Nyheder • 21/04/2021

FilmFyns succes smitter af på hele øen

Anders Thomas Jensen under indspilningerne til filmen Retfærdighedens Ryttere i Faaborg-Midtfyn Kommune

Foto: FilmFyn / Andreas Bastiansen: Med FilmFyns støtte er det muligt for bl.a. spillefilm som Retfærdighedens Ryttere, der er produceret af Zentropa, at optage på locations på Fyn. Her ses instruktør Anders Thomas Jensen under indspilningerne til filmen i Faaborg-Midtfyn Kommune i 2020.

2020 var på mange måder et sort år for dansk kulturliv på grund af diverse corona-nedlukninger, men ikke desto mindre viser den netop offentliggjorte årsrapport, at 2020 var et strålende år for filmfonden FilmFyn, der var involveret i 29 film- og tv-produktioner på Fyn. Og det smitter af på ejerkommunerne, der får direkte gavn af aktivitetsniveauet, når diverse filmhold smækker med klaptræet.

Når regnestykket gøres op, har filmproduktionerne således skabt en ekstra fynsk omsætning på 47,3 millioner kroner med ansættelse af lokale filmarbejdere, hotel, catering, transport, leje af filmudstyr med mere. Set i forhold til at de ni deltagende fynske kommuner samlet bidrog med 12 millioner til fondens budget, svarer det til, at hver støttekrone kom 3,9 gange igen.

Sådan blev pengene brugt
© FilmFyn: Slide fra årsrapporten

Fynsk Erhverv er med i ejerkredsen af FilmFyn, og ifølge selskabets direktør, Klaus Hansen, er koblingen mellem film og erhverv netop helt oplagt, fordi aktiviteterne fra filmproduktionen breder sig som ringe i vandet.

“Filmproduktion er et kulturerhverv, hvor der sker en blanding af offentlig støtte og private investeringer, og når der er så meget aktivitet, som der er på Fyn, er det klart, at der også er en stor afledt gevinst i det samarbejde, som sker i de lokalsamfund, hvor filmene bliver produceret, og det kan vi også dokumentere,” siger Klaus Hansen, der er overbevist om, at det fynske engagement kan kaste endnu mere af sig i fremtiden.

Når filmproducenterne skal søge støtte hos FilmFyn, er det et krav, at en del af optagelserne og aktiviteterne finder sted i en af ejerkommunerne, og det betyder, at det ikke kun er selve kameraarbejdet, der foregår på øen.

Når man lægger optagelser, postproduktion og udviklingsarbejde sammen, har der været 52 film- og tv-serier i gang på Fyn i 2020, og ifølge Klaus Hansen betyder FilmFyns succes og gode omdømme, at producenterne meget gerne arbejder på Fyn.

“Branchen er i voldsom vækst, og streaming-tjenesterne efterspørger mere og mere dansk indhold, så der er generelt et større potentiale, end der nogensinde før har været. Inden længe skal der igen laves et medieforlig, og der håber jeg, at vi kan få nogle flere støttekroner, for hvis vi kommer mere ind på markedet for tv-serier, kan der komme en fast kritisk masse af virksomheder, der etablerer sig her med special effects, udstyrsudlejning, droneflyvning, robotter og så videre,” siger Klaus Hansen og tilføjer, at Nordisk Film netop har etableret sig med en visual effekt-afdeling på Boltinggaard i Faaborg-Midtfyn Kommune.

På Boltinggaard blev der i 2020 også arbejdet på “Retfærdighedens Ryttere”, som blandt andre havde skuespillerne Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro og Lars Brygmann på rollelisten, men til den film blev der også optaget i Assens og sågar på Odense Rådhus, og den tendens er typisk for filmproduktionen, der gerne spreder aktiviteterne over hele øen.

“Fyn er generelt et meget attraktivt sted for filmproduktionen, fordi de bliver mødt på en anden og mere imødekommende måde, end de er vant til. Vi hører tit, at det er rart at komme til Fyn,” slutter Klaus Hansen.

Hele rapporten kan ses på FilmFyns hjemmeside her.

Henrik Neelmeyer repræsenterer Fynsk Erhverv i FilmFyns bestyrelse.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri