Nyheder • 07/12/2016

Månedens virksomhed: LIFA A/S Landinspektører

Vores verden ændrer sig hele tiden

Tilknytningen af en professionel bestyrelse har været medvirkende til, at landinspektørfirmaet LIFA, der oprindeligt blev grundlagt i Assens, har præsteret stigende vækst i et marked i voldsom forandring.

Landinspektørbranchen er midt i en langvarig overgangsfase, hvor opgaverne ændrer sig dramatisk år for år. De omstillingsparate overlever og vokser, mens adskillige andre må dreje nøglen om, fordi ny teknologi overtager opgaverne.

LIFA, der har hovedsæde på Fyn, hvor halvdelen af de ansatte også har arbejdsplads, hører til i den omstillingsparate kategori. Firmaets overskud vokser såvel som medarbejderskaren år for år, og direktør Lennart Hansen er ikke i tvivl om, at han og kollegaerne fortsat skal have skarpt fokus på udviklingsmulighederne, hvis fremdriften – og overlevelsen skal sikres på sigt.

– Det er efterhånden lang tid siden, at vi alene var et traditionelt landinspektørfirma, og vores arbejdsopgaver ændrer sig hele tiden. Man kan sige, at af de produkter, vi havde for 10 år siden, der har vi måske kun 50 procent på hylderne i dag, og mon ikke man kan sige, at vi kun henter 25 procent af omsætningen på de gamle produkter, siger Lennart Hansen, der lagde grundstenen til den nuværende virksomhed i 1982 i Assens.

Teknologien bærer udfordringerne og mulighederne

I sine første ti år i direktørsædet kunne Lennart Hansen styre en virksomhed, hvor landinspektøropgaverne i marken var hovedforretningen, så begyndte tingene at ændre sig, og LIFAs første alternative produkter på hylderne dukkede op.

– Den proces startede for alvor i begyndelsen af 90’erne med EDB-kort og er så siden vokset med offentlige data, som vi har fået mulighed for at distribuere i forarbejdet form. Vores største kundegruppe er stadig kommunerne, men vores opgaver er nu hyppigere konsulentopgaver, hvor vi laver analyser af data til planlægninger, så beslutningerne ikke længere kun skal træffes på mavefornemmelse.

– Desuden har vi en række opgaver for forsyningsselskaber som vand og kloak, og så arbejder vi for styrelser, ministerier og naturligvis en lang række private virksomheder, hvor der er brug for IT-løsninger, der er baseret på kort- og ejendomsdata, forklarer Lennart Hansen og fortsætter:

– Udviklingen i teknikken gør også, at vi kan levere på nogle andre præmisser og til andre priser, end vi kunne før. En af tingene er, at vi har fået en såkaldt ”Slammer”, hvor vi kan gå en bygning igennem på et par timer, og så kan der være en komplet tegning klar næste morgen. Nøjagtigheden er ikke så stor som ved traditionelt målearbejde, men prisen er helt anderledes, og nogle gange er det det, der skal til, før det bliver interessant for kunderne. Og det er sådan, vi skal tænke. – For os handler det meget om, at vi har fokus på at udvikle os og følge med markedet.

Professionel bestyrelse holder kursen

LIFA er ejet af de 25 partnere i huset, men med til at holde fokus på fremtiden er en professionel bestyrelse med to eksterne medlemmer, og Lennart Hansen kan ikke understrege nok, hvad det har betydet for LIFAs udvikling:

– Det har været meget, meget værdifuldt for os. Vi har Hans O. Damgaard, der er direktør i Stibo A/S, og så har vi Wenche Strømsnes fra Center for Ledelse med. De er dygtige og skarpe, og frem for alt er de gode til at stille de rigtige spørgsmål. Jeg har brugt Hans meget som sparringspartner på en række IT-spørgsmål, og Wenche har også faciliteret nogle ture, hvor vi har arbejdet med LIFA i 2028 og med at gøre virksomhedens DNA synlig. Det har bestemt gjort vores forretningsfokus skarpere, konstaterer Lennart Hansen og tilføjer, at kvaliteten af bestyrelsesmøderne er øget betragteligt.

– Det at få eksterne bestyrelsesmedlemmer ind gør, at det bliver nogle meget mere professionelle bestyrelsesmøder, hvor vi er bedre forberedte, og vi rykker os mere, end vi gjorde før. Og så er vi blevet meget mere klar på at få standset tiltag i tide. God forretning handler jo også i høj grad om at vælge opgaver fra, når de ikke giver mening i det store hele, og det er vi blevet bedre til, slutter Lennart Hansen.

Fakta om LIFA A/S Landindspektører

Fynsk adresse: Østergade 61, 5000 Odense C
Ansatte 112
Start år 1998

Læs mere om LIFA

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]