Nyheder • 27/01/2016

Første EUX-elever parat til arbejdsmarkedet: Højere niveau – mere dedikation

TietgenSkolen er første sted i landet, der har sendt færdige EUX-studerende ud på arbejdsmarkedet. Fynsk Erhverv havde torsdag d.21. januar besøg af Rasmus Biller Due og Line Ackermann, som begge har taget den nye EUX-uddannelse og nu leder efter arbejde. EUX er en gymnasial tilføjelse til erhvervsuddannelserne, der gør, at niveauet bliver hævet, og de studerende får flere muligheder for videreuddannelse.  

EUX er en tilføjelse til erhvervsuddannelser, som giver gymnasiale kompetencer og dermed flere muligheder for at videreuddanne sig. Torsdag d. 21. januar dimitterede Danmarks første EUX-uddannede elever fra TietgenSkolen i Odense.

– For elektrikere, tømrere og de andre erhvervsuddannelser er EUX to-tre år gammelt, hvor vi på handelsuddannelserne indførte det i august 2015. På Fyn skrev TietgenSkolen danmarkshistorie i torsdags, da vi afleverede landets første EUX-eksamensbeviser. Jeg tyvstartede nemlig og gav vores elever mulighed for at tage de ekstra fire fag på høje niveauer her i efteråret 2015, fortæller Bo Ravn, forstander på TietgenSkolen i Odense.

To af de færdiguddannede, Rasmus Biller Due og Line Ackermann, var torsdag eftermiddag forbi Fynsk Erhverv for at høre om det fynske erhvervsliv – blot få timer før, de skulle til dimission.

– Jeg valgte uddannelsen, fordi den åbner en masse døre. Jeg vil gerne ud og have noget erfaring nu, men senere kan det godt være, jeg videreuddanner mig, fortæller Line Ackermann.

Rasmus Biller Due har samme planer om at arbejde først og derefter måske videreuddanne sig, og de begge to også været meget tilfredse med uddannelsen.

– Vi har haft erfarne undervisere, og det har været et rigtig godt forløb, fortæller Rasmus Biller Due.

Både Rasmus og Line leder efter job inden for kontor og økonomi. Drømmejobbet er i speditionsbranchen.

Det gymnasiale X
Bo Ravn forklarer, at EUX er en opgradering af TietgenSkolens merkantile uddannelser.

– EUX er skoledelen af vores elevuddannelser, som retter sig mod kontor, handel og detail. Det er afløseren for det gamle HG (Handelsskolernes grundforløb) og en ny grunduddannelse for de dygtigste og mest målrettede elever. Så vi kalder os ikke Tietgen HG mere, men Tietgen Business. Landet over har vi brandet de nye EUX-uddannelser inden for vores hovedområde – detail, handel, kontor, event og i teorien finans – som ‘business’, fortæller Bo Ravn og fortsætter:

– Når uddannelsen hedder noget med ‘X’, er det for at rime på STX (studentereksamen), HTX (Højere teknisk eksamen) og HHX (Højere handelseksamen) – altså de tre andre gymnasiale retninger. ‘EU’ betyder erhvervsuddannelse, og ‘X’ betyder gymnasial eksamen og studiekompetence. Så de elever, der færdiggør forløbet, har adgang til erhvervsakademi og professionsbacheloruddannelser og kan komme videre i videregående uddannelser.

Stærkere elever – flere kompetencer
Når erhvervsuddannelserne tilføjer EUX, bliver de fagligt mere krævende, hvilket ifølge Bo Ravn giver stærkere elever til arbejdsmarkedet.

– EUX er betydeligt mere krævende end det, der var før. Det betyder, at det er stærkere elever, vi optager, og stærkere elever som gennemfører uddannelsen. De kommer ud med flere kompetencer. På en lang række områder bliver de nu siddestillet med dem med huer på, og det er der efterspørgsel efter. Det høje niveau gør så også, at der er flere, som ikke har kompetencerne til at gennemføre. Man skal komme hertil med gode kompetencer fra folkeskolen, og så skal man yde en indsats.

– Adgangskravet til EUX er karakteren 2 i dansk og i matematik samt uddannelsesparathed. Det har brancherne ønsket. Erhvervslivet har førhen i høj grad ansat andet end HG’ere. Med EUX får vi mulighed for at aflevere unge mennesker, som kan det, erhvervslivet ønsker, så de rent faktisk kan få elevpladser, siger Bo Ravn og slutter:

– Indholdet i vores uddannelser skal være så tæt på virksomhedernes behov som overhovedet muligt. Hæve niveauet, tiltrække de rigtige elever, og aflevere unge mennesker med de rette kompetencer til erhvervslivet. Det er vores mål. Men det står og falder så også med, om virksomhederne tager imod de nye elever – giver dem elevpladser og ansætter dem. 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]