Nyheder • 18/11/2016

Tietgenprisen 2016 og NEXT Tietgenprisen 2016

Torsdag aften blev de prestigefyldte Tietgenpriser uddelt til to mennesker, der har gjort sig særligt bemærket i det fynske erhvervsliv.

TietgenPrisen uddeles hvert år til en fynsk forretningsmand eller -kvinde, der har gjort sig bemærket inden for innovation og nytænkning, og som udover at gavne sin egen forretning også har været en gevinst for det fynske samfundsliv.  Fra i år uddeles NEXT Tietgenprisen efter de samme kriterier til en ung iværksætter på Fyn. Prismodtagerne udvælges af Tietgen-komiten, der består af formanden for Fynsk Erhverv, chefredaktøren for Fyens Stiftstidende, formanden for Udvikling Fyn og formanden for Tietgen.

Tietgenprisen 2016

Esben Østergaard, Universal Robots

 

Det var en af Fyns mest succesrige erhvervsledere, der torsdag aften modtog Tietgenprisen for øjnene af godt 140 fynske virksomhedsledere på Hotel Hesselet i Nyborg. Prisen blev her uddelt til Esben Østergaard, der for kun 11 år siden var med til at stifte Universal Robots, og siden har oplevet vækstrater i størrelsesordenen 50-100% årligt siden da. Og Esben Østergaard er idag teknisk direktør i Universal Robots, der i 2015 blev solgt til en amerikansk kapitalfond for små 2 mia. kr.

I motiveringen er der lagt vægt på, at Esben Østergaard ud over at have skabt fantastiske resultater på Fyn også bidrager til en positiv udvikling og gør en forskel i andre sammenhænge for Danmark og verden.

Her følger uddrag af motiveringen/talen ved uddelingen til Esben Østergaard:

“Du stiftede som én af 3 for kun 11 år siden Universal Robots. Det er utroligt, at den virksomhed ikke er ældre, med dens nuværende størrelse og med dens impact på hele robotbranchen. 

Dit udgangspunkt for at stifte virksomheden var, at du fra 2001 til 2005 havde arbejdet som forsker og adjunkt inden for robotteknologi og brugergrænseflader på SDU. Her lagde du, sammen med to af dine forskningskolleger, grunden til genopfindelsen af industrirobotten. 

Du har også før stiftelsen af Universal Robots, arbejdet både som forsker ved USC Robotics Labs og som gæsteunderviser på AIST i Tokyo. 

Siden stiftelsen er Universal Robots vokset med i størrelsesordnen 50-100% om året, hvert år! Det kan ikke mange virksomheder slå. 

Som alle ved blev Universal Robots tidligere i år solgt for små 2 mia kr. Du ejede over 5% af aktierne og behøvede rent økonomisk ikke at arbejde. Du fortsætter imidlertid med at arbejde som teknisk direktør. Du ønsker at fortsætte med at gøre en forskel. 

Du vil gøre en forskel for Universal Robots, men du vil langt mere end det. Du vil gøre en forskel for Danmark og verden. 

Du engagerer dig i at vi får mere produktion i Danmark, da produktion er en forudsætning for flere opfindelser. Du er således i con amore bestyrelsen for  ”MADE”. 

Du deler tit og ofte ud af din viden som advisor i forskellige sammenhænge, bl.a. kan nævnes Odense Robotics, SDU’s strategiudvalg, Cortex Park m fl.

Du holder foredrag til inspiration for nye iværksættere både rundt i Danmark og internationalt. 

Du er meget optaget af fordelingspolitikken på verdensplan. 

Du engagerer dig også i, hvis vi i verden i højere grad producerer, hvor produkterne forbruges, vil vi nedbringe belastningen af miljøet. 

Det siges om dig, at du vil gøre verden til et bedre sted for mennesker.

Mere fornem og bedre afslutning gives ikke til motivation for netop din modtagelse af TietgenPrisen.”

Prisen var i år fulgt af et diplom, en skulptur af Jens Galschiøt, der viser foden af Merkur, som i det gamle Rom var gud for kommunikation, hurtighed og handel, samt Jonathan Løws netop udkomne GURUBOGEN.

 

NEXT Tietgenprisen 2016

Tine Gudrun Petersen, SPIS! Odense Food Festival

NEXT Tietgenprisen er en nyindstiftet pris, der ved det velbesøgte ’Agerhønsegilde’ på Hotel Hesselet torsdag aften blev uddelt til stifteren af og direktøren for SPIS! Odense Food Festival Tine Gudrun Petersen.

Trods sygdom lykkedes det Tine at møde op personligt og modtage prisen, som hun får som ung iværksætter med et stort engagement og bemærkelsesværdige resultater allerede på festivallens 2. år med ca. 11.000 besøgende – samt for hendes engangement i samfundsanliggender iøvrigt.

Årets prismodtager så et hul i eventmarkedet og har på kort tid – og med et begrænset budget – formået at skabe en succes, hvis vision er at fejre vores fynske og danske mad- og måltidskultur og bringe mennesker sammen på tværs af alder, etnicitet og uddannelsesgrad.

Her følger uddrag af motiveringen:

“Tine, du har en brændende trang til at bidrage til samfundet, og har en stor kærlighed til vores fynske ø. Du deltager f.eks. uegennyttigt i diverse bestyrelser, holder oplæg for studerende og foreninger, skriver klummer til Ugeavisen, og deltager i “Søndagsholdet” på P4Fyn. 

Ligeledes tager Tine sit samfundsansvar alvorligt i den forstand at der altid er spændende og kompetenceudviklende praktikpladser på SPIS! til studerende fra mange forskellige studieretninger. 

I øvrigt har Tine, sammen med andre aktører, for nyligt ageret politisk på vegne af unge gastro-iværksættere og håber at se arbejdet bære frugt efter nytår, med et ændringsforslag til bevillingsloven. 

Med denne præsentation kan vi konstatere, at du ikke kun tog store skridt som barn, men at du nu også har indtaget den store scene i erhvervslivet, som en rigtig dygtig forretningskvinde!”

NEXT Tietgenprisen blev fulgt af et diplom, Jonathan Løws netop udkomne GURUBOGEN samt 2 sparringssessions med netop Jonathan Løw, som skal give Tine endnu mere succes som iværksætter og forretningskvinde.

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]