Nyheder • 01/06/2016

Historien om Cobots startede på Fyn

For otte år siden solgte danske Universal Robots verdens første samarbejdende robot. Siden er cobot-markedet blevet det hurtigst voksende segment inden for industrirobotter. Med en vækstrate på 50 procent om året i 2016 estimeres det, at cobot- markedet vil udgøre en omsætning på tre milliarder dollars på verdensplan i 2020. 

Universal Robots visualiserer med en ny infografik den eksplosive udvikling og vækst, der i disse år sker inden for samarbejdende robotter – de såkaldte cobots. I 2008 solgte Universal Robots den første industrielle robot-arm, som var i stand til at arbejde sikkert i nærheden af medarbejdere.

Firmaet er stadig markedsledende og sælger flere cobots end deres konkurrenter tilsammen.

 

Da Linatex – en dansk producent af plastkomponenter til industrien – købte en ny UR5-robot i december 2008 for at automatisere betjeningen af deres CNC-maskine, gjorde de noget hidtil uset; i stedet for at installere robotten bag sikkerhedsgitre, afskærmet fra mennesker, som man normalt har gjort med industrirobotter, satte de den til at arbejde side om side med de ansatte. Og i stedet for at hyre eksterne programmører, som kunne håndtere kompleks programmering, kunne Linatex selv programmere robotten via en trykfølsom skærm uden at have noget forudgående programmeringskendskab.

UR5-robotten etablerede Universal Robots som en ny, markant aktør i automatiseringsindustrien. Firmaet skabte et helt nyt marked ved specifikt at målrette salgsindsatsen mod de mindre og mellemstore virksomheder, som ellers anså robotteknologi for at være for dyr og kompliceret.

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

Med mere end 8.400 cobots installeret hos fremstillingsvirksomheder i mere end 55 lande globalt har firmaet haft succes med at holde et skarpt fokus på et marked, der har brug for en brugervenlig, fleksibel robot, som kan køre uden at blive hegnet ind bag sikkerhedsudstyr og således hurtigt kan tjene sig selv hjem.

Hvad er en cobot?
Dét at have et indbygget sikkerhedssystem, som gør, at robotten er i stand til stoppe, hvis den kommer i kontakt med en medarbejder, er på nuværende tidspunkt det, som definerer en samarbejdende robot, men CTO og medstifter af Universal Robots Esben Østergaard vil udvide definitionen til også at inkludere brugervenlighed, fleksibilitet, nem opsætning og installation samt en overkommelig pris:

 “Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed.”

– Vi har være pionerer inden for samarbejdende robotter, siden begrebet blev opfundet. Sikkerheden i en cobot er en selvfølge, den er blot adgangsbilletten til markedet. I Universal Robots sætter vi barren højere; I vores øjne er det, der definerer en samarbejdende robot, i lige så høj grad høj brugervenlighed og let tilgængelighed. Det handler om at sænke automatiseringsbarriererne ved at gøre robotter tilgængelige og rentable for de producenter, som aldrig havde troet, at de ville kunne bruge robotter i deres virksomhed, siger Esben Østergaard.

Markedet vil vokse eksponentielt
Som redaktør af det toneangivende amerikanske ‘The Robot Report’ Frank Tobe konkluderer i sin prognose for cobot-markedet:

– Der er ingen tvivl om, at markedet for samarbejdende robotter vil vokse eksponentielt over de næste par år – med Universal Robots i spidsen – og at pris, fleksibilitet og det, at produkterne er lette at programmere, vil være afgørende, når der skal tages stilling til, hvilke producent man skal vælge at købe cobots hos.

Om Universal Robots

  • Universal Robots er resultatet af mange års intensiv forskning i Danmarks succesfulde robotklynge, som ligger i Odense. Firmaets CTO Esben Østergaard var medstifter af firmaet i 2005.
  • Han ville gøre robotteknologi tilgængelig for alle ved at udvikle små, brugervenlige,  betalelige og fleksible robotter, som de ansatte selv kunne anvende som ethvert andet værktøj Produktporteføljen tæller UR3, UR5 og UR10 robotarmene, der har navn efter deres nyttelast i kilo. Siden den første UR-robot blev lanceret i december 2008, er firmaet vokset anseligt, og den brugervenlige cobot bliver nu solgt i mere end 50 lande verden over.
  • Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for en UR-robot – 195 dage – er industriens korteste. Firmaet er i dag en del af Teradyne inc., der har base i Boston, USA. Hovedkvarteret ligger i Odense og firmaet har datterselskaber og regionskontorer i USA, Spanien, Tyskland, Singapore, Tjekkiet, Indien og Kina.
  • Universal Robots har mere end 270 medarbejdere på verdensplan.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer