Nyheder • 13/08/2015

Undersøgelse af det fynske erhvervsliv: Vækst og flere arbejdspladser

Fynsk Erhverv har gennemført en medlemsundersøgelse blandt de fynske virksomheder inden for alle brancher. Resultatet viser bl.a., at  op mod  halvdelen af virksomhederne har forøget medarbejderstaben inden for de  seneste to år, og at over halvdelen regner med at hyre flere ansatte i de kommende to år.  Den stigende beskæftigelse i de private virksomheder på Fyn skyldes stigende omsætning og investeringer i produktionsapparatet og en klar vækstdagsorden.

Fynsk Erhverv har taget temperaturen i medlemskredsen, der dækker fynske virksomheder fra alle brancher og virksomhedstyper.  118 fynske virksomheder spredt ud på alle brancher og på hele Fyn har svaret på undersøgelsens spørgsmål. Respondenterne varierer fra enkeltmandsvirksomheder til koncerner med over 4.000 ansatte.

82 procent af de adspurgte virksomheder har enten en professionel bestyrelse eller et Advisory Board (51 procent en professionel bestyrelse). Godt 25 procent af  virksomhederne eksporterer – ca. halvdelen  inden for EU og  lidt over halvdelen  uden for EU.

Undersøgelsen viser et næsten entydigt billede af, at det fynske erhvervsliv har positive forventninger til fremtiden.

Flere medarbejdere – større omsætning
En af de positive tilkendegivelser i undersøgelsen omhandler antallet af ansatte i virksomheder – om de adspurgte har øget eller mindsket medarbejderstaben i de seneste to år, og hvad de forventer at gøre i de kommende år.

46,6 procent har udvidet medarbejderstaben i løbet af de seneste to år og 52,6 procent forventer at ansætte flere i de kommende to år. Kun 17,8 procent er gået ned i antal medarbejdere de seneste to år, og kun 8,6 procent forventer at gå ned i de kommende to år.

“Undersøgelsen viser meget tydeligt, at det fynske erhvervsliv er ved at have rystet krisen af sig. Der er store forskelle fra branche til branche, og der er fortsat behov for  politisk fokus for at de virksomheder, som er grundlaget for vores velstand, kan klare sig i konkurrencen fra andre lande,  men overordnet set går det ganske godt for det fynske erhvervsliv.”

I samme positive spor er både udviklingen og den forventede udvikling for virksomhedernes omsætning. 60,7 procent har oplevet stigende omsætning i det seneste regnskabsår og kun 13,7 en faldende omsætning, og 77,2 procent forventer stigende omsætning de kommende to år mod blot 5,9 procent faldende.

Statistikken over overskud følger samme tendens. Nøjagtig havdelen af de adspurgte virksomheder har oplevet stigende overskud i det seneste regnskabsår sammenlignet med det foregående og kun 18,6 procent faldende, og 76,24 procent forventer øget overskud de kommende to år og under seks procent faldende.

– Undersøgelsen viser meget tydeligt, at det fynske erhvervsliv er ved at have rystet krisen af sig. Der er store forskelle fra branche til branche, og der er fortsat behov for  politisk fokus for at de virksomheder, som er grundlaget for vores velstand, kan klare sig i konkurrencen fra andre lande,  men overordnet set går det ganske godt for det fynske erhvervsliv, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Investerer i teknik og medarbejdere
På spørgsmålet om, hvilke investeringer virksomhederne har foretaget de seneste to år, topper kategorien ‘IT-udstyr og teknologi’, som 60 af de 118 har foretaget investeringer i inden for de seneste to år og 44 de næste to år. Herefter kommer ‘Marketing og salg’ med 58 de seneste to år og 52 de kommende to.

46 har investeret i ‘Medarbejderudvikling’ de seneste to år og 52 forventer at gøre de de kommende to år, og lige så interessant er det, at 43 af de adspurgte virksomheder har investeret i ‘Nye ansættelser’ i de foregående to år, mens 54 forventer at gøre det i de kommende to.

– Det tegner godt for beskæftigelsen på Fyn, at halvdelen af de adspurgte virksomheder regner med at investere i nyansættelser i den nærmeste fremtid, fortæller Jytte Reinholdt og nævner samtidig vigtigheden af, at der er tilstrækkelig og velkvalificeret arbejdskraft til rådighed for de fynske virksomheder. Ellers vil det sætte en dæmper på væksten og udgøre en alvorlig trussel for erhvervslivet.

Fokus på vækst
Det område, hvor flest af de adspurgte vil have størst fokus inden for både de kommende to år og de kommende fem år er organisk vækst med hhv. 68 og 50 af de adspurgte virksomheder.  Men undersøgelsen viser samtidig, at væksten også kan ske gennem opkøb, og at en del virksomheder står foran ejer-/generationsskifte eller går med salgstanker.

Inden for de kommende to år er ‘Fastholdelse af dygtige medarbejdere’ dog det hyppigst afkrydsede fokusområde med 58 respondenter. Kun seks respondenter nævner ‘Automation’ som et vigtigt fokusområde inde for de kommende fem år.

– Det er interessant, at så mange virksomheder har en klar vækstdagsorden, og at de regner med at vokse indefra. Det er en tydelig indikator for, at erhvervslivet er optimistisk indstillet, fortæller Jytte Reinholdt og fortsætter:

– Det er et velkendt fænomen, at vækst kan udfordres ved, at veletablerede virksomheder bliver for komfortable og derfor mister viljen til at vokse, men siden krisen har vi mærket en ny bevidsthed i erhvervslivet her på Fyn. Flere og flere indser ikke blot fordelene ved at blive større, men også nødvendigheden af det. Det skifte bekræfter undersøgelsens resultater.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri