Nyheder • 16/06/2023

Storebæltsforbindelsen fejrer 25 år – forgældet og forgyldt

(Kilde: Sund&Bælt)

Det lå i forliget bag Storebæltsforbindelsen, at når investeringen i det store broprojekt var betalt tilbage, så skulle det blive gratis at passere Storebælt. Men i dag kan vi konstatere, at sådan blev det ikke.

Den 14. juni 2023 var det præcis 25 år siden, at ‘Krone 1’ kørte over Storebæltsforbindelsen og markerede dette enorme fremskridt for samfundet, som denne bro er, set i forhold til de gamle DSB-færger.

Igennem årene er der i forskellige trafikforlig hentet udbytter ud til staten, med det formål at finansiere andre projekter rundt i DK. Senest har et stort flertal på Christiansborg besluttet at hente kr. 7,9 mia. ud til finansiering af andre infrastrukturprojekter, jfr. Infrastrukturplan 2035.

I Fynsk Erhverv er vi mere end begejstret for Storebæltsforbindelsen, som har skabt øget samhandel, mobilitet og vækst i samfundet. Men kritiske overfor, at den har udviklet sig til en ren pengemaskine.

Siden ultimo 2017 har vi i Fynsk Erhverv arbejdet tæt sammen med Den nationale Storebæltskomité, idet vi har samme mål om at få reduceret broafgifterne og stoppet malkningen.

Det er tidligere lykkedes at få reduceret broafgifterne med 25%, fordelt over to omgange.  Men gevinsten herved skulle vise sig at være ædt op af inflation m.v., så i praksis blev broafgifterne alene reduceret pr. 1. januar 2023 med kr. 2!

Der er derfor fortsat brug for en massiv påvirkning af vores folketingspolitikere på Christiansborg, idet det er dem, der reelt beslutter taksterne på Storebæltsforbindelsen – og udbyttet til Staten.   Igennem de seneste måneder har vi derfor været i dialog med transportordførerne fra hhv. Socialdemokratiet og Venstre – Moderaternes transportordfører udestår – samt med landets transportminister om mulighederne for at indføre rabatter til fordel for dem, der f.eks. er 3-4 i bilen, kører fossilfrit eller kører uden for spidsbelastningstidsrummene samt en form for sommerferierabat a la den gratis færgetransport til vores smukke øer.  Sidstnævnte vil især vores mange turist- og kulturattraktioner kunne få gavn af.  Derudover har Den nationale Storebæltskomité haft møde med Borgmesterforum Fyn for at få hele Fyns opbakning.

I forhold til mobiliteten er det værd at glæde sig over, at den hidtidige pendlerrabat er blevet opdateret således, at den her post corona også tilgodeser de medarbejdere, som har flere arbejdsdage på hjemmekontoret om ugen.  Også godstrafikken er blevet tilgodeset.

Status er dog, at Storeforbæltsforbindelsen her 25 år efter åbningen fortsat fremstår forgældet – og forgyldt i kraft af de mange trafikanter, der årligt passerer.

Det skal vi have ændret på!

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer