Debat • 08/10/2015

Statsjob: Se mulighederne, Fyn

Leder: Ganske som lovet spillede regeringen ud med sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen inden Folketingets åbning. Og ganske som forventet gav det anledning til en del murren i krogene – både i de berørte styrelser og institutioner, der ligefrem fik tilbudt krisehjælp, og i de byer og egne, der føler sig forbigået.

Uanset resultatet er der grund til at rose regeringen for at sætte handling bag ord. Det er en af de beslutninger, hvor der ved første øjekast er flere tabere end vindere. Men det er en beslutning, som er nødvendig for at genskabe noget af den tabte sammenhængskraft i Danmark.

Mere end hver tredje fynske virksomhedsleder udpegede før Folketingsvalget i juni måned ’Flere statslige arbejdspladser i provinsen’ som et af de væsentligste temaer, den nye regering skulle tage fat på.  Hvorfor nu det? Jo, fordi statslige arbejdspladser kan være med til at skabe øget aktivitet og gøre et område attraktivt for nye familier, hvor den ene part kan gør karriere i det private erhvervsliv, og ægtefællen kan søge job i den offentlige sektor. Altså et godt argument, når man ønsker at tiltrække den dygtigste specialist eller skarpeste tekniker til et godt job i en fynsk virksomhed. Hertil kommer muligheden for at få skabt flere attraktive studiejobs samt nye offentlige/private partnerskaber.

I alt 38.000 statslige jobs er vurderet at være egnede til udflytning. Det betyder, at kun godt 10 procent af disse flyttes ud i provinsen inden 2018. Knap 400 af dem placeres på Fyn, nærmere bestemt i Odense og Middelfart. De fleste placeres i Odense, hvor Socialstyrelsen samler sit hovedkontor, og så tilføres Spillemyndigheden og Det Frie Forskningsråd. I Middelfart får SKAT tilført såvel nye som eksisterende jobs.

Det er fuldt forståeligt, at Svendborg føler sig overset i forhold til Søfartsstyrelsen. En placering her ville netop have levet op til regeringens egne kriterier for udflytning.  Af planen ”Bedre balance – statslige arbejdspladser tættere på borgere og virksomheder – Oktober 2015” fremgår det, ”… at statslige institutioner tilstræbes placeret i områder, hvor der kan opnås sammenhængende faglige miljøer og synergier. Ved at samle statslige arbejdspladser, der har overlappende eller ensartede opgaveområder og medarbejderprofiler, skabes der grobund for nyttige samarbejder institutioner imellem, ligesom det bliver muligt at opnå synergieffekter mellem statslige institutioner, uddannelsesinstitutioner og private aktører i erhvervslivet.”  Set fra Fyn stod der Svendborg på Søfartsstyrelsen.  Men det faldt som bekendt anderledes ud.

Når skuffelsen har lagt sig, kan vi glæde os over, at det lykkedes andre stærke faglige miljøer på Fyn at tiltrække nye kolleger og funktioner.  Der er dermed skabt basis for at optimere processer og arbejdsgange og udvikle mere velfungerende organisationer og myndigheder – til gavn for borgere og erhvervsliv. Der vil med garanti også blive ledige stillinger til besættelse i disse statslige myndigheder, og det vil komme hele Fyn til gavn.  Generelt er der udsigt til, at de statslige myndigheder over tid vil få større indsigt i og flere nuancer på den virkelighed, der tegner sig uden for Hovedstaden, og at det vil påvirke kulturen, attituden og på sigt centraladministrationens input til politikskabelsen. Så vil der være flere vindere end tabere.

Regeringen varsler, at flere tiltag er i spil for at styrke balancen mellem hovedstanden og provinsen, herunder en ny politiskole i Vestdanmark. Det bliver spændende at se, hvilke kriterier der vil ligge til grund for placeringen af den. Med et glimt i øjet måske antallet af kriminelle eller fartsyndere i området …

 

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Uddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]