Nyheder • 05/10/2015
Hundredevis af skeletter – lige under Fynsk Erhverv
I forbindelse med opgravningen til den kommende Letbane skal området omkring den gamle Albani Kirke graves op. Det resulterede først i opdagelsen af et 1.000 år gammelt skelet begravet i en sarkofag, som arkæologerne mente stammede fra samfundets absolutte top. Men i hundredevis af mennesker fra den tidlige middelalder ligger begravet lige under og ved siden af Fynsk Erhvervs bygning på Albani Torv.
Den gamle Albani Kirke lå lige der, hvor Finanscenteret ligger i dag. Her blev Knud den Hellige myrdet i 1086, og på den store plads mellem finanscenteret og den nye Albani Kirke, og altså også der, hvor Fynsk Erhverv siden 1927 har haft til huse – lå der mellem ca. år 1.000 og 1540 en stor kirkegård, hvor odenseanere fra alle samfundslag i godt et halvt årtusind er blevet begravet.
I forbindelse med gravearbejdet, der i øjeblikket laves for at give plads til den kommende Letbane, arbejder arkæologer fra Odense Bys Museer på at finde gamle skeletter og andet interessant i jorden, for at vi alle kan blive klogere på vores fortid.
Lige nu foregår gravearbejdet to-tre meter fra Fynsk Erhvervs hovedør.
– Vi har fundet 15 skeletter indtil videre, fortæller Mikael Bjerregaard, arkæolog på Odense Bys Museer, til Fynsk Erhverv og fortsætter:
– Men der ligger – eller har ligget – i hundredevis over hele den her plads, indtil den blev lavet om til et torv i 1540. Også under Fynsk Erhvervs bygning.
Gravearbejdet forgår på øst-vest-aksen, og det er heldigt for arkæologerne.
– Vi kigger kun der, hvor de graver op, og skelletterne ligger med fødder og ansigt vendt mod øst, så de kan rejse sig og se Gudsriget, der ifølge den kristne tradition kommer fra øst. Lå de på tværs, fik vi måske kun fat i dele af skeletterne, fortæller Mikael Bjerregaard.
Skeletterne bliver indsamlet og sendt til analyse på SDU, hvor deres alder, dødstidspunkt og levevilkår analyseres. De er for porøse og skrøbelige til at blive udstillet.
Gamle odenseanere
Det første skelet, arkæologerne gravede op i forbindelse med opgravningen til letbanen, lå i en stenkiste ved Finanscenteret. Det var en velhavende mand fra samfundets top, der er begravet i 1000-tallet.
– Men vi er ret sikre på, at det ikke er Kong Knud (den Hellige), fastslår Mikael Bjerregaard.
Det var ikke kun de fine borgere, der fik en begravelse ved Albani Kirke.
– De andre skeletter, vi har fundet, er begravet i meget smalle trækister og ligger tæt på hinanden. Det var kun forbrydere, der ikke fik en kristen begravelse i middelalderen, så det er folk fra alle samfundslag, der ligger her.
– De to seneste, vi har fundet, er en mand og en kvinde, der er begravet sammen. Så kan man spekulere over, om det er sygdom eller andet, der har gjort, at de er kommet af dage samtidig, slutter Mikael Bjerregaard.