Nyheder • 18/06/2015

Månedens virksomhed: “Vi har intelligente hænder i Danmark”

Titech Electric A/S er månedens virksomhed i Fynsk Erhverv. De er valgt, fordi det er en ejerledet virksomhed, der har opnået vækst både organisk og gennem opkøb, fordi de har højteknologisk produktion i Danmark, fordi de fem gange er blevet Gazelle-virksomhed i Børsen, fordi de er ISO-certificerede og går op i kvalitet og ordentligt håndværk, og fordi de er blandt de førende i verden på deres felt. Vi har talt med grundlægger og administrerende direktør, Ulrik Juul. 

Titech Electric A/S fra Odense er producent af mange forskellige typer eltavler. Virksomheden blev grundlagt i 1998 af elektrikeren Ulrik Juul, der til at begynde med selv producerede eltavlerne fra sin kælder på Fasanvej i Odense. Virksomheden voksede hurtigt, og efter et par år flytter Titech i egne lokaler. Allerede i 2002 havde Titech 15 ansatte, og i 2003 fik virksomheden en professionel bestyrelse.

– Man står som iværksætter hurtigt over for valget mellem at lave en mand-kone-virksomhed med en lille produktion, eller om man vil vokse og blive ved med at vokse. For det er et stort skridt, når man skal til at ansætte flere folk, og især når man skal til at uddelegere ansvar til mellemledere, men vi har haft vækstplaner lige fra starten, fortæller Ulrik Juul og tilføjer:

– Jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der ønsker vækst, at få etableret en professionel bestyrelse så tidligt som muligt. Det giver rigtig meget at have de ekstra øjne på drift, regnskaber og planer, og man bliver selv en bedre og langt mere opmærksom leder af at have en bestyrelse at spille op ad. Men man skal turde at blive modsagt og få stillet svære spørgsmål.

Titech havde fra begyndelsen en tosporet forretningsstrategi, hvor man både producerede eltavler og havde elinstallationsforretning, så i 2004 overtager Titech installatørvirksomheden CME El-service. Den bliver dog frasolgt igen i 2007, hvor Titech beslutter sig for, at fokus fremover skal være på eltavleproduktion alene.

– Vi vælger at specialisere os for at blive bedre til det, vi allerede er bedst til, forklarer Ulrik Juul.

 Jeg kan kun anbefale alle virksomheder, der ønsker vækst, at få etableret en professionel bestyrelse så tidligt som muligt.

Siden da har Odense-virksomheden bl.a. fået en afdeling i Herning og har opkøbt flere virksomheder for at blive større.

– Der er en styrke i at have en vis masse som virksomhed. Vi har stordriftsfordele ved det og står mere solidt på markedet, og det er nødvendigt, når det er så svært at konkurrere på prisen i Danmark, siger Ulrik Juul.

De kloge, danske hænder – og den gode beliggenhed
Ulrik Juul peger selv på bl.a. specialiseringen og den bevidste og konstante vækststrategi som årsager til Titechs succes.

– Det er meget dyrt at producere i Danmark, fordi omkostningsniveauet er så meget højere end hos vores konkurrenter. Vi konkurrerer f.eks. meget med sydkoreanske virksomheder, og de kan altså lave produkter til nogle helt andre priser end os. Men vi har alligevel valgt at beholde produktionen i Danmark, og det har vi af flere grunde:

– Vi har flest kunder i Danmark, og mange af dem vil gerne se selve produktionen af vores produkt. Vores danske kunder kan også lide den fleksibilitet, vi kan levere som lokal virksomhed, og her er det en stor fordel at ligge på Fyn, for vi har et kæmpe opland fra både Jylland og Sjælland, når vi ligger så centralt. Samtidig er der også store fordele ved at have produktion, udvikling og administration samlet på ét sted. Det gør arbejdsgangene nemmere og afstanden mellem beslutning og udførelse kortere. Og så har vi også bare nogle gode medabejdere herhjemme, det skal vi huske på. Vi har ansatte med intelligente hænder, og vi skulle nok bruge dobbelt så mange medarbejdere til det samme arbejde, hvis vi rykkede til udlandet, siger Ulrik Juul.

