Debat • 16/04/2015

Togfond giver tusindvis af fynske job – hvis den bliver til noget

Analysebureauet COWI har udarbejdet en rapport for Trafikstyrelsen, BaneDanmark, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at hvis Togfonden realiseres, vil den over de kommende 10 år skabe fuldtidsbeskæftigelse for 13.146 personer, hvoraf 4.386 vil være fra Region Syddanmark. Det er dog stadig usikkert, hvordan Togfonden skal finansieres, og dermed om den overhovedet bliver gennemført. 

Togfonden er en politisk aftale fra 2013 indgået af Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, hvor 28,5 mia. kr. reserveres til ny og opgraderet jernbaneinfrastruktur, der muliggør timemodellen, og elektrificering af resten af hovedbanenettet, så rejsetiden reduceres på tværs af landet.

Analysebureauet COWI fastslår i en ny rapport, at en fuld implementering af Togfondens planer betyder, beskæftigelsen vil stige med 13.146 årsværk over de næste 10 år. De største investeringer vil ske i Region Syddanmark, som også vil opleve næstflest nye arbejdspladser som følge af aftalen.

– Det er selvfølgelig en god nyhed, at mange af de nye arbejdspladser, der skabes, når Togfonden skal anlægge nye spor og sikre timedriften i den kollektive trafik, forventes at tilfalde vores region. Men der henstår stadig stor usikkerhed omkring Togfonden. For det første finansieres Togfonden ved en harmonisering af beskatningen på råolieudvinding i Nordsøen, men så længe oliepriserne er så lave, som de er nu, er realiseringen af Togfonden langt fra sikker. Seneste opgørelse fra tænketanken Kraka fra januar måned viste, at med en råoliepris på 48 dollar tønden mangler Togfonden 18 mia. kr. Det er to tredjedele af finansieringen. Dags dato er prisen på en tønde råolie lidt over 52 dollar, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv, og fortsætter:

– For det andet er arbejdspladser i forbindelse med offentlige anlægsprojekter i sagens natur midlertidige. Derfor tæller de selvfølgelig stadig og er ubetinget et plus for det danske arbejdsmarked, mens de er der, men på sigt er det erhvervslivets rammevilkår, der skaber job.

Mangel på arbejdskraft
De anlægsprojekter, der igangsættes i investeringsperioden, vil især kræve et stort antal ikke-faglærte og et større antal ingeniører, herunder især mange ingeniører inden for bygge- og anlægsområdet, samt et mærkbart antal elektrikere, murer og teknikere, beretter rapporten. Flere, end der umiddelbart er ledige hænder til, hvorfor det er vigtigt, at erhvervsskolerne får øget optaget af studerende meget hurtigt.

Konkret viser de fremskrivninger, der er foretaget i forbindelse med analysen, at der vil være risiko for rekrutteringsproblemer eller mangel på arbejdskraft på følgende faggrupper i hele fremskrivningsperioden 2014 – 2020’erne.

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]