Nyheder • 06/11/2024

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

Integris Morten Michaelsen og Helle Paulsen Specht

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, der spænder fra pansring af køretøjer til personligt beskyttelsesudstyr, servicerer Integris både danske og internationale kunder.

Integris Morten Michaelsen og Helle Paulsen Specht
Morten Michaelsen og Helle Paulsen Specht besigtiger personbeskyttelse

Integris’ globale struktur er en væsentlig del af deres styrke. Med søsterselskaber i USA og Frankrig har Integris skabt en international model, hvor samarbejdet og forskellene på tværs af landegrænser er afgørende for både konkurrencedygtighed og innovation.

Konkurrence er med til at holde os skarpe.

“Det gælder både i forhold til de konkurrenter, vi har i markedet, men også i høj grad vores interne konkurrence mellem søsterselskaberne – det tvinger os til at være effektive og innovative,” forklarer Helle Specht, der ud over at være administrerende direktør i den danske afdeling af Integris også er medlem af det globale ledelsesteam.

“Vi lærer af vores søsterselskaber, og de lærer af os, hvilket giver os en stor fordel. Vi er altid på jagt efter måder at forbedre os på, hvad enten det gælder produktionsteknikker, processer eller ledelsesteknikker. Det er et kontinuerligt arbejde, men det er sådan, vi hele tiden udvikler os som virksomhed,” fortæller Helle Specht, der med en uddannelse som kemiingeniør og erfaring fra ansættelser både i Roulunds Fabrikker og i flere afdelinger på tværs af Integris-koncernen i høj grad selv er et billede på den specialisering, som driver værket.

Fleksibilitet skaber værdi for kunderne

Medarbejderstaben i Integris tæller i dag omkring 90 ansatte, og hver medarbejder spiller en væsentlig rolle i virksomhedens evne til at levere skræddersyede løsninger. Produktionen er tilpasset den enkelte kundes aktuelle behov, hvilket kræver både fleksibilitet og præcision fra produktionslinjerne.

Ifølge driftsdirektør Morten Michaelsen har virksomhedens opbygning og fokus på datadisciplin været afgørende for deres succes i et marked, hvor kravene til sporbarhed og kvalitet er høje.

Integris
Integris

“Vores produktion er bygget op til at være ekstremt fleksibel. Det betyder, at vi kan reagere hurtigt på kundernes behov, og vi har et team, der er villig til at tage nye opgaver på sig med kort varsel. Denne fleksibilitet er det, der gør os i stand til at levere specialiserede løsninger til både statslige og kommercielle kunder,” forklarer Michaelsen.

“Vores produktportefølje spænder bredt, og hver løsning er tilpasset en specifik trusselsvurdering. Det er den skræddersyede tilgang, der gør, at vi kan arbejde med så forskellige platforme som køretøjer, skibe og personbeskyttelsesudstyr.”

Integris’ kundesegmenter består både af danske og internationale forsvarsinstitutioner, og 99% af produktionen går til eksport. Virksomhedens produktportefølje skærper kravene til sikkerhed og sporbarhed i produktionen, da brist kan få fatale følger.

Vi har en enormt disciplineret produktionsstyring, hvor vi kan spore alle komponenter tilbage til deres oprindelse, hvilket betyder, at vi altid ved præcis, hvordan hvert enkelt produkt er blevet fremstillet.”

Medarbejderne som en kerneressource

Integris

Af samme grund har Integris gennem årene fastholdt en klar filosofi om, at medarbejderne er virksomhedens vigtigste ressource. Virksomheden lægger vægt på et sundt arbejdsmiljø og en stærk kultur, hvor medarbejdernes udvikling er et strategisk fokuspunkt. I en nichebranche, hvor kompetencer som materialeteknologi og kompositforskning er både sjældne og vitale, er det afgørende at kunne tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere, og Integris gør en aktiv indsats for at sikre, at teamet forbliver motiveret og veluddannet.

Vi er meget bevidste om at skabe et sundt arbejdsmiljø og en stabil arbejdsplads. Det kræver, at vi investerer i vores medarbejdere og giver dem mulighed for at udvikle sig og tage ansvar.

“Vi arbejder målrettet på at skabe en kultur, hvor medarbejderne kan se deres arbejde som en vigtig del af noget større. Når man arbejder med forsvarsteknologi, arbejder man på projekter, som har reel betydning for sikkerheden rundt om i verden. Det gør en forskel for vores medarbejdere, og det giver en stærk motivation,” siger Helle Specht og understreger, at rekruttering og fastholdelse af specialiseret arbejdskraft i det hele taget er en udfordring, som Integris har taget til sig.

For at sikre et frit flow i udviklingen har Integris en flad organisationsstruktur, hvor medarbejdere på alle niveauer kan bidrage med idéer og erfaringer. Den åbne dialog mellem medarbejdere og ledelse betyder, at teamet kan reagere hurtigt på nye opgaver og ændrede markedsforhold, og denne agilitet har gjort virksomheden konkurrencedygtig på både kort og lang sigt.

“Det er vigtigt, at vores medarbejdere ikke blot føler sig værdsat, men også oplever en kontinuerlig udvikling af deres kompetencer. Vi tror på, at deres passion og engagement er fundamentet for virksomhedens fremtidige vækst og innovation,” fortæller direktøren.

Digitalisering og effektivisering som konkurrencefordele

IntegrisMed den stigende konkurrence inden for forsvarsindustrien har Integris  også investeret i digitalisering og procesoptimering for at styrke deres konkurrenceevne og produktivitet. Helle Specht og Morten Michaelsen er enige om, at teknologi og digitalisering spiller en afgørende rolle i fremtiden.

Dog står Integris over for unikke udfordringer, da forsvarsindustrien stiller ekstremt høje krav til datasikkerhed og informationsbeskyttelse. Det giver i sagens natur nogle begrænsninger, som betyder, at Integris’ digitaliseringsprocesser primært fokuserer på interne forandringer, hvor teknologien kan skabe værdi uden at kompromittere de høje sikkerhedskrav.

Ifølge Morten Michaelsen er det også afgørende, at digitaliseringen kan bruges til at understøtte sporbarhed og kvalitetssikring, så behovet for produktjusteringer kan fanges så tidligt i processen, som det er muligt.

“Digitalisering betyder ikke, at alt bliver mere kompliceret – faktisk betyder det ofte, at vi kan forenkle og strømline processerne for at opnå en mere stabil produktion, som både kunderne og vi kan stole på,” forklarer han.

Samarbejde med uddannelsesinstitutioner sikrer fremtiden

For Integris handler innovation og vækst imidlertid ikke kun om teknologi, produktudvikling og effektivisering, men også om at bygge bro til fremtidens arbejdsmarked.

En vigtig del af virksomhedens strategi er derfor at investere i næste generation af ingeniører og specialister. Integris har etableret tætte forbindelser til SDU og andre uddannelsesinstitutioner og skaber løbende muligheder for praktikanter, som får chancen for at lære og udvikle sig i en branche med høje krav til præcision og sikkerhed.

“Vi ser det som en win-win-situation. Praktikanterne får en mulighed for at lære af vores arbejde, og vi får chancen for at tiltrække og inspirere nye talenter, der kan blive en del af vores team på sigt,” forklarer Helle Specht.

Integris ser ind i en fremtid, hvor kompetencer inden for kompositteknologi, digitalisering og bæredygtige løsninger bliver endnu vigtigere. Med fokus på både medarbejderudvikling og innovative løsninger fortsætter virksomheden sin rejse mod at styrke sin position som en ledende aktør inden for forsvarsindustrien.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]