Nyheder • 18/08/2015
Ny undersøgelse: Kommuner udbyder langt flere opgaver
En ny undersøgelse fra KL viser, at ni ud af 10 danske kommuner har øget antallet af konkurrenceudsatte opgaver fra 2007 til 2014. 68 procent af kommunerne udbyder i dag over 25 procent af opgaverne, og samlet set er der sket en stigning fra 22,6 procent konkurrenceudsatte opgaver i 2007 til 26,4 procent i 2014.
Kommunernes Landsforening har gennemført en undersøgelse, der viser, at den samlede mængde kommunale opgaver, der sættes i udbud, er steget fra 22,6 procent i 2007 til 26,4 procent i 2014.
Det er særligt de ikke-borgernære opgaver, der udbydes, og ifølge KL vil det være svært at øge andelen yderligere, uden at begynde at udbyde opgaver på borgernære områder.
– Praktisk talt alle kommuner har erfaringer med udbud af tekniske opgaver som eksempelvis dagrenovation, rengøringsopgaver og vedligeholdelse af veje og grønne områder, og mange har gjort det i en længere årrække. På velfærdsområder som ældrepleje og socialområdet er der dog langt større spredning, i hvor mange kommuner der er i gang, og hvor længe de har været i gang med at udbyde for eksempel drift af plejecentre og ældreboliger, siger Ole Helby Petersen, lektor på Roskilde Universitet og leder af et stort forskningsprojekt om effekter af konkurrenceudsættelse, til KL.
Med 52,3 procent er transport og infrastruktur det kommunale område, hvor flest opgaver udsættes for konkurrence fra private leverandører, mens velfærdsområder som dagtilbud til børn og unge og handicap- og ældreområdet ligger lavt med 25,2 procent.
Mellem 70 og 80 procent af kommunernes budgetter går til velfærdsområdet mod 10 til 15 procent på de tekniske områder.
– Det er en positiv udvikling for alle parter, at kommunerne udbyder flere opgaver. Det handler om at sikre, at opgaverne løses til den bedste pris og kvalitet, og her er konkurrenceudsættelse et godt værktøj. Derudover er udbud velegnede til at teste markedet for nye innovative løsninger, som kan bane vejen for kvalitetsløft, effektiviseringer eller direkte besparelser, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.
Hun opfordrer de fynske kommuner til at lade sig inspirere af de kommuner i undersøgelsen, som konkurrenceudsætter endnu flere opgaver.
– Der er helt sikkert mere at hente, og de private virksomheder står klar til at byde sig til, siger hun.
De fynske kommuner ligger ca. i midten af tabellen ift., hvem der udbyder flest opgaver.