Nyheder • 20/11/2015

EU Funding – det skal du vide

11-980x500

Mandag aften holdt Fynsk Erhverv og South Denmark European Office et seminar om EU-funding på Strøjer Tegl ved Assens. Det blev en spændende dag med væsentlig information om mulighederne for finansiering igennem EU, et spændende oplæg om digitaliseringens revolutionerende potentiale de kommende 20 år og en rundvisning på Danmarks største samling af klassiske biler.

Fynsk Erhverv og South Denmark European Office (Det Syddanske EU-Kontor) afholdt mandag aften seminar om muligheden for EU-funding til små- og mellemstore virksomheder. Rasmus Anker-Møller, direktør for Det Syddanske EU-Kontor, holdt oplæg om de forskellige muligheder for at få del i de meget omfattende midler, EU udsteder til erhvervsfremme for små- og mellemstore virksomheder.

Mere specifikt fortalte direktør Rasmus Anker-Møller om ’Horizon 2020’, der er den paraply, hvorunder EU udsteder 77 milliarder Euro til erhvervsstøtte mellem 2014 og 2020.

Midler fra Horizon 2020 gives til udvikling, forskning og innovation i private og offentlige virksomheder og organisationer.

– Midlerne gives til organisationer, som beskæftiger sig med grundforskning, med nye teknologier og med samfundsudfordringer, fortæller Rasmus Anker-Møller og fortsætter:

– Der er tre steder, man kan søge: SMV Instrumentet, Fast Track to Innovation og Eurostars.

– SMV Instrumentet uddeler 353 mio. Euro i 2016 og har som noget nyt ansøgningsfrist hvert kvartal i stedet for én gang om året, og der er som noget andet nyt intet krav om, at virksomheder skal samarbejde på tværs af landegrænser. SMV Instrumentet giver op til 70 procent tilskud til SMV’ers innovative markedsmodningsprojekter. Der er fokus på nyhedsværdi, markedspotentiale og mulighed for gennemførsel.

– Fast Track to Innovation støtter også innovative markedsmodningsprojekter med op til 70 procent, men her er det et krav, at minimum tre aktører2 fra tre lande samarbejder.

– Eurostars gives til projekter ledet af forskningsudførende SMV’er. Ordningen giver op til 60 procent tilskud til forskning, udvikling og demonstration – maks. €500.000 til danske deltagere/projekter. Det er et krav, at mindst to aktører fra to lande samarbejder.

Rasmus Anker-Møller fortæller, at der er en række kendetegn ved de virksomheder, som får del i EU’s midler.

– Det er stor nyhedsværdi, stort markedspotentiale, og ofte, men ikke altid: Europæisk samarbejde, og så skal projektet hjælpe EU med at opnå sine målsætninger: vækst, jobs, renere energi og miljø, bedre velfærd osv. Dvs., at projekterne skal have stort potentiale og en realistisk mulighed for at indfri det.

Et fynsk eksempel er værftet Tuco Marine Group fra Faaborg, som fik støtte til at udvikle særlige miljøvenlige letvægtsbåde.

Kontakt Det Syddanske EU Kontor, hvis du har planer om at ansøge. De vil kunne rådgive med ansøgningen og forklare nærmere om mulighederne.

Tilskud til røgsniffende droner
Bettina Knudsen fra virksomheden Explicit var til stede på aftenen for at fortælle om deres erfaringer med EU-funding.

Explicit laver teknologi, som overvåger emissionstal fra skibe – enten via droner eller helikoptere. Nye regler kræver, at skibe anvender renere brændstoffer, men der er massivt svindel på området. Explicits teknologi kan ’sniffe’ sig frem til, om skibe overholder reglerne, ved at flyve hen over skibenes skorstene.

Bettina Knudsen gav følgende, overordnede råd til alle, som overvejer at ansøge om EU-funding:
Horizon 2020-2 Horizon 2020

 

– Vi var overraskede over, hvor prestigefyldt det er at få EU-funding. Det ses som et kvalitetsstempel. Det er heller ikke så svært at skrive en ansøgning, som man kan forledes til at tro. Men det foregår på engelsk, og det er helt essentielt, at man får andre til at læse ansøgningen igennem, før man sender den, fortæller Bettina Knudsen og fortsætter:

– Man skal passe på, at man ikke bliver for teknisk i sin ansøgning. Man skal skrive til generalisten, ikke til teknikeren. Ens mor skal kunne forstå ansøgningen. Og så skal man lægge vægt på, hvordan projektet gavner og giver værdi ift. EU’s målsætninger og på, hvor realistisk, det er at gennemføre projektet.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen