Nyheder • 20/11/2015

EU Funding – det skal du vide

Mandag aften holdt Fynsk Erhverv og South Denmark European Office et seminar om EU-funding på Strøjer Tegl ved Assens. Det blev en spændende dag med væsentlig information om mulighederne for finansiering igennem EU, et spændende oplæg om digitaliseringens revolutionerende potentiale de kommende 20 år og en rundvisning på Danmarks største samling af klassiske biler.

Fynsk Erhverv og South Denmark European Office (Det Syddanske EU-Kontor) afholdt mandag aften seminar om muligheden for EU-funding til små- og mellemstore virksomheder. Rasmus Anker-Møller, direktør for Det Syddanske EU-Kontor, holdt oplæg om de forskellige muligheder for at få del i de meget omfattende midler, EU udsteder til erhvervsfremme for små- og mellemstore virksomheder.

Mere specifikt fortalte direktør Rasmus Anker-Møller om ’Horizon 2020’, der er den paraply, hvorunder EU udsteder 77 milliarder Euro til erhvervsstøtte mellem 2014 og 2020.

Midler fra Horizon 2020 gives til udvikling, forskning og innovation i private og offentlige virksomheder og organisationer.

– Midlerne gives til organisationer, som beskæftiger sig med grundforskning, med nye teknologier og med samfundsudfordringer, fortæller Rasmus Anker-Møller og fortsætter:

– Der er tre steder, man kan søge: SMV Instrumentet, Fast Track to Innovation og Eurostars.

– SMV Instrumentet uddeler 353 mio. Euro i 2016 og har som noget nyt ansøgningsfrist hvert kvartal i stedet for én gang om året, og der er som noget andet nyt intet krav om, at virksomheder skal samarbejde på tværs af landegrænser. SMV Instrumentet giver op til 70 procent tilskud til SMV’ers innovative markedsmodningsprojekter. Der er fokus på nyhedsværdi, markedspotentiale og mulighed for gennemførsel.

– Fast Track to Innovation støtter også innovative markedsmodningsprojekter med op til 70 procent, men her er det et krav, at minimum tre aktører2 fra tre lande samarbejder.

– Eurostars gives til projekter ledet af forskningsudførende SMV’er. Ordningen giver op til 60 procent tilskud til forskning, udvikling og demonstration – maks. €500.000 til danske deltagere/projekter. Det er et krav, at mindst to aktører fra to lande samarbejder.

Rasmus Anker-Møller fortæller, at der er en række kendetegn ved de virksomheder, som får del i EU’s midler.

– Det er stor nyhedsværdi, stort markedspotentiale, og ofte, men ikke altid: Europæisk samarbejde, og så skal projektet hjælpe EU med at opnå sine målsætninger: vækst, jobs, renere energi og miljø, bedre velfærd osv. Dvs., at projekterne skal have stort potentiale og en realistisk mulighed for at indfri det.

Et fynsk eksempel er værftet Tuco Marine Group fra Faaborg, som fik støtte til at udvikle særlige miljøvenlige letvægtsbåde.

Kontakt Det Syddanske EU Kontor, hvis du har planer om at ansøge. De vil kunne rådgive med ansøgningen og forklare nærmere om mulighederne.

Tilskud til røgsniffende droner
Bettina Knudsen fra virksomheden Explicit var til stede på aftenen for at fortælle om deres erfaringer med EU-funding.

Explicit laver teknologi, som overvåger emissionstal fra skibe – enten via droner eller helikoptere. Nye regler kræver, at skibe anvender renere brændstoffer, men der er massivt svindel på området. Explicits teknologi kan ’sniffe’ sig frem til, om skibe overholder reglerne, ved at flyve hen over skibenes skorstene.

Bettina Knudsen gav følgende, overordnede råd til alle, som overvejer at ansøge om EU-funding:
Horizon 2020-2 Horizon 2020

 

– Vi var overraskede over, hvor prestigefyldt det er at få EU-funding. Det ses som et kvalitetsstempel. Det er heller ikke så svært at skrive en ansøgning, som man kan forledes til at tro. Men det foregår på engelsk, og det er helt essentielt, at man får andre til at læse ansøgningen igennem, før man sender den, fortæller Bettina Knudsen og fortsætter:

– Man skal passe på, at man ikke bliver for teknisk i sin ansøgning. Man skal skrive til generalisten, ikke til teknikeren. Ens mor skal kunne forstå ansøgningen. Og så skal man lægge vægt på, hvordan projektet gavner og giver værdi ift. EU’s målsætninger og på, hvor realistisk, det er at gennemføre projektet.

 

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer