Nyheder • 22/03/2018

Fynsk Erhverv sætter i 2018 fokus på nye markeder

Fynsk Erhverv - topmøde

I 2018 sætter Fynsk Erhverv fokus på nye markeder. Det gør vi, fordi vores undersøgelser viser, at rigtig mange fynske virksomheder har fokus på at vækste – enten organisk eller gennem opkøb. Mange har i den forbindelse kig på at gå ind på nye markeder – enten eksportmarkeder eller i nye brancher. Faktisk oplever en del fynske virksomheder selv nye konkurrenter på egne markeder, så det vidner om en udvikling, der er i gang.

På Fynsk ErhvervsTopmøde den 22. marts i Svendborg præsenterede vi en række spændende cases fra Kina og Davos til cannabis i Gartneriet Nældebakken til inspiration til at indtage nye markeder på.

Gik du glip af de engagerende oplægsholdere, så kan du lade dig inspirere af de korte resuméer nedenfor.

 

En handelskrig på vej?
Erhvervsjournalist og Kina-kender Christina Boutrup satte scenen ved at give indblik i de vigtigste globale megatrends, hentet blandt andet fra World Economic Forum i Davos.

Selvom udsigterne for verdensøkonomien er lovende, hænger frygten for en handelskrig mellem verdens to største økonomier – USA og Kina – som en mørk sky på himlen. USA’s præsident Donald Trump har allerede fået gennemført flere nye afgifter på kinesiske varer, og Kina truer med modtræk.  Det handler i høj grad om symbolpolitik, for dyrere varer fra Kina vil ramme amerikanske forbrugere, når de handler i WalMart. Men Donald Trump har en pointe, når han siger, at Kina ikke spiller efter reglerne. Den kinesiske stat har i mange år favoriseret og hjulpet kinesiske virksomheder gennem subsidier og protektionisme, og måske kan presset fra USA få Kina til at åbne sin økonomi mere for udenlandske virksomheder.

Læs mere om Christina Boutrup på hendes hjemmeside

 

Kig mod Øst – og se ind i fremtiden
Peter Lisbygd etablerede for 14 år siden China Experience i Shanghai og er nu bosat på Fyn. Virksomheden er specialiseret i at planlægge og gennemføre læringsforløb og events for virksomheder, organisationer og business schools. Han fortalte om det store skifte fra Made in China til Made by China, hvor kinesiske virksomheder pludselig også kan være innovative og sætte nye standarder. Han bliver stadig overrasket over hastigheden i Kina. Der sker ofte det samme på et år, som der sker på fem år i Europa. Det betyder, at danske erhvervsledere bør søge ny inspiration og viden i Kina fremfor Silicon Valley for at være på forkant med udviklingen, uanset om man handler med Kina eller ej. Kina er på mange måder blevet et kig ind i fremtiden. Blandt andet fordi kinesiske virksomheder i dag er førende inden for mange af de nye teknologier, som præger udviklingen i disse år. Heriblandt droner, e-handel, sociale medier, big data og sandsynligvis også snart kunstig intelligens.

Læs mere om China Experience på den fynske virksomhedsportal eller på deres hjemmeside.

 

Odense som centrum for Cannabis-produktion
Lars Thomassen har fortid i reklamebranchen, blandt andet i London og New York. Han ved ingenting om medicin, men har alligevel kastet sig ud i et Cannabis-eventyr sammen med godsejer Stig Gamborg fra Møllerup Gods på Djursland. Sammen med et stort canadisk firma har de overtaget gartneriet Nældebakken på Fyn, hvor de vil dyrke og udforske cannabis til medicinsk brug. Her skal over de kommende år investeres op mod 400 millioner i laboratorium og gartneri og ansættes 80 nye medarbejdere inden jul. Der er guldfeber i branchen og et internationalt kapløb i gang inden for cannabis. Men Lars Thomassen tror på, at Odense/Fyn kan spille en afgørende rolle, hvis vi formår at samarbejde. Han har allerede solgt idéen om den danske andelsbevægelse til sin partner i Canada. Hermed er opfordringen givet videre, hvis der er andre fynske gartnere, som har lyst til at deltage i projektet.

 

Globalt vokseværk
Skovdal Nordic er allerede Nordens største reklamefotografvirksomhed, men har vokseværk uden for landets grænser. For fire år siden kom Jonas Krogh ind i virksomheden og er i dag medejer og adm. direktør. Siden er det gået stærkt. Ejerne Inge og Jakob Skovdal er rykket til Shanghai, hvor de er i fuld gang med at opbygge en forretning, som kan ende med at blive større end den danske. Men det har ikke været let. Ejerne havde sendt en lille videohilsen hjem til deltagerne i Fynsk Erhvervs årsmøde, og det var tydeligt, at der også er mange frustrationer forbundet med at etablere virksomhed på den anden side af jorden. Røde stempler, tilladelser og høj husleje. Virksomheden har tabt den første million på det kinesiske eventyr, men direktøren sover godt om natten, fordi mulighederne er så enorme, og det tager tid at komme i gang. Tålmodighed og vedholdenhed er kodeordene.

Læs mere om Skovdal Nordic på den fynske virksomhedsportal eller på deres hjemmeside.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]