Nyheder • 12/01/2016

Fra NASA til soveværelset: 5,2 milliarders overskud på 10 år

Aarup-virksomheden Dan Foam var i seneste regnskabsår den virksomhed, der havde størst overskud per medarbejder og samtidig den virksomhed med det næststørste samlede overskud på Fyn. Det er dermed den fynske virksomhed, som i alt har haft størst overskud det seneste årti. “Det kræver et vedvarende fokus på både teknologisk innovation og medarbejdere,” udtaler adm. direktør for Dan Foam, Kasper Lundgaard Sørensen, til Fynsk Erhverv. 

Madrasfabrikken Dan Foam, som producerer skummadrasser under brandnavnet Tempur, havde i seneste regnskabsår det næsthøjeste overskud i alt på Fyn og det højeste overskud per medarbejder – hhv. 498 mio. kr. og 1.805.000 kr.

Det seneste årti har virksomheden været på førstepladsen over fynske virksomheder med årets højeste overskud syv gange og på andenpladsen tre gange – og har i perioden haft et samlet overskud på i alt 5,2 milliarder kroner.

– Vi har igennem alle årene haft konsekvent fokus på effektiviseringer, ressourceforbrug og på at forbedre driften i virksomheden, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen, adm. direktør for Dan Foam, og fortsætter:

– Som eksempel har vi ikke udbygget fabrikken i Aarup siden 2004, selvom efterspørgslen er steget rigtig meget. Vi har i stedet optimeret driften.

Kasper Lundgaard Sørensen fortæller, at for Dan Foam hviler opskriften på succesen på nogle simple hjørnesten.

– En kraftig satsning på at fastholde og tiltrække de bedste medarbejdere og på løbende teknologisk innovation. Vi har i forlængelse af det også haft stort fokus på produktudvikling – på at videreudvikle skummet og madrasdesignet. Vores produktportefølje er udvidet kraftigt de sidste 10 år.

Begyndte med NASA
Dan Foam er bedst kendt under brandnavnet Tempur og i andre steder af verden som Sealy. Virksomhedens historie har sit udspring tilbage i firserne, da den amerikanske rumfartsadministration NASA frigav et særligt trykabsorberende materiale udviklet til astronauter til offentligheden.  Materialet var temperaturfølsomt og fordelte astronauternes kropsvægt jævnt.

Over næsten 10 år udviklede TEMPUR-forskere materialet, så det kunne bruges i madrasser og hovedpuder.

I 1991 blev de første TEMPUR-madrasser solgt, og siden er virksomheden kun vokset.

I dag har Dan Foam to fabrikker i USA til det Nord- og Sydamerikanske marked og fabrik i Aarup til resten af verden – og har ca. 300 ansatte. Virksomheden er en del af den amerikanske Tempur Sealy International Inc.-koncern.

– Vi eksporterer til over 80 lande, og det danske marked er kun en meget lille del af forretningen. Vi ser uden tvivl os selv som en international virksomhed, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen.

– Når vi har nået en størrelse, hvor vi kan være til stede på så mange markeder, så giver det en større stabilitet og sikkerhed. Det er sjældent, efterspørgslen falder på alle markeder samtidig, siger han.

Den gode, danske arbejdskraft
Dan Foam er glade for at ligge i Aarup på Fyn, men som eksporttung virksomhed er beliggenheden mindre vigtig end for mange andre.

– Vi er meget glade for vores placering og vores fynske rødder. Vi begynder dog at kunne mærke små udfordringer mht. rekruttering af især specialister og andre højtuddannede. Det er både en national udfordring – om der uddannes kandidater nok inden for de rigtige felter – og en lokal udfordring for os i den fynske provins. Om vi kan lokke de bedste hoveder hertil, fortæller Kasper Lundgaard Sørensen, og slutter:

– Det er en væsentlig problemstilling, for vi er meget glade for den gode, danske arbejdskraft. Vi kan noget særligt herhjemme, specielt med samarbejde, som det er svært at finde andre steder.

 

 

 

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.