Nyheder • 01/07/2015

Seks erhvervslederes ønsker til den nye regering

Lars Løkke Rasmussen II-regeringen er nu en realitet. Det blev en ren Venstre-regering med støtte fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative. Vi har spurgt seks erhvervsledere fra forskellige fynske brancher, hvad de har af ønsker til Danmarks nye ledelse. 

Vi spurgte før valget de fynske virksomheder, hvilke ønsker de havde til den kommende regering. Nu er valget overstået, og en ny regeringen er på plads. Den bliver som ventet ledet af Lars Løkke Rasmussen.

Flere partier gik til valg på netop de erhvervspolitiske områder, som de fynske virksomheder havde som topprioriteter, og i Fynsk Erhverv ser vi gode perspektiver for en fornuftig og vækstfremmende dagsorden i Folketingets nye sammensætning.

Men der kan være forskel på, hvad man fra branche til branche og fra virksomhed til virksomhed mener, er de vigtigste politiske spørgsmål. Vi harAZ tagteknik derfor spurgt repræsentanter fra seks forskellige fynske brancher om, hvilke tre politiske prioriteringer, de helst ser, regeringen gør noget ved.

 Direktør Jan Nielsen fra tømrerfirmaet A-Z Tagteknik A/S

1. Færre administrative byrder

– Den er på en klar førsteplads for vores vedkommende. Mængden af indberetninger og andet er blevet større de senere år, og det er efterhånden en stor belastning for os.

2. Broafgiften på Storebælt

– Vi lægger 80.000 kr. om året på broen, og det er altså lidt af et greb i lommen. Det hindrer direkte en del aktivitet for os på begge sider af Storebælt.

3. Miljøafgift og registreringsafgift på biler

– For en transporttung virksomhed som vores betyder det rigtig meget, at transport er så dyrt i Danmark.ERA

Inge-Merete Koch, direktør i transportvirksomheden ERA-transport A/S

1. Det tredje spor på resten af motorvejen over Fyn

2. Meget mere kontrol af udenlandske lastbiler i Danmark mht. overtrædelse af  cabotageregler, betaling af vejskat, køre/hviletid mm.

3. Reduktion af betalinger til diverse fonde og kontrolmyndigheder

 

Niels Søren Rasmussen, direktør i GASA Group, en af Europas førende handelsvirksomheder i gartneribranchen. 

1. PSO-afgiften skal ændres

gasa-group– PSO-afgiften er virkelig afgørende for gartneribranchen. Vi konkurrerer på et internationalt marked mod virksomheder, som ikke betaler den afgift.

2. Øvrige rammevilkår

– Omkostningsniveauet ved at drive virksomhed er meget højt i Danmark. Her håber jeg, at regeringen vil se på, om der er andre skatter og afgifter, der kunne ændres.

3. Konkrete jobskabende initiativer

 

Bodil Clara Johansen adm. direktør for gartneriet Thoruplund

1. Omlægning af PSO-afgiften, så den ikke belaster erhvervslivet, og så vi har lige konkurrencevilkår med de lande, vi vi eksporterer til, f.eks. Sverige,Thoruplund Tyskland og Holland

2. Langsommere omstilling af grøn energi, så vi er på samme niveau som vores nabolande

3. Færre regler, mindre bureaukrati

Claus Dansbo, direktør i håndværkervirksomheden Dansbo Enterprise A/S

1. Sænke topskatten

2. Fokus på social dumping

3. Sænke selskabsskatten

Dansbo

 

 

 

 

Jørgen Jensen, direktør i IT-virksomheden Agidon

1. Lad os være i fred

– Jeg har kun to ønsker til regeringen, til gengæld er den øverste prioritet meget generel: politikerne skal ganske enkelt skal lade os være i fred og holde ro på både politikken og på deres udmeldinger. Virksomheder i dag skal indberette rigtig meget til det offentlige i form af statistikker og andet, og  IT-branchen tror jeg er særligt hårdt ramt. Politikerne har jo længe haft meget store forhåbninger til IT-sektoren, og det har de reageret på, ved at pålægge os alle mulige administrative opgaver for at analysere branchen på kryds og tværs, og vi har simpelthen ikke ressourcerne til det, udtaler Jørgen Jensen.

– Og så kunne vi godt tænke os noget stabilitet. Hver gang, der kommer en lovændring, eller der bare er snak om det, så påvirker det, hvordan en hel masse mennesker agerer på markedet. Ofte på måder, som politikerne ikke forudser.Agidon1

– Derudover bør politikerne fjerne alle de mange forskellige støtteordninger, de deler ud til forskellige dele af erhvervslivet. De gavner ikke i det store billede. Dem, der får støtten, udkonkurrerer jo bare dem, der ikke får den, og så er vi lige vidt. Hvis alle har lige vilkår, så overlever de konkurrencedygtige.

– Virksomheder er bedst til selv at drive virksomhed, så det øverste ønske er kort og godt mindre politisk indblanding.

2. Statslige arbejdspladser til provinsen

– Der er rigtig mange statslige arbejdspladser, hvor der ikke er rationelle grunde til, de ligger i hovedstadsområdet. Der er masser af ledige djøffer i provinsen, som kunne bruge den håndsrækning, og provinsen kunne i det hele taget godt bruge et skub fra det offentlige – især når det giver så god mening. Det kan kun gå for langsomt.

 

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]