Debat • 06/05/2020

Debat: Fynske hoteller, restauranter og attraktioner skriger på handling

Fynske hoteller, restauranter og attraktioner skriger på handling

Corona-krisen trækker nu dybe spor hen over erhvervslivet.  Fire ud af 5 fynske virksomheder, store som små, er ramt hårdt på omsætningen, og hele brancher er tvangslukkede.

De statslige hjælpepakker til trods så kan vi konstatere, at de ikke er tilstrækkelige, og det tager for lang tid at få hjælpen udbetalt. Det er ganske få procent, der i skrivende stund har modtaget den statslige støtte. Så den barske virkelighed for virksomhederne i denne branche ser med al tydelighed ud som følger: Ingen kunder, ingen omsætning, men et hårdt pres på likviditeten. Det er en farlig kombination med en truende udløbsdato. Vi står i virksomhederne fortsat med en række faste omkostninger, aflyste ordre og udskudte tiltag, og stilheden er larmende i de lange hotelgange og mennesketomme restauranter.

Nye tal fra Danmarks Statistik visea også med al tydelighed, at disse erhverv uden sammenligning er hårdest ramt af alle erhverv i landet.  91% af hotellerne har haft en omsætningsnedgang på over 75% den seneste måned, og stort set alle hoteller er det, de selv formulerer som ’meget påvirket’.  Det samme gælder restauranterne. Her melder 42% om en lignende omsætningsnedgang.  Det er dog lykkedes for en række restauranter at generere nogen omsætning ved at sælge takeaway.

Derfor har vi brug for handling nu.  En klar plan og retning for genåbning af vores samfund, suppleret med en række tiltag, der kan få danskerne til igen at bruge penge og få omsætningen tilbage, ikke mindst i turist- og oplevelseserhvervet.

Med en klar plan og retning for genåbning af vores samfund vil vi alle med fornyet styrke rette energi og fokus på vores virksomheder og forberede os på igen at kunne tage imod gæsterne. Og tilliden til fremtiden vil stille og roligt begynde at overtrumfe frygten, hvilket igen vil sætte gang i forbruget.  Og ved sideløbende at iværksætte en række yderligere tiltag, kan vi understøtte en hurtig genstart af økonomien.

For turisme- og oplevelseserhvervets vedkommende haster det derfor med at få nedsat momsen på hotelophold og restaurantbesøg samt indført fradrag for hotelophold og restaurationsbesøg a la Bolig-/jobordningen.

Derudover vil det være et stærkt signal til danskerne og gøre det langt mere attraktivt at holde sommerferie rundt i Danmark, hvis broafgiften på Storebæltsbroen suspenderes i sommermånederne. Endelig vil det være gunstigt for forbruget at udbetale de feriepenge, som er blevet indefrosset i forbindelse med ny ferielov.

Vi har i Fynsk Erhverv netop taget temperaturen på corona-krisens indvirkning på det fynske erhvervsliv. Og resultatet er præsenteret for og fremsendt til de fynske folketingspolitikere, inklusiv en lang række konstruktive forslag til tiltag, der kan forbedre og tilpasse hjælpepakkerne til de enkelte branchers særlige vilkår. Og en række nye som kendte forslag til tiltag, der kan stimulere væksten over en bred kam.

Derfor denne appel til Christiansborg om at påtage sig det politiske lederskab og levere på de mange konstruktive forslag, som bl.a. Fynsk Erhverv på vegne af de fynske virksomheder har fremsat – og hellere i dag end i morgen.

To ud af 3 fynske hoteller holder helt lukket lige nu og på den sidste tredjedel er der masser af ledige hotelværelser.  Så også en kraftig opfordring til de fynske kommuner om at leje disse værelser og konferencefaciliteter og stille dem til rådighed som nye ’fjernarbejdspladser’ og møderum for deres ledere og ansatte til erstatning for diverse spiseborde og loftsværelser i private hjem, som i snart to måneder har været den daglige hjemmearbejdsplads for mange kommunalt ansatte.

 

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende den 2.5.2020 af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]

Nyt partnerskab viser vejen til relevant viden om fremtidens attraktive arbejdsplads

Fynsk Erhverv, SDU Business School og TietgenSkolen har en fælles ambition om at bidrage til positiv udvikling og vækst i de fynske virksomheder. Derfor har vi inviteret lokale virksomheder og studerende og undervisere fra hhv. TietgenSkolen og SDU Business School til en spændende workshop for at blive klogere på forventningerne til fremtidens attraktive arbejdsplads. Dialogerne […]

Cybersikkerhed skal højere op på agendaen

Cybersikkerhed skal stå højere på agendaen i virksomhederne, da truslerne er konstant stigende – også mod de fynske virksomheder. Samtidig skal vi i virksomhederne skabe større opmærksomhed hos vores ansatte, da langt de fleste sikkerhedsbrud (72%) stammer fra klik på eller downloads fra falske mails og links’, såkaldt phishing. Det var to af en lang […]

Fokuseret rekruttering til Fynsk Erhvervs bestyrelse skaber forventninger

Vi står i Fynsk Erhverv stærkt i fremtiden med fire nye profiler i bestyrelsen. Tak til de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde og stærke resultater.

Erhvervsredaktør forudser et ekstremt kaotisk år

Ifølge Berlingske Tidendes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen kan 2024 blive både historisk og ekstremt tumultarisk på mange måder. Den 20. marts i forlængelse af generalforsamlingen bringer han sin forudsigelse for året 2024, men bringer her en smagsprøve på oplægget.

Datagidselforhandler: Det er for sent at forholde sig til angreb, når først man er blevet hacket

Til Brain Boost den 14. marts kan du møde datagidselforhandleren Michael Andersen, der opfordrer alle virksomheder til at tage situationen med cyberkriminalitet meget seriøst. Vi har forinden været i dialog med Michael Andersen, der her løfter lidt af sløret for sit indlæg til seminaret.

Nyt ESG-netværk skal gøre bæredygtig indsats til en god forretning

På Fynsk Erhvervs nystiftede ESG-Netværk, er der fokus på en berigende bæredygtighedsindsats, der skal gøre bærdygtighed til god forretning.