Debat • 18/02/2013

Med byen som vinder

Indledningsvis vil jeg gerne slå fast: Fynsk Erhverv bakker fuldstændig op om den planlagte byudvikling, som vil skabe bedre sammenhæng og større byfortætning i Odense City.
Målet er vi helt enige om, men desværre ikke midlet. Det skyldes vores alvorlige bekymring for de utilsigtede og meget dyre konsekvenser, som en total lukning af Th. B. Thriges gade (eller sågar en begrænset sivemulighed under jorden), vil have for detailhandlen og de såkaldte ’1.-sals-erhverv’ i City.
Allerede fra anlægsperiodens start i 2015 vil tilgængeligheden forringes kraftigt – og det vil utvivlsomt kunne mærkes på såvel top- som bundlinje i butikker, advokatkontorer, speciallægeklinikker m.fl.
I sidste ende vil det tvinge disse til at flytte ud fra City, fordi deres kunder vil kræve det. Ellers vil de nemlig lægge deres besøg eller konsultationer hos konkurrenter udenfor City, hvor adgangsforholdene er langt mere attraktive. Husk på, at til- og fravalg er kundernes suveræne afgørelse – ikke bystyrets.
Det er ikke Odense Byråd, der afgør, om City bliver levende. Det er borgerne og markedskræfterne. Tilgængelighed er i dag et væsentligt konkurrenceparameter – og nøglen til en levende og bæredygtig midtby. Det mener vi ikke, at det nuværende projekt tager tilstrækkelig højde for.
Men  det kan få det!

Debatten har nu raset i godt tre år, og vi noterer os med tilfredshed, at Odense Kommune i denne periode har revurderet den oprindelige Trafik- og Mobilitetsplan og lempet en række af de ellers meget restriktive trafikreguleringer. Der er kommet nye tal på bordet med ’Trafikplan 2013’, ligesom realismen omkring det reelle antal p-pladser i City er på vej.  Men i erindring om det overordnede mål:  ’En levende midtby’, forekommer det nu at være på sin plads at påberåbe os reel politisk vilje i Danmarks 3. største by. Hold fokus på den spændende byudvikling over jorden, men sørg for at fremtidssikre bymidten til de næste generationer ved at anlægge en regulær passage over eller under Th. B. Thriges Gade. Vis detailhandelen og de øvrige erhverv i midtbyen den anerkendelse, de fortjener ved at sikre byen maksimal tilgængelighed.  Og vis også de mange borgere, der bor på de nærliggende veje så meget respekt, at de ikke skal belastes af den trafik, som i modsat fald vil blive presset derud. En reel passage vil ganske vist kræve tilpasninger i det foreliggende projekt, men det vil kunne lade sig gøre uden at give køb på målet: ’Den levende midtby’ – tværtimod!  I modsat fald forsømmer man at fremtidssikre byen ved at lukke øjnene for de trafikbelastninger, som en simpel fremskrivning viser. Og så vil alternativet blive mange gange dyrere.
Den nye trafikplan viser nemlig, at hvis ikke der allerede fra starten af projektet anlægges en reel passage over/under Th. B. Thriges Gade, så venter der en trafikbelastning langt ud over det acceptable på flere strækninger allerede indenfor 10 år. Tages der ikke højde for dette, venter flere drastiske og bekostelige beslutninger, som udvidelse af vejanlæg eller indførelse af yderligere trafikdæmpende reguleringer. Begge dele med alvorlige konsekvenser for borgere og forretninger til følge. Udvidelse af vejanlæg vil ikke kunne gennemføres uden opkøb

Grib nu den historiske mulighed for at skabe en sammenhængende og levende midtby med optimal tilgængelighed og passage, som kan samle massiv opbakning blandt byens borgere og erhvervsliv.
Alle vil vinde, og vi vil kunne glæde os over et bystyre med format og evne til at udvise såvel visionært lederskab som rettidig omhu i relation til Odenses fremtid.

Det er Fynsk Erhvervs appel til Odense Byråd.

Jens Hempel-Hansen
Formand, Fynsk Erhverv

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer