Nyheder • 09/06/2015

Debat på Folkemødet: Vækst og infrastruktur

Til Det Fynske Folkemøde lørdag middag faciliterede Fynsk Erhverv en debat under de overordnede temaer ‘Vækst’ og ‘Infrastruktur’ mellem Trine Bramsen (S), Mai Mercado (K), Merete Riisager (LA) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF). Finn Buus Nielsen, formand for Fynsk Erhverv, var ordstyrer på en livlig meningsudveksling. 

Fynske Medier holdt igen i år Det Fynske Folkemøde i deres bygninger og på pladsen foran Odense Banegård, hvor politikere, meningsdannere, interesseorganisationer og vælgere mødtes for at debattere rammerne for det danske samfund. Fynsk Erhverv var til stede begge steder: udenfor med en stand på banegårdspladsen, hvor der blev debatteret erhvervspolitik med interesserede fynboere under hele folkemødet, og indenfor på den store Medielab Scene, hvor Finn Buus Nielsen var ordstyrer på en debat om vækst og infrastruktur mellem mellem Trine Bramsen (S), Mai Mercado (K), Merete Riisager (LA) og Jens Henrik Thulesen Dahl (DF).

Spørgsmålene til de fire politikere tog afsæt i den undersøgelse, Fynsk Erhverv har foretaget gennem Det Fynske Erhvervspanel, hvor de fynske virksomheder selv har udvalgt, hvilke politiske emner den kommende regering bør prioritere højest.

Øverst på den liste var spørgsmålet om lavere økonomiske byrder forstået som afgifter og gebyrer. Debatten på folkemødet kom i den forbindelse særligt til at handle om PSO-afgiften.

Merete Riisager sagde bl.a.:

– PSO-afgiften skal ganske enkelt væk, længere er den ikke.

Og Mai Mercado supplerede:

– NOx-afgiften skal rulles tilbage, og det vil vi arbejde på, at PSO også bliver. Det er en EU-bestemt afgift, men vi kan se, de kan omgå den i Holland, så det må vi også have muligheder for herhjemme.

Jens Henrik Thulesen Dahl pointerede, at afgiften er der af en årsag, for at hjælpe til med at gennemføre 1en grøn omstilling af energisektoren, men at de danske gartnerier rammes unødigt hårdt af PSO, og at den derfor skal justeres, mens Trine Bramsen huskede deltagerne på, at PSO-afgiften blev vedtaget i et bredt forlig, og at den netop er tiltænkt at ramme meget energitunge industrier.

Bureaukrati og regler
Et andet område, der bekymrer det fynske erhvervsliv, er mængden af regler og bureaukrati, der bliver ved med at vokse, på trods af at de fleste politikere påstår at ville det modsatte.

– Konservative vil nedsætte en taskforce, der nøje skal gennemgå regler og bureaukrati, med det formål at rense grundigt ud i alt unødvendigt. Hvorfor skal virksomheder f.eks. indberette, hvilke køn de folk de ansætter har? Det koster dem samlet set 120 mio. kr. om året, og det er fuldstændig unødvendigt, sagde Mai Mercado.

Trine Bramsen påpegede, at en sådan taskforce i sig selv kunne siges at være et unødvendigt stykke bureaukrati, men at hun heller ikke selv ønskede regler og reguleringer, der ikke tjener et ordentligt formål.

– Men vi skal huske på, at som regel er der jo gode grunde til, der findes regler. Ingen ønsker regler for reglernes skyld, tilføjede hun.

Jens Henrik Thulesen Dahl og Merete Riisager var enige i, at unødvendigt bureaukrati skal bekæmpes, og Liberal Alliances fynske spidskandidat kom med et konkret eksempel på, hvordan hendes parti vil bekæmpe udviklingen.

– Vi lavede i 2013 en plan, hvor vi foreslog, at man frem til 2020 fjerner 28 forskellige punktafgifter. Bureaukratiet kommer jo bl.a. af, at vi har en så kompliceret skatte- og afgiftspolitik, sagde Merete Riisager.

Broafgiften
Broafgiften er det højest prioriterede, specifikt fynske spørgsmål fra Det Fynske Erhvervspanels undersøgelse, og der var blandt de debatterende politikere varierende grad af tilslutning til at sænke prisen for at krydse Storebælt.

Trine Bramsen lovede at kæmpe for, at broafgiften skal reduceres, og Merete Riisager mente, den helt skal udfases.

– Jeg fornemmer, der er kommet en helt anden stemning omkring broafgiften, bl.a. pga. Fyens Stiftstidendes kampagne mod den og Fynsk Erhvervs rapport om effekterne af en reducering, sagde Trine Bramsen.

Mai Mercado ville ikke love at skaffe en lavere broafgift, men hun sagde, at det skal skrives ind i et evt. kommende borgerligt regeringsgrundlag, at der skal kigges seriøst på alternative finansieringsmuligheder, fordi der lige nu både findes forlig, der forpligtiger på en bevarelse af Molslinjen og oprettelsen af Femern Bælt-forbindelsen, og det vides ikke, hvordan reducerede broafgifter på Storebælt vil påvirke de to ting.

Jens Henrik Thulesen Dahl var enig og tilføjede:

– Hvis det viser sig, at lavere afgifter på Storebæltsforbindelsen betyder, at det økonomiske fundament under Femern Bælt-forbindelsen ikke holder, så er jeg villig til at se på Femern Bælt-forliget igen.

Blandt publikum var der både ønsker om, at politikerne kom i erhvervspraktik i forskellige brancher, så de selv kan se, hvordan forskellige regler påvirker dagligdagen for mange mennesker, og en vis skepsis over løfterne om at skære ned i unødvendig regulering. Spørgelysten var generelt stor, og debatten var god og livlig.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.