Nyheder • 16/04/2015

Vækst i turismen blandt Europas svageste: “Vi er de eneste med så høj moms”

En ny analyse fra Kommunernes Landsforening viser, at Danmark er det land i Europa, der mellem 2004 og 2014 havde den femtelaveste vækst i turistbranchen. Kun Kirgisistan, Slovakiet, Luxembourg og Cypern har klaret sig dårligere det seneste årti. “Vi er det eneste land i Europa, der ikke har differentieret moms på restaurant- og hoteldrift,” forklarer Fynsk Erhvervs brancherepræsentant. 

For Europa som helhed har turistbranchen oplevet en fremgang på 25 procent mellem 2004 og 2014 målt på antal overnatninger, men den danske turistbranche har i samme periode kun haft en fire procents fremgang – den femtelaveste vækst på hele kontinentet. Det viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (Se kort forneden).

Ifølge Tom Pelle Jensen, direktør for Hotel Svendborg og turistbranchens repræsentant i Fynsk Erhverv, skyldes den lave vækstMoms hotel i Danmark især de danske momsregler.

– Vi er det eneste land i Europa, der ikke har differentieret moms på hotel- og restaurantdrift, så når der omsættes for 1.000 kr. i Danmark, skal et hotel betale 25 procent i moms. Når det samme sker i Tyskland, skal hotellet betale syv procent, i Polen otte procent, i Luxembourg tre, i Norgen otte osv. (se kort til højre.) Dermed bliver vores land ganske enkelt for dyrt at holde ferie i for udlændinge, forklarer Tom Pelle Jensen.

Danmark har foruden manglende momsdifferentiering også en meget høj moms i det hele taget samt et generelt højt udgiftsniveau, hvilket i forvejen er med til at gøre Danmark til et dyrt land at holde ferie i.

Flere, men kortere ferier …
Ifølge Dansk Erhvervs chef for turisme og erhverv, Susanne Nordenbæk, er udviklingen en del af en større tendens, der på flere fronter presser Danmark.

– Det er blevet billigere at rejse til fjernere egne, og det er et nyt konkurrenceparameter for Danmark. Man skal også være opmærksom på, at folks rejsemønstre har ændret sig. Hvor man tidligere tog til en destination i tre uger, rejser folk i dag oftere, men i kortere tid. Det kan betyde, at vi ikke har tabt i antallet af tyske hoveder, men i antallet af overnatninger, siger hun.

Der er i de senere år sket en voldsom forbedring af de tyske kystområder, og det kan også være en del af forklaringen på den lave danske vækst.

Turisme

 

Optimismen i fynsk erhvervsliv

Halvdelen af de fynske virksomheder forventer øget omsætning i løbet af de næste 12 måneder – og 8 ud af 10 forventer øget omsætning i løbet af de næste tre år. Den øgede omsætning skal hentes på nye kunder, hvilket indikerer stigende konkurrence. Det viser en ny undersøgelse i Det fynske Erhvervspanel, som Fynsk Erhverv […]

Lars Erik Nielsen har løftet Uretek med dokumentation, faglig vækst og ansvarlighed

Middelfart-virksomheden Uretek har som speciale at etablere og styrke fundamenter under alt fra private boliger til komplekse byggerier. Og at Ureteks eget fundamentet er solidt, er netop bevist med et fornemt regnskab for 2024 – og en solid vækst i indeværende år. “Vi er kommet stærkt fra start i 2025, og som det ser ud […]

Stærke pointer og skarpe trends på Den Fynske E-handelskonference 2025

Temaet for konferencen var ’Tættere på kunderne’, og dagen bød på inspirerende oplæg, praktiske erfaringer og strategiske perspektiver.

Tim Frank Andersen: AI-udviklingen kræver handling nu – virksomheder risikerer at falde bagud

Mange virksomheder tøver stadig med AI, men ifølge teknologi- og AI-ekspert kan den tøven blive dyr, når konkurrenterne rykker hurtigt frem

Anne Dyrehauge bliver ny direktør i Fynsk Erhverv

Fynsk Erhverv har ansat 36-årige Anne Dyrehauge som ny direktør. Hun tiltræder stillingen den 1. juni 2025 og afløser Jytte Reinholdt, der efter eget ønske fratræder efter 17 succesfulde år på posten.

Vejlø: Fremtidens vindere kombinerer teknologi og menneskelig indsigt

Når fremtidsanalytiker og direktør for Elektronista Media, Christiane Vejlø, taler ved Fynsk Erhvervs arrangement om vækstbarometeret den 3. juni, bliver det med et klart budskab: Der er masser af gode grunde til fortsat at satse på det menneskelige.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.