Omkostningsniveauet og de gode håndværkere
Selvom Titech er et eksempel på, at det er muligt at have højteknologisk produktion i Danmark, så advarer virksomhedens direktør mod, at man lader de gode eksempler være argument for, at det sagtens kan lade sig gøre at have produktionsvirksomhed i Danmark, for det kræver stadig rigtig meget at lykkedes med varig produktion herhjemme, siger han.

– Vi automatiserer og effektiviserer hele tiden for at være konkurrencedygtige, og selvom man som virksomhed i Danmark kan have en meget høj omsætning, er det ikke sikkert, man tjener specielt mange penge. Det er det, der er svært herhjemme. Omkostningstrykket er meget højt, og her ville det nok især hjælpe at få sænket indkomstskatterne. Vores medarbejdere kigger på, hvad de netto får udbetalt om måneden, og så bekymrer de sig mindre om, hvordan det beløb er blevet til. Men bl.a. pga. de høje indkomstskatter er det i dag meget dyrt for os at give lønstigninger til de ansatte, fortæller Ulrik Juul og fortsætter:

– Vi kan godt frygte, at der nu, hvor de økonomiske hjul er ved at komme i gang igen, vil komme krav om lønstigninger. Vi håber, fagbevægelsen vil besinde sig på det område, for det kan simpelthen være en showstopper for det danske erhvervsliv.

For Titech er det mest presserende spørgsmål i den nære fremtid dog kvalificeret arbejdskraft.

– Lige nu er vores største udfordring mangel på faglært arbejdskraft. Der bliver kritisk mangel på elektrikere. I alt for mange år har der været for stort fokus på gymnasierne og universitetsuddannelserne, mens håndværkerfagene ikke har haft særlig høj status. Det skal der laves om på. Heldigvis oplever vi også, at politikerne er meget lydhøre for vores ønsker på det område, slutter Ulrik Juul.

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.

Aabo-Ideal satser benhårdt på service og support som en del af international konsolidering

Aabo-Ideal er en international topspiller inden for fremstilling af industrielle lak- og overfladebehandlingsanlæg. Men den position er ikke kommet af sig selv, og fremtidens succes kræver, at ærmerne forbliver opsmøgede.

DAMIFO: Vidensdeling kan være genvejen til fremtidens løsninger

Vidensdeling og samarbejde er, Ifølge direktør i DAMIFO Martin Johansen, nøglen til at klare de stigende krav til virksomheden og føre den trygt videre. Derfor har han meldt sig ind i Fynsk Erhvervs direktørnetværk for at drøfte hverdagens udfordringer og hente inspiration fra andre erhvervsledere.

Fynsk Erhvervs cykelnetværk på toppen

Som om de stejle bjerge ikke i sig selv var udfordring nok. Også vejret viste sig fra den lunefulde side, da 40 fynske erhvervsfolk sled sig op ad Pyrenæernes nådesløse stigninger under årets strabadserende udfordring i Fynsk Erhvervs cykelnetværk Business Challenge. Men hverken regn, torden og kølige vinde over grænselandet mellem Frankrig og Spanien forhindrede netværket […]

Vi kan hjælpe dig med arbejdskraft

Optimismen stiger i det fynske erhvervsliv, og det samme gør efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft. Vi kan hjælpe dig med at rekruttere dine næste medarbejdere. Som partnervirksomhed i Fynsk Erhverv har du direkte adgang til veluddannede medarbejdere, der står klar til med ny viden og energi at løse netop de arbejdsopgaver, som presser sig på i […]

Mindeord om Preben Greibe

Preben Greibe (79 år) er gået bort. Han vil blive husket som en tidligere respekteret og dedikeret administrerende direktør for Danske Fragtmænd Fyn og for hans mangeårige engagement i Industri- og Handelskammeret Odense-Fyn. Her gjorde han et varigt indtryk som formand i en strategisk vigtig periode frem til 2008, idet han var en central figur […]