaard.

Han vil i øvrigt gerne rose Femern A/S for at kræve, at de firmaer, der skal være med til at bygge forbindelsen skal ansætte danske lærlinge.

– Det er vigtigt, de på den måde er med til at tage socialt ansvar, siger Karsten Lykkegaard, der i øvrigt mener, det generelt er godt og priviligeret at drive virksomhed i Danmark.

Læs mere om Lykkegaard A/S her.

 

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri