Nyheder • 03/12/2015

Månedens virksomhed: Middelfart Sparekasse

Middelfart Sparekasse er Månedens Virksomhed i Fynsk Erhverv. Den er valgt, fordi Middefart Sparekasse på bedste vis har vist, hvordan et solidt, ærligt og konsistent fokus på at være en god arbejdsplads for sine medarbejdere ikke er en hindring for en imponerende vækst på et konkurrencepræget marked – men tværtimod kan være en forudsætning. 

Middelfart Sparekasse blev for nylig nr. to på Great Place To Works årlige liste over de bedste arbejdspladser i Danmark. Organisationen har ved hjælp af omfattende spørgeskemaundersøgelser målt de bedste europæiske og nationale arbejdspladser siden 2002, og tre gange tidligere er Middelfart Sparekasse kåret til bedste danske arbejdsplads.

Som én af blot to virksomheder har Middelfart Sparekasse i alle årene været repræsenteret på listen over de bedste europæiske arbejdspladser.

Det var allerede tilbage i begyndelsen af halvfemserne, at sparekassen begyndte at arbejde målrettet med medarbejdertrivsel, og virksomheden har tilmeldt sig Great Place to Works undersøgelse hvert år, siden organisationen begyndte at måle.

Middelfart Sparekasses historie strækker sig tilbage til 1853, og i 1972 åbnede den første afdeling uden for Middelfart, da en afdeling i Strib kom til. En endnu større beslutning var det, da Sparekassen i 1990 krydsede Lillebælt og åbnede i Frederica.

Sparekassen har været i kraftig vækst de seneste år og har nu 61.000 kunder fordelt over 18 filialer. Den seneste åbnede i Svendborg i november måned. Sparekassen får i dag 700 nye kunder om måneden.

Fynsk Erhverv har valgt at gøre Middelfart Sparekasse til Månedens virksomhed, fordi banken har vist, hvordan man med stor succes kan gøre det at være en god arbejdsplads til et væsentligt konkurrenceparameter.

De bedste medarbejdere søger mod de bedste virksomheder
Martin Baltser har været direktør for Middelfart Sparekasse siden januar 2012, og han mener, den store vækst bl.a. er sket pga. virksomhedens fokus på medarbejdertilfredshed og på kundeservice.

– Vi har sagt ‘goddag’ til 200 nye medarbejdere de seneste fire år. Dem, der klarer sig bedst i den finansielle sektor, er dem, der har de bedste medarbejdere. Og de bedste medarbejdere vil derhen, hvor det er bedst at være. Samtidig er det også lettere for tilfredse medarbejdere at levere den service, vi gerne vil være kendt for, fortæller Martin Baltser til Fynsk Erhverv.

Væksten kommer dog også af et bevidst fokus hos Middelfart Sparekasse.

– Vi har valgt at vækste. Det er vi nødt til, hvis vi skal være her om 10 eller 15 år. Vi har gennemgået en forretningsmæssig drejning fra at være en familie- og foreningskultur til at være en forretningskultur. Det har tydeliggjort de klare fordele, der ligger i at være en god arbejdsplads. I starten af halvfemserne var der 300 pengeinstitutter i Danmark. Der er 75 tilbage i dag, og den udvikling er ikke slut endnu. Vi har bemandingen til at håndtere vækst, og det er det, vi er i gang med nu: at lægge filialer og dermed også distributionsnet ud over de største jyske og fynske byer, siger Martin Baltser.

“Produkterne er stort set de samme”
Konkurrencen i banksektoren er stor, men det er ikke produkterne, der er det væsentligste konkurrenceparameter i dag.

– Bankprodukter er meget ens i dag. Det er ikke her, man som pengeinstitut for alvor kan skille sig ud. Vores vision hedder ‘Bedst til kunder’, og det er det, vi 300 medarbejdere i Middelfart Sparekasse kan samles om, fortæller Martin Baltser.

 

“Dem, der klarer sig bedst i den finansielle sektor, er dem, der har de bedste medarbejdere. Og de bedste medarbejdere vil derhen, hvor det er bedst at være.”

– Det er små ting, der gør forskellen. Jeg håber, du blev mødt af smilende medarbejdere, der kiggede op, da du kom. Det giver kunden en god oplevelse, og jeg tror på, at medarbejdere gør sådan, fordi de er glade for deres arbejde og arbejdsplads.

Strategi skal blive til adfærd
Både medarbejdertilfredshed og kundetilfredshed er en fuldt ud integreret del af Middelfart Sparekasses virksomhedskultur

– Strategi virker først, når det bliver til adfærd. Alle medarbejdere er involveret i strategiudarbejdelse i Middelfart Sparekasse. Alle har del i det. Derfor tager det også lang tid, og det er et kæmpe stykke arbejde, også for os i ledelsen. Til gengæld er der bagefter et stykke arbejde, vi er fri for, og det er implementeringsprocessen. Den kommer af sig selv. Alle venter i startboksene på, hvad det endelige resultat bliver af strategien og glæder sig til at arbejde med det, fortæller Martin Baltser og fortsætter:

– Samtidig har vi institutionaliseret vores bestræbelse efter at være en god arbejdsplads igennem deltagelse i Great Place to Work. Så er vi forpligtede til at håndtere det, og det sætter sit spor hele året rundt.

– Vi deltager af tre årsager: For det første fordi vi får en værktøjskasse gennem den måling, det indebærer. Great Place to Work måler grundigt i alle afdelinger, hvor alle ansatte anonymt giver udtryk for, hvor tilfredse de er med arbejdspladsen. Så kan vi nemmere sætte ind, hvis der er udfordringer. For det andet betyder deltagelsen, at medarbejderdelen kommer til at vægte meget tungt, når ledelsen skal træffe beslutninger. Og endelig så er det også god markedsføring af os selv. Ord som ‘CSR’, ‘medarbejdertilfredshed’ og ‘kundetilfredshed’ får mere og mere fylde i tiden. Derfor har vi et fantastisk ståsted lige nu, fordi vi har investeret i det igennem mange år.

Placering i midten – ekspansion til højre og venstre
Middelfart Sparekasse har et stort og smukt hovedsæde i Middelfart med udsigt over Lillebælt og til den nye Lillebæltsbro. Ifølge Martin Baltser er bankens placering optimal.

– Vi har en fantastisk beliggenhed midt i landet med broer på begge sider. Allerede for 25 år siden entrerede Middelfart Sparekasse Trekantsområdet, og i dag har vi mere aktivitet i Jylland end på Fyn. Hotel- og konferencefaciliteterne er meget betydelige i Middelfart. De har overbelægning stort set alle sammen, og flere af dem er i gang med at udvide. Når jyder og sjællændere mødes, så sker det i Middelfart.

“Bankprodukter er meget ens i dag. Det er ikke her, man som pengeinstitut for alvor kan skille sig ud. Vores vision hedder ‘Bedst til kunder’, og det er det, vi 300 medarbejdere i Middelfart Sparekasse kan samles om.”

– To-tredjedele af vores forretning er i Jylland i dag, så vi har det godt med, at vi med åbningen af en filial i Svendborg kommer til at fylde mere på Fyn. Vi har rum til at ekspandere – med filialer spredt i en times kørsel fra Middelfart. Men på ét eller andet tidspunkt tror jeg, vi kommer til hovedstadsområdet, slutter Martin Baltser.

 

 

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]