Nyheder • 02/11/2020

Rane Willerslev: Kreativitet kan skabes alle steder

Rane Willerslev Fynsk Erhverv ErhvervsTopmøde

Når Nationalmuseets direktør Rane Willerslev stiller sig på scenen – og foran kameraet – som taler ved årets topmøde i Fynsk Erhverv, har han et stort ønske på dagsordenen: Han vil gerne lægge kimen til, at kreativiteten får endnu mere plads i de fynske virksomheder i fremtiden:

Jeg tør godt sige, at jeg er ret optimistisk. Hele min karriere har været i tunge institutioner, og lige nu er jeg i Staten. Det er den tungeste af dem alle sammen, og når det kan løses dér, kan det løses alle steder.

Rane Willerslev er professor i social antropologi fra Aarhus Universitet, og han har desuden beviser på sin forskning med en kandidatgrad fra Manchester University og en ph.d. fra Cambridge University.

Rane Willerslev er i den brede befolkning kendt for sine ekspeditioner til Sibiriens ødemark, hvor han blandt andet har været pelsjæger, og selvom det måske ikke synes logisk, har han netop taget ledelsesideer med hjem fra Sibirien til Nationalmuseet:

“Jæger-samlerne har en egalitær, flad organisationsform, som jeg til en vis grad har implementeret i en statsorganisation. I stedet for en struktur, hvor alle beslutninger blev truffet i dødsstjernen i København, har vi decentraliseret organisationen og indført autonomi, så vi arbejder hen imod økonomisk selvbærende enheder, der hver især kan se målet med det, de laver, og som laver strukturelle alliancer, når det giver mening. Det kræver selvfølgelig tillid, og hvis noget går galt derude, så er det mit hoved, der ryger,” siger Rane Willerslev helt uden at lyde det mindste utryg ved at løbe den risiko.

Hvis man er helt klar med en kollektiv målsætning, så kan man helt afskaffe ledelsen.

Nogle gange sker det, at en ansat udtaler sig om noget i pressen, hvor jeg tænker, at det skal centraliseres. Men det skal det selvfølgelig ikke. For meget ledelse skaber flaskehalse, og det er demotiverende for de ansatte,” konstaterer Rane Willerslev.

Uformelle rum forløser vildt potentiale

Foruden idéen til den decentrale organisering, fik Rane Willerslev inspiration til udvikling og kreativitet med hjem fra Sibirien, og de tanker har aldrig været mere relevante, end de er nu.

“Daglig drift kommer meget hurtigt til at æde alle vores ressourcer i Danmark, og det er ødelæggende for nyskabelse og udvikling. Jæger-samlerne bruger måske 20 procent af deres tid på drift, og resten af tiden innoverer de og slapper af. De har opfundet våddragten og nogle vilde kajakker, længe før vi kendte til det,” siger museumsdirektøren.

Helt generelt er det super vigtigt at sikre råderum til de kreative processer, men det er især vigtigt i krisetider. Her skal man være villig til at satse lidt af kerneydelserne i bestræbelserne på at udvikle nyt.

Virkeligheden, der kommer efter corona-krisen, er helt sikkert en anden, end den var før,” konstaterer Rane Willerslev, som også lover, at tilhørerne ved topmødet får nogle redskaber, der kan hjælpe dem med at slippe kreativiteten løs i deres egne virksomheder efterfølgende.

“Det kræver ikke omstruktureringer at lave store ændringer. En af mulighederne er at opstille nogle uformelle rum uden hieraki. Der ligger et helt enormt potentiale i den kreative dynamik, der opstår, og lige så vigtigt er det, at man lige så let kan lukke det pågældende projekt ned igen, hvis det ikke bærer,” forklarer Rane Willerslev, der understreger, at de uformelle rum skal prioriteres højt og tages seriøst for ikke at blive kvalt i hverdagens drift.

“Det er selvfølgelig vigtigt, at der altid er fokus på den nødvendige drift, og der er jeg selv heldig at være omgivet af mennesker, der har stærke skills på det område, for det giver mere overskud til at tænke langsigtet og på udvikling. Det er en evig kamp, at driften ikke tager al tiden, og især i krisetider, men den kamp skal man tage,” slutter Rane Willerslev.

Accepter venligst statistikker, markedsføring cookies for at se denne video.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer