Debat • 14/05/2020

Transparens og realisme skal hjælpe virksomhederne igennem krisen

Peter Eriksen Jensen har som siddende bestyrelsesformand i otte danske virksomheder med en samlet omsætning på mere end fire milliarder kroner – og et i øvrigt alenlangt CV – set mere end de fleste.

Han har siddet i internationale topstillinger hos den amerikanske virksomhed Kelloggs, Novartis i Schweiz, den norske virksomhed Orkla og været administrerende direktør i Odense Marcipan, inden han i 2006 helligede sig bestyrelses- og rådgivningsarbejdet, herunder hos Fynsk Erhverv, hvor han har været medlem af bestyrelsen siden 2018.

Ikke desto mindre er Peter Eriksen Jensen ikke i tvivl om, at Corona-krisen er helt usædvanlig, og at det kræver årvågenhed at klare skærene.

Til trods for min alder og mine erfaringer har jeg aldrig set noget, som var så alvorligt for erhvervslivet, som det her. Det er helt ekstremt og jo globalt, og det påvirker både danske og internationale virksomheder,” siger Peter Eriksen Jensen, der slår fast, at den usædvanlige situation kræver skarpt fokus fra alle direktions- og bestyrelsesmedlemmer.

“Ærmerne skal smøges op, og bestyrelse og ledelse skal gå fra strategi til aktion. Det er nødvendigt at være helt realistisk om, hvordan markederne reagerer, og hvordan kundernes situation er,” siger Peter Eriksen Jensen.

Han peger på, at få virksomheder kan være helt sikre på, hvad morgendagen bringer, og derfor er det især væsentligt at have konstant fokus på likviditeten.

“Der er ikke andet at gøre end at være så realistisk omkring situationen, som vi nu kan være i en uforudsigelig verden. Hvordan ser det ud lige nu? Hvad har vi brug for? Hvad er der af ordrer? Hvilke investeringer og omkostninger kan bremses, før det er for sent. Og så skal der være en fuldstændig transparent dialog med banken,” slår Peter Eriksen Jensen fast.

Han understreger, at en god dialog med pengeinstitutterne i alle situationer er vigtig, men især i krisetider er det væsentligt, at forarbejdet er helt på plads, og at alle kort bliver lagt frem.

“Man skal være på forkant, så selvom man ikke i denne situation har så meget viden, skal man dele den med banken. Åbenhed giver det bedste samarbejde, og man skal ikke gemme noget. Dialogen med banken er en opgave for bestyrelsen sammen med ejeren, hvis der er sådan en. Min egen erfaring er, at hvis vi har styr på facts, har overblik over likviditeten og er ordentligt forberedte, så er vore banker beredt til at støtte en i vanskelige situationer,” fortæller Peter Eriksen Jensen, der understreger, at erhvervslivet i Danmark er meget bedre stillet, end det er tilfældet i mange andre lande:

“Vi skal være glade for, at der er opbygget et system, hvor politikere, finanstilsyn og banker efter finanskrisen har sørget for, at reserverne er i orden. Dem, der skal disponere over pengene, har dem. Forbrugerne har penge, så der er lys derude. Kombineret med et åbnet eksportmarked vil det bringe os tilbage i god gænge, men det vil tage tid. Nu handler det om, at virksomhederne bruger alle erfaringerne fra Corona-krisen, og på det grundlag tager de fornødne træk til nytænkning og effektivisering til styrkelse af vores konkurrenceevne. De, der nu tænker positivt og konstruktivt, bliver fremtidens vindere.”

Den erfarne forretningsmand er ikke i tvivl om, at krisen kommer til at aflæses i regnskaberne fra andet kvartal, ja for hele året 2020 i alle virksomheder – herunder de otte, hvor han selv er bestyrelsesformand – men på sigt er han stadig optimistisk.

Ifølge Peter Eriksen Jensen har danske virksomheder nemlig gode muligheder, blandt andet fordi produktionen i Asien for mange fremover må fordeles mellem Asien og mere lokale leverandører, og her bliver den danske brug af moderne teknologi og robotløsninger vigtig:

“Der er stort set ikke nogen af vores ordrer, der er blevet annulleret, men afleveringen har været udskudt, og jeg beholder den positive hat på. Så længe der er muligheder, er der håb, og efterhånden som landene åbner op igen, tror vi på, at de forskellige ordrer bliver effektueret. Det samme gælder leverancerne fra Asien samt europæisk, der er begyndt at komme op igen. Forhåbentlig begynder der at være mere normale tilstande igen i tredje kvartal, og så kan produktionen og salget specielt også komme rigtigt i gang igen,” siger Peter Eriksen Jensen.

Trods den grundlæggende optimisme beklager Peter Eriksen Jensen, at mange små og mellemstore virksomheder stadig savner den politiske opbakning i deres overlevelseskamp.

”Vores regering har taget gode initiativer til at støtte veldrevne virksomheder i denne alvorlige krise. Desværre må vi, der er tæt på hverdagen, konstatere, at man har overset de reelle behov i de små og mellemstore virksomheder. Alt for mange står hjælpeløse på grund af manglende forståelse og viden hos vores beslutningstagere på Christiansborg,” konstaterer Peter Eriksen Jensen, der efterlyser hastig handling fra de folkevalgte.

”Det er på høje tid, at man sætter sig ind i virksomheders reelle behov og støtter op. Hvis det ikke sker meget hurtigt, mister vi en skov af gode, veldrevne virksomheder, hvor ejerne har investeret et helt liv og deres økonomi. Træd nu i karakter, Christiansborg. Kom ned fra tårnet, og kom ned, hvor alvoren raser – træd nu i karakter,” lyder det fra Peter Eriksen Jensen, der gerne så fokus flyttet fra de helt store virksomheder til de mindre.

 

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer