Debat • 08/10/2015

Statsjob: Se mulighederne, Fyn

Leder: Ganske som lovet spillede regeringen ud med sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen inden Folketingets åbning. Og ganske som forventet gav det anledning til en del murren i krogene – både i de berørte styrelser og institutioner, der ligefrem fik tilbudt krisehjælp, og i de byer og egne, der føler sig forbigået.

Uanset resultatet er der grund til at rose regeringen for at sætte handling bag ord. Det er en af de beslutninger, hvor der ved første øjekast er flere tabere end vindere. Men det er en beslutning, som er nødvendig for at genskabe noget af den tabte sammenhængskraft i Danmark.

Mere end hver tredje fynske virksomhedsleder udpegede før Folketingsvalget i juni måned ’Flere statslige arbejdspladser i provinsen’ som et af de væsentligste temaer, den nye regering skulle tage fat på.  Hvorfor nu det? Jo, fordi statslige arbejdspladser kan være med til at skabe øget aktivitet og gøre et område attraktivt for nye familier, hvor den ene part kan gør karriere i det private erhvervsliv, og ægtefællen kan søge job i den offentlige sektor. Altså et godt argument, når man ønsker at tiltrække den dygtigste specialist eller skarpeste tekniker til et godt job i en fynsk virksomhed. Hertil kommer muligheden for at få skabt flere attraktive studiejobs samt nye offentlige/private partnerskaber.

I alt 38.000 statslige jobs er vurderet at være egnede til udflytning. Det betyder, at kun godt 10 procent af disse flyttes ud i provinsen inden 2018. Knap 400 af dem placeres på Fyn, nærmere bestemt i Odense og Middelfart. De fleste placeres i Odense, hvor Socialstyrelsen samler sit hovedkontor, og så tilføres Spillemyndigheden og Det Frie Forskningsråd. I Middelfart får SKAT tilført såvel nye som eksisterende jobs.

Det er fuldt forståeligt, at Svendborg føler sig overset i forhold til Søfartsstyrelsen. En placering her ville netop have levet op til regeringens egne kriterier for udflytning.  Af planen ”Bedre balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder – Oktober 2015” fremgår det, ”… at statslige institutioner tilstræbes placeret i områder, hvor der kan opnås sammenhængende faglige miljøer og synergier. Ved at samle statslige arbejdspladser, der har overlappende eller ensartede opgaveområder og medarbejderprofiler, skabes der grobund for nyttige samarbejder institutioner imellem, ligesom det bliver muligt at opnå synergieffekter mellem statslige institutioner, uddannelsesinstitutioner og private aktører i erhvervslivet.”  Set fra Fyn stod der Svendborg på Søfartsstyrelsen.  Men det faldt som bekendt anderledes ud.

Når skuffelsen har lagt sig, kan vi glæde os over, at det lykkedes andre stærke faglige miljøer på Fyn at tiltrække nye kolleger og funktioner.  Der er dermed skabt basis for at optimere processer og arbejdsgange og udvikle mere velfungerende organisationer og myndigheder – til gavn for borgere og erhvervsliv. Der vil med garanti også blive ledige stillinger til besættelse i disse statslige myndigheder, og det vil komme hele Fyn til gavn.  Generelt er der udsigt til, at de statslige myndigheder over tid vil få større indsigt i og flere nuancer på den virkelighed, der tegner sig uden for Hovedstaden, og at det vil påvirke kulturen, attituden og på sigt centraladministrationens input til politikskabelsen. Så vil der være flere vindere end tabere.

Regeringen varsler, at flere tiltag er i spil for at styrke balancen mellem hovedstanden og provinsen, herunder en ny politiskole i Vestdanmark. Det bliver spændende at se, hvilke kriterier der vil ligge til grund for placeringen af den. Med et glimt i øjet måske antallet af kriminelle eller fartsyndere i området …

 

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.