Nyheder • 07/04/2024

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag.

Affald er ressourcer, som hverken må spildes eller gå tabt. Det er morgendagens valuta og næste generations guld.

Det har vi arbejdet med og for siden 1829. Hver dag er vi med til at sikre og forbedre virksomheders grønne aftryk og give nyt liv til ressourcer,” siger virksomhedens ejer Jens Hempel-Hansen med stolthed i stemmen.

Hovedkontoret har ligget på Vestergade 97-101 fra første dag, og her holder også H.J. Hansen Vin til. Det er en af Danmarks førende leverandører af vine og spiritus, som også rummer Vinspecialisten, der er en landsdækkende kæde af mere end 50 selvstændige specialvinhandlere. Det andet ben, H. J. Hansen Recycling Group, rummer genindvindingsindustrien og er fysisk tilstede på Odense Havn og på en række andre strategisk vigtige havne rundt i hele DK. 98% af produkterne sælges til eksport i hele verden.

H.J. Hansen-koncernen har sat alle sejl ind på et meget ambitiøst mål:

“Det kan lyde åndsvagt, at man har som målsætning om at redde planeten, men overordnet set, er det faktisk det, vi vil”, siger Jens Hempel-Hansen, der er sjette generation i familieforetagendet. “Vi er gået helhjertet ind i Odense Klimapartnerskab, og selvom det ikke er noget, man kan putte ind i et regneark, og med det samme se resultaterne af, så er der ingen vej uden om. Nu har samfundet i 30-40 år talt om, at der skulle gøres noget, og nu kan vi ikke vente længere.”  Og han bakkes op af administrerende direktør Mogens Bach Christensen, som har stået for den daglige drift af koncernen siden 2019,

“For organisationen er det et kæmpe skridt frem, at vi toner rent flag og udnytter vores spidskompetencer. Der er ingen tvivl om, at det også er en kæmpe gevinst for hele arbejdspladsen internt, at vi ’stepper up’ på ambitionerne. Uanset hvilke funktioner vi skal have besat, er de unge drevet af at ville gøre en forskel, og det får de lov til her. Så vi har ingen problemer med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft,” siger Mogens Bach Christensen.

Stålsat ejer holder kursen i rørte vande

Mogens Bach Christensen har snart 30 års anciennitet i H.J. Hansen-koncernen. Derfor har han haft mulighed for at følge den røde tråd, der allerede var lagt ud af Jens Hempel-Hansens far, Hans Erik Hempel-Hansen, som fortsat er en del af bestyrelsen. Siden 1994 har Mogens Bach Christensen besat talrige positioner i forskellige afdelinger, og han var således godt klædt på til at løfte opgaven, da han blev ansat som administrerende direktør i 2019.

“Det er helt klart en styrke, at familien har ejerskabet, og at der tænkes meget langsigtet. Vores branche er ekstremt volatil med priser, der udvikler sig dramatisk på kort tid, så hvis ikke vi havde haft is i maven, ville der være truffet mange forhastede og forkerte beslutninger gennem de turbulente tider. I dag står H.J. Hansen som en solid organisation, der har oparbejdet værdifulde kompetencer inden for recycling, og vi er godt rustet til at tage de nødvendige skridt videre,” konstaterer Mogens Bach Christensen, der ikke er i tvivl om, at forretning og bæredygtighed går hånd i hånd. For i dag er H. J. Hansen Recycling Group A/S den største danskejede bidragsyder til, at genvundne ressourcer kan indgå som nye råstoffer i samfundets materialekredsløb. Og det er en udvikling, der ser ud til at fortsætte.

”Dialogen flytter sig på mange områder. Tidligere har ikke alle produkter været bygget til genbrug, men i dag bliver det efterspurgt af kunderne, ligesom der bliver lovgivet på området. På sigt vil vi gerne byde ind med vores ekspertise helt fra designfasen,” siger Mogens Bach Christensen.

”Siden 2018 har vi haft en Sustainability Manager på fuld tid, og vi er meget langt fremme med vores ESG-rapportering. Sidste år var den på 70 sider, og i år er den på 115, og det bliver mere i fremtiden, blandt andet fordi de kommende ESG-rapporter vil blive på koncernniveau,”  forudsiger Mogens Bach Christensen, der hilser rapporteringspligten velkommen.

”Som organisation udnytter vi aktivt data fra klimarapporterne til at handle proaktivt, og over for kunderne tilbyder vi en transparens, som markedet i stigende grad efterspørger. Og der er ingen tvivl om, at det bliver et endnu vigtigere konkurrenceparameter i fremtiden. Hvis man som virksomhed først skal til og i gang nu, kan det være svært at orientere sig. Det er et helt hav, man kigger ud over, men der hoppede vi tidligt ud og lod strømmen rive os med, og det kommer os til gode i dag,” siger direktøren videre.

H.J. Hansen Recycling A/S seneste regnskaber tjener som verifikation af dén udtalelse: Fra negative resultater i 2018 og 2019 (-1,9 mio og -5,2 mio) lykkedes det at få vendt udviklingen, så regnskabet i 2022 endte med et plus før skat på 117, 4 millioner kroner, og i samme periode var omsætningen steget fra 1,57 milliarder i 2018 til på 3,67 milliarder i 2022.

Resultatet fra 2023 endte med et plus før skat på 69,8 millioner kroner, og Jens Hempel-Hansen kan således glæde sig over, at egenkapitalen fortsat vokser, så pengetanken i H.J. Hansen Recycling A/S i dag er på 218,7 millioner kroner.

“Vi har en alenlang historie, og med kombinationen af vin og recycling har vi flere ben at stå på, og det giver os nogle fordele. Livet er ikke altid en dans på roser, men vi er både stædige og vedholdne, fordi vi tror på vores værdier. Nogle gange går det ad helvede til, og der har vi heldigvis været stædige og holdt fast i stedet for at sælge virksomheden. Heldigvis har det vist sig, at det var den rigtige strategi,” konstaterer Jens Hempel-Hansen, der aldrig for alvor har overvejet alternativet til stædigheden.

Kunsten at sætte det rigtige hold

De positive tal i regnskabsbøgerne er kommet i hus både gennem organisk vækst og opkøb af en stor konkurrent i 2021, men også gennem langsigtede satsninger på mandskabspleje.

H.J. Hansen har tidligt opgraderet en medarbejder til at tage sig af posten som Sustainability Manager på fuld tid. Den kontrakt er et godt billede på visionerne i den gamle virksomhed, som kontinuerligt har fokus på at sætte det rigtige hold.

En af de måder, som vi beskytter os på, er, at vi passer på den viden, som vi har akkumuleret i organisationen.

Det betyder, at vi bruger rigtig meget tid på at sikre os, at vi har de rigtige ansatte. Det gælder både at få nye folk ind med frisk viden og inspiration, men også i høj grad om at holde på dem, vi har,” fortæller Jens Hempel-Hansen, der også med jævne mellemrum spiser frokost med virksomhedens unge ansatte for at holde fingeren på pulsen.

”Medarbejderne er jo i høj grad en del af det langsigtede perspektiv. H.J. Hansen skal jo også gerne være her om 200 år. Så handler det om, at man altid er klar og har fokus på sin organisation. Vi arbejder også meget med psykologisk tryghed som en værdi, og det prøver vi at inkludere i alle sammenhænge. Vores erfaring er, at der, hvor mennesker blomstre, der blomstre forretningen også,” konstaterer Mogens Bach Christensen.

Tre gode råd fra H.J. Hansen

  • Kom i gang med rapporteringen så hurtigt som muligt.
  • Find alliancer for at styrke gennemslagskraften
  • Tag vare på organisationen

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]