Nyheder • 03/03/2016

“Teknisk innovation bag 91 procent vækst i omsætningen”

Universal Robots har i 2015 haft en fremgang i omsætningen på 91 procent i forhold til året før – til 418 millioner kroner og et resultat på 65,4 millioner kroner før skat. “Robotindustrien er i fremgang, men selv inden for industrien er det et virkeligt godt regnskab,” fortæller Enrico Krog Iversen, direktør i Universal Robots. 

Robotvirksomheden Universal Robots fra Odense har haft nogle rigtig gode år, og regnskabet for 2015 var bestemt ingen undtagelse med en fremgang i omsætningen på 91 procent og og et resultat før skat på 65,4 millioner kroner.

Universal Robots har udviklet verdens første samarbejdende robotter, de såkaldte cobots, som interagerer med mennesker. Den første cobot blev sendt på markedet i december 2008, og sidste år blev markedet for cobots vurderet til 677 millioner kroner. Nogle analytikere vurderer det til at nå op på 20 milliarder kroner i 2020.

– Vores vækstrater ligger signifikant over gennemsnittet i robotindustrien, men selvfølgelig bliver vi også hjulpet af en branche i fremgang, fortæller Enrico Krog Iversen og fortsætter:

– Vi har i øjeblikket 90 procent af markedet for samarbejdende robotter, så det er i høj grad vores unikke produkt, der er hovedårsag til fremgangen. Det, og så nogle dygtige sælgere rundt omkring i verden.

Siden 2012 har Universal Robots i gennemsnit øget sit årlige salg med ca. 75 procent. Al produktion foregår i Odense, og de færdige robotter leveres via 200 forhandlere i hele verden. I 2015 blev 45 procent af robotterne leveret til industrien i Europa, 30 procent til Nord- og Sydamerika og 25 procent til Asien.

En helt ny måde at tænke robotter
Robotindustrien har været i fremgang i flere år, og den breder sig til flere og flere brancher. Men de samarbejdende robotter er noget helt nyt.

– Samarbejdende robotter er en helt ny måde at tænke robotter på, som vi har bragt på markedet og er ved at rulle ud til virksomheder i hele verden. Vi har ikke fokus på bestemte industrier, og hele idéen bag vores robotter er, at de kan bruges meget forskelligt, siger Enrico Krog Iversen.

Samlet i Odense
I foråret 2015 blev Universal Robots købt af amerikanske Teradyne, der betalte mere end 285 USD for virksomheden, men ifølge Enrico Krog Iversen har opkøbet ikke haft indflydelse på hverken forretningsplanen eller Universal Robots imponerende 2015-regnskab, og både produktion og hovedkvarter ligger fortsat i Odense.

“Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej.”

– Jeg er stor tilhænger af, at viden og produktion er samlet. Det giver klart den bedste dialog internt, at ingeniøren kan komme ud og se, om det, de arbejder med, rent faktisk virker i praksis, og produktionsfolkene kan nemt rette spørgsmål den anden vej. Hele den interaktion er meget værdiskabende, fortæller Enrico Krog Iversen.

Rekruttering den største udfordring
Universal Robots regner med, at fremgangen fortsætter i de kommende år.  Den største udfordring ift. at håndtere væksten er adgangen til kvalificeret arbejdskraft.

– Den ubetinget største udfordring for den fremtidige vækst er at finde de rigtige mennesker – både til Fyn og til vores internationale kontorer. På Fyn handler det i høj grad om ingeniører og udviklingspersonel af en hver art. Det er faktisk nemmere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Fyn end folk fra andre steder i landet. Udlændinge flytter til Danmark, og tænker ikke så meget over til hvilken del af landet, siger Enrico Krog Iversen og slutter:

– Det er delvist et image-spørgsmål – flere synes, det er sjovere at bo tæt på Købehavn end på Fyn, og så er det også et spørgsmål om job til partner og ægtefælle, hvis en medarbejder skal flytte hertil.

 

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer