Nyheder • 17/08/2015

Månedens virksomhed: Leica Geosystems

Leica Geosystems er Månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. De er valgt, fordi fordi virksomheden er en del af en verdensomspændende koncern, der er blandt de fire største på deres felt, og fordi det er en virksomhed, som både udvikler og producerer højtudviklede digitale produkter på Fyn, som kommer produktiviteten i hele verdens byggebranche til gode.  

Det er den skandinaviske division af den schweiziske Leica Geosystems-koncern, der er månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. Leica Geosystems er ejet af Hexagon AB med over 11.000 ansatte i 42 lande. I Danmark arbejder ca. 100 ansatte i virksomheden, der producerer maskinstyringsudstyr til især byggebranchen. Hovedkvarteret ligger på Telehøjen 8 i Odense i Fransas gamle bygning.

Maskinstyring er bl.a. præcist, digitalt måleudstyr til f.eks. en gravko eller andre maskiner eller til måling i hånden.

Én af årsagerne til, at Odense blev valgt som Leica Geosystems skandinaviske divisions hovedkvarter i 2014, var, at produktion og udvikling allerede var samlet i Odense i virksomheden Mikrofyn, der har rødder tilbage i 1987, og som blev en del af koncernen i 2006. Det viser, at der særligt inden for højt specialiseret produktion er klare fordele ved at have ’hovederne’ og ’hænderne’ samlet, da de i virkeligheden er del af samme gruppe. På det punkt har Leica Geosystems været en foregangsvirksomhed, og det er én af grundende til, at Leica Geosystems er Månedens virksomhed i Fynsk Erhverv.

– Der er et stort skandinavisk hjemmemarked for maskinstyring, og vi er samtidig rigtig store i centraleuropa, så på den måde er det et godt sted at være placeret, fortæller Johan Arnberg, direktør for den skandinaviske division og fortsætter:

– Samtidig anvender 40-50 procent af de maskiner, der kan have nytte af det, maskinstyring i Skandinavien, mens tallet stadig er en del lavere i det meste af resten af Europa, så i vores relativt nye branche, er Skandinavien blandt frontløberne.

Samtidig har Leica Geosystems et godt samarbejde med de lokale uddannelsesinstitutioner. Det er både en god anledning til at være proaktiv i rekrutteringen af kvalificeret arbejdskraft, en god måde at skabe relevante broer mellem uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet på og et godt initiativ ift. at fastholde ambitiøse unge mennesker på Fyn. Og så er Leica Geosystems et bevis på, at der gennem specialisering, fornuftige opkøb og internationalt samarbejde kan skabes store produktionssucceser med rødder i Odense.

– Vi er fire store virksomheder på verdensplan, som dominerer markedet for maskinstyring, og Leica Geosystems har omtrent 25 procent af det globale marked. Det er uden tvivl igennem koncernens globale tilstedeværelse, at en så stor markedsandel har været mulig, fortæller Johan Arnberg og fortsætter:

– Vi er størst i Europa, i Rusland og i Australien og tredjestørst i USA. Vi er noget større i Norge og i Sverige, end vi er i Danmark, men det skyldes mest, at vores konkurrenter har været gode til at sælge her og bl.a. har aftale med Caterpillar, som er den største leverandør af byggemaskiner til Danmark, men vi forventer at øge vores markedsandel på hjemmemarkedet også.

I hovedkvarteret i Odense arbejder 13 nationaliteter sammen om at udvikle, producere, servicere og sælge Leica Geosystems produkter til hele verden.

Produktivitet og digitalisering
Maskinstyring kan øge produktiviteten på en byggeplads med helt op til 30-40 procent, hvis den anvendes rigtigt. Det er baggrunden for, at flere og flere byggevirksomheder får øjnene op for teknologien.

– Forklaret meget groft, så kan man forestille sig en gravko, der skal til at grave på en byggeplads. Uden maskinstyring står der måske to eller tre mand, som løbende guider skovlen, så den rammer det helt rigtige sted. Med maskinstyring sker det digitalt og langt mere præcist, forklarer Johan Arnberg.

Det er dog en udfordring, at folk skal uddannes i at buge maskinstyringen. Især den nyeste satellitbaserede 3D-teknologi kræver træning, hvilket Leica Geosystems også kan hjælpe med.

At digitaliseringen af byggebranchen medfører mindre spiltid, øget produktivitet og dermed store besparelser er én af grundene til, at Leica Geosystems forventer kontinuerlig vækst i de kommende år.

– Vi regner med en årlig vækst på 15 procent i de næste fem år. Vi har bl.a. fået en aftale i stand med virksomheden Case om at anvende vores produkter i deres maskiner, og det bliver mere og mere anvendt også i mindre byggevirksomheder og flere og flere steder i verden at anvende både 2D og 3D maskinstyring, fortæller Johan Arnberg.

 

 

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.