Nyheder • 09/10/2014
Veloplagt Anker Boye i Fynsk Erhverv
Traditionen tro var Odenses borgmester Anker Boye på besøg i Fynsk Erhverv til et efterårsmøde om tingenes tilstand i kommunen og om planerne for det kommende år. Stemningen var generelt præget af optimisme hos både borgmesteren og de fremmødte repræsentanter for det fynske erhvervsliv.
Det var en veloplagt op optimistisk borgmester, der torsdag eftermiddag gæstede Fynsk Erhvervs lokaler for at tale om især den økonomiske udvikling og tilstand i Odense, på Fyn og i Danmark.
Anker Boye sagde bl.a., at en forening som Fynsk Erhverv er utrolig vigtig i landspolitiske spørgsmål, fordi organisationen repræsenterer et samlet Fyn, og det er først, når man står sammen i en landsdel, at landspolitikerne begynder at lytte til én – specielt op til Folketingsvalg, hvor politikerne er særligt afhængige af deres base.
Dette gælder ikke mindst på de infrastrukturelle spørgsmål, der i sagens natur er præget af stærke, regionale interesser, hvor Anker Boye tilkendegav en generel enighed med Fynsk Erhverv i vigtigheden i, at E20-motorvejens ekstra spor indtil Svendborg-afkørslen bliver bygget færdig, og i at den nuværende brotakst på Storebæltsbroen er en væksthæmmer på Fyn især og i Danmark generelt.
Anker Boye fortalte også, at man fra kommunens side er glade for, at man så vidt muligt har opdelt byens mange nye byggeprojekter i fagentrepriser, så de lokale virksomheder har kunne konkurrere om dem – og at det indtil videre faktisk har været fynske virksomheder, som har vundet entrepriserne.
En subjektiv 77.-plads
Et medlem af Fynsk Erhvervs bestyrelse tilkendegav en undren over den 77.-plads, som Odense Kommune blev tildelt i Dansk Industris rapport Lokalt Erhvervsklima 2014 – for han mente, at erhvervsklimaet i byen faktisk var blevet forbedret de senere år.
Anker Boye forklarede, at to tredjedele af rapporten er baseret på subjektive tilkendegivelser hos de interviewede, og at Odenses 77.-plads på den måde nok bl.a. kunne forklares med et af byens nuværende store problemer: at folk i lang tid har været vant til, at det ikke gik så godt, og at der nu især er brug for, at vi sammen begynder at tale byen op.
Fra salen lød der en kommentar om, at det især også er vigtigt ift. folks oplevelse af en kommunes service-niveau, at den konkrete medarbejder, som f.eks. en virksomhed eller en borger får fat i, er servicemindet, da det er dette møde, man bedømmer kommunen ud fra. Tilkendegivelser om service fra oven virker kun, hvis de bliver udlevet i alle led af den kommunale forvaltning.
Skibsværfter i Danmark?
Et medlem af Fynsk Erhvervs bestyrelse ville høre Anker Boye, med reference til Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsens kommentar om, at Danmark skal have et nyt skibsværft, om vi skal til at bygge skibe på Fyn.
Til det svarede borgmesteren, at han ikke skulle til at bygge skibe, for det var der andre, der var meget bedre end ham til. Kommunen kan kun give de rette betingelser til produktion – og så må dem, der er gode til deres område, gå i gang med det.
Anker Boye fortalte også om den succeshistorie, som Lindø Industripark er ved at udvikle sig til, netop fordi betingelserne er de rette derude.