Nyheder • 17/09/2015

Tre gode råd: Sådan spotter du selv fremtidens tendenser

Torsdag d. 3. september holdt fremtidsforsker Liselotte Lyngsø seminar om trends og tendenser på arbejdsmarkedet og i vores samfund. Arrangementet ‘Fremtidens lederskab’ blev afholdt i samarbejde med Lederne Fyn, og deltagerne var blevet bedt om selv at komme med forudsigelser om fremtiden før dagen. For som Liselotte Lyngsø forklarede: “Ingen kan spå om fremtiden alene”. 

Fynsk Erhverv og Lederne Fyn afholdt torsdag d. 3. september seminaret ‘Fremtidens lederskab’ med fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator. Deltagerne havde forinden fået besked på selv at komme med et bud på en tendens i fremtiden, som vil have betydning for arbejdsmarkedet – for én af Lyngsøs væsentligste pointer er, at man ikke kan forberede sig på fremtiden alene, og at man ikke længere kan regne med, at f.eks. en fremtidsforsker kan nå at varsko om forandringer, før de slår igennem.

– Førhen kunne vi som fremtidsforskere meget groft sagt bare se på tendenser fra USA og så vente x antal år på, at den samme udvikling kommer til Danmark. Sådan er det slet ikke længere. Udviklingen går lynhurtigt og kommer fra alle mulige steder. Tag en ting som Mobile Pay, der kom på markedet fra den ene dag til den anden og nu allerede er så integreret en del af vores hverdag, at vi næsten ikke kan forestille os et samfund uden, fortæller Liselotte Lyngsøe.

Af samme årsag er hun en smule tøvende, da Fynsk Erhverv beder om tre gode råd til virksomhedslederen, der gerne vil være på forkant med fremtidens udvikling, men hun kan nævne følgende forudsætninger, som er nødvendige:

1. Det vigtigste er faktisk, at man ikke læner sig tilbage og overlader fremtidskiggeriet til autoriteter som mig. Man bliver i stigende grad nødt til selv at være opsøgende og lede efter tendenser – og at gøre det sammen med andre. Hvis man vil have fingeren på pulsen, er det en evne, man skal oparbejde, fordi tendenserne dukker så hurtigt op i dag, fortæller Liselotte Lyngsø.

2. Brug irritation som noget positivt. Den næste forandring kommer sikkert der, hvor noget er irriterende. Det er f.eks. irriterende at stå og vente ved kassekøen i et supermarked, og derfor er det næsten helt sikkert en funktion, som bliver ændret, så snart den teknologiske udvikling tillader det.

3. Mød fremtiden uden fordomme. Man skal passe på med at lade egne holdninger til, hvad der er godt eller skidt, stå i vejen for et realistisk blik for, hvad der rent faktisk kommer til at ske. Fremtidens tendenser kommer, uanset om man bryder sig om dem eller ej.

Deltagernes egne forudsigelser
‘Fremtidens lederskab’ var et interaktivt seminar, der skulle forberede de deltagende på at blive deres egne fremtidsforskere, så deltagerne havde før dagen lavet deres egne såkaldte ‘trendkort’, hvor en deltagers bud på en mulig kommende tendens stod beskrevet.

Blandt de indsendte kort var der bl. a. en deltager, der havde skrevet, at 3D-print har potentiale til at blive en markant forandring for hele produktionssektoren, og en anden mente, at ‘self tracking’, altså det at vi i stigende grad har mulighed for at måle både præstationer, helbred og andet kommer til at fylde mere, og én skrev, at vores digitale fodspor bliver mere og mere afgørende for succes og rigdom, hvilket har potentiale til at starte en nypuritansk bølge, da ingen tør træde forkert af frygt for at få et fejltrin foreviget online.

Udviklingen sker eksponentielt
Ifølge Liselotte Lyngsø er det en kendt risiko, at mennesker undervurderer hastigheden af en bestemt udvikling.

– Vi tænker lineært, men ofte sker udviklingen eksponentielt. Og det gør, at virksomheder pludselig kan blive overrumplet. Det skete f.eks. med firmaet Kodak. De første digitalfotografier var i så dårlig kvalitet, at Kodak ikke anerkendte truslen. De troede, udviklingen ville ske lineært. Men så var digital fotobehandling lige pludselig i så høj en kvalitet og så billigt, at alle gjorde det.

– Hvis man forestiller sig et helt vandtæt fodboldstadion, hvor der det første minut falder én dråbe vand, det næste minut to dråber, minuttet efter fire dråber osv. – så ville det blot tage 48 minutter at fylde hele stadionet med vand. Men det ville omvendt så også tage 47 minutter at fylde det halvt. Sådan virker eksponentiel vækst, forklarer Liselotte Lyngsø.

Hun fortalte også til deltagerne, at fremtiden ofte allerede findes på bestemte steder eller i bestemte brancher eller hjørner af samfundet – hvorfra den så bare ikke er udbredt endnu.

– Fremtiden eksisterer allerede, den er bare ujævnte fordelt. I visse brancher er det allerede i dag helt almindeligt, at lederen ikke har et fast kontor, men rejser rundt fra afdeling til afdeling og fra kunde til kunde, ligesom 3D-print jo alleredes anvendes i begrænset omfang visse steder. Som eksempel er der en tydelig tendens, der allerede nu gør sig gældende bestemte steder og i visse brancher, og som sandsynligvis også vil tage om sig i fremtiden, idéen om at arbejde ikke kun skal være profitabelt, det skal også være nyttigt. Fra ‘successful’ til ‘useful’, fortlate Liselotte Lyngsø

Efter seminaret var der netværk og socialt samvær med mad og god vin.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer