Nyheder • 03/03/2016

“Teknisk innovation bag 91 procent vækst i omsætningen”

Universal Robots har i 2015 haft en fremgang i omsætningen på 91 procent i forhold til året før – til 418 millioner kroner og et resultat på 65,4 millioner kroner før skat. “Robotindustrien er i fremgang, men selv inden for industrien er det et virkeligt godt regnskab,” fortæller Enrico Krog Iversen, direktør i Universal Robots. 

Robotvirksomheden Universal Robots fra Odense har haft nogle rigtig gode år, og regnskabet for 2015 var bestemt ingen undtagelse med en fremgang i omsætningen på 91 procent og og et resultat før skat på 65,4 millioner kroner.

Universal Robots har udviklet verdens første samarbejdende robotter, de såkaldte cobots, som interagerer med mennesker. Den første cobot blev sendt på markedet i december 2008, og sidste år blev markedet for cobots vurderet til 677 millioner kroner. Nogle analytikere vurderer det til at nå op på 20 milliarder kroner i 2020.

– Vores vækstrater ligger signifikant over gennemsnittet i robotindustrien, men selvfølgelig bliver vi også hjulpet af en branche i fremgang, fortæller Enrico Krog Iversen og fortsætter:

– Vi har i øjeblikket 90 procent af markedet for samarbejdende robotter, så det er i høj grad vores unikke produkt, der er hovedårsag til fremgangen. Det, og så nogle dygtige sælgere rundt omkring i verden.

Siden 2012 har Universal Robots i gennemsnit øget sit årlige salg med ca. 75 procent. Al produktion foregår i Odense, og de færdige robotter leveres via 200 forhandlere i hele verden. I 2015 blev 45 procent af robotterne leveret til industrien i Europa, 30 procent til Nord- og Sydamerika og 25 procent til Asien.

En helt ny måde at tænke robotter
Robotindustrien har været i fremgang i flere år, og den breder sig til flere og flere brancher. Men de samarbejdende robotter er noget helt nyt.

– Samarbejdende robotter er en helt ny måde at tænke robotter på, som vi har bragt på markedet og er ved at rulle ud til virksomheder i hele verden. Vi har ikke fokus på bestemte industrier, og hele idéen bag vores robotter er, at de kan bruges meget forskelligt, siger Enrico Krog Iversen.

Samlet i Odense
I foråret 2015 blev Universal Robots købt af amerikanske Teradyne, der betalte mere end 285 USD for virksomheden, men ifølge Enrico Krog Iversen har opkøbet ikke haft indflydelse på hverken forretningsplanen eller Universal Robots imponerende 2015-regnskab, og både produktion og hovedkvarter ligger fortsat i Odense.

“Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej.”

– Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej. Hele den interaktion er meget værdiskabende, fortæller Enrico Krog Iversen.

Rekruttering den største udfordring
Universal Robots regner med, at fremgangen fortsætter i de kommende år.  Den største udfordring ift. at håndtere væksten er adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

– Den ubetinget største udfordring for den fremtidige vækst er at finde de rigtige mennesker – både til Fyn og til vores internationale kontorer. På Fyn handler det i høj grad om ingeniører og udviklingspersonel af en hver art. Det er faktisk nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Fyn end folk fra andre steder i landet. Udlændinge flytter til Danmark, og tænker ikke så meget over til hvilken del af landet, siger Enrico Krog Iversen og slutter:

– Det er delvist et image-spørgsmål – flere synes, det er sjovere at bo tæt på Købehavn end på Fyn, og så er det også et spørgsmål om job til partner og ægtefælle, hvis en medarbejder skal flytte hertil.

 

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]