Leder • 19/10/2020

Diskursen tager magten

Af Jytte Reinholdt

Først var det Mettes (Frederiksen) tur, så blev det Mortens (Østergård) tur og senest Arnes (bryggeriarbejderen) tur. Der er godt nok gået ’tur’ i den. Med store udfald og en mediebevågenhed, der er en tusindårs-begivenhed værdig. Det får én til at reflektere over, hvorfor det kommer så vidt. Vi får talt os selv så højt op på barrikaderne, at der ikke er nogen vej tilbage. Det er slut med eskimo-is og slaverom, ligesom vi heller ikke må synge i Højskolesangbogen om en ung, blond pige længere. Statuer står for fald, bl.a Hans Egede på Grønland, og den politiske korrekthed har taget over.

Godt nok fremmer overdrivelse forståelsen.

Men vi har tillagt os en diskurs, altså en måde at omtale forhold på, der i højere grad polariserer end nuancerer. En ’dem og os’- diskurs, der ofte bygger på noget, vi tror i stedet for at vide.

Men sproget har en skabende kraft og professor emeritus Steen Hildebrandt har formuleret det sådan, at ”Vi begriber med de begreber, vi anvender”. Og det forklarer måske den udvikling, vi ser i vores samfund i øjeblikket.

Tag f.eks. debatten om ældre på arbejdsmarkedet. I takt med stigningen i pensionsalderen er ønsket om at sikre ældre medarbejdere mulighed for at kunne trække sig tilbage tidligere vokset i visse politiske kredse, den såkaldte Arne-pension. Det afføder en generel opfattelse i offentligheden af, at ældre medarbejdere pr. definition er nedslidte og har et påtrængende behov for at kunne trække sig ud af arbejdsmarkedet. En polarisering, der kalder på modvægt.

Arbejdsstyrken forventes at vokse kraftigt over de kommende årtier, hovedsageligt på grund af stigning i folkepensionsalderen. Hvis ikke vi lykkes med at fastholde de ældre medarbejdere på arbejdsmarkedet, vil vi faktisk miste over 60.000 personer i arbejdsstyrken over de kommende 20 år. Det er således en bunden opgave, og derfor uhensigtsmæssigt at tale om ’ældrebyrde’, da vi kommer til at mangle medarbejdere i virksomhederne i fremtiden. Det er ubetinget ’det grå guld’, vi taler om her.

I en ny undersøgelse, som vi netop har gennemført i Det fynske Erhvervspanel, ser vi også med al tydelighed, at virksomhederne oplever de ældre medarbejdere som attraktiv arbejdskraft.  De oplever dem bl.a. som meget loyale, pålidelige, motiverede, engagerede og fleksible. De bidrager ligeledes til den gode stemning med deres høje, sociale færdigheder, ligesom de har mindre sygefravær, er produktive og i stand til at håndtere et stort pres. Alligevel er kun 69% i aldersgruppen 55-64 år i beskæftigelse i Danmark.

Der er en klar forhåbning om, at når Covid 19-vaccinen er på markedet, så vil vi igen opleve vækst i virksomhederne og efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft. Her vil også de ældre medarbejdere være en værdifuld og eftertragtet ressource. Vel at mærke, hvis vi sammen arbejder på at få ændret diskursen og rettet fokus på nuancerne i stedet for den polarisering, der ses – også i andre dele af samfundsdebatten.

Her har vi hver især et ansvar, og sagt med Gandhi’s ord: ”Be the change that you want to see in the world”.

Hvis vi dramatiserer, overdriver eller bagatelliserer en problemstilling, så risikerer vi at vælge løsninger, der ikke matcher problemet. Lad os derfor arbejde med værdi-sættet på arbejdspladsen, få styrket vi-følelsen, fællesskabet og sammenholdet. Så kan vi få øje på nuancerne og gjort forskellighed til en styrke og ad den vej sammen skabe bæredygtige forandringer og bedre resultater i virksomhederne.

Med til nuanceringen hører også at styrke mangfoldigheden på tværs af køn, alder, etnicitet m.fl. på alle niveauer – helt ind i ledelsen og bestyrelseslokalerne. Besværligt? Ja. Nødvendigt? Ja. Sådan bliver vi alle sammen klogere, rigere og friere – og som samfund stærkere.

Klumme, bragt i Erhverv+ den 22. oktober 2020.

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.