Nyheder • 30/04/2020

Debat: Hjælpepakker skal tilpasses NU

Fynsk Erhverv har netop taget temperaturen i det fynske erhvervsliv, og den viser at knap 80% af de fynske virksomheder er påvirket negativt af corona-krisen. Og selvom regeringen skal roses for hurtigt at få stablet hjælpepakker på benene, efter at DK midt i marts blev lukket ned, så viser undersøgelsen også, at hjælpepakkerne ikke yder den fornødne hjælp til alle brancher og virksomheder. Og så er de båret af en logik, der er svær at forstå i en tid, der kalder på en målrettet indsats, der retter sig mod virksomhedernes fortsatte drift og overlevelse. Hvis ikke dette bliver rettet op nu, kan det få katastrofale følger for en række brancher og deres ansatte.

Gartnerierhvervet på Fyn er med sine godt 5.000 beskæftigede og 10.000 i følgeerhvervene et skræmmende eksempel på en branche, som risikerer at blive tabt mellem to stole. Og med tanke på at godt halvdelen af gartnerierhvervet hører hjemme på Fyn, så er det et trist scenarie at kigge ind i, hvis ikke regeringen skrider til handling NU.

Et gartneri er kendetegnet ved at være en ’going koncern’. Her kan man ikke bare lukke gartnerierne ned og sende medarbejderne hjem med fuld løn og så modtage lønkompensation fra hjælpepakken. Planterne skal passes hver dag, også selvom de ikke kan afsættes. Samtidig skal der hele tiden igangsættes ny planteproduktion, så der også er planter at afsætte om 3 måneder osv. Derfor skal medarbejderne være på arbejde og tage sig af produktionen, også selvom den må ende med at blive kasseret.

Det er ikke alene gartnerierne, der bliver ramt af det faktum, at skal der opnås lønkompensation, så skal medarbejderne sendes hjem med fuld løn og holde sig i ro.

Selvom virksomhederne fortsat afholder en del af lønomkostningerne, så må de hjemsendte medarbejdere ikke arbejde overhovedet. Hvad er den indre logik i det? 

Hvorfor ydes der ikke i stedet tilskud til lønomkostningerne i virksomhederne, så vi fortsat kan gøre brug af den viden og arbejdsressource, de repræsenterer, og være klar til når kunderne begynder at efterspørger varer, serviceydelser og oplevelser igen. Det ville være et stærkere incitament for virksomhederne til at fastholde medarbejderne. 

Som reglerne er nu, ser en del virksomheder sig nødsaget til i stedet at opsige medarbejdere, fordi de så kan trække på dem i opsigelsesperioden.

Af Henrik Neelmeyer, formand for Fynsk Erhverv, i Fyens Stiftstidende den 2. maj 2020

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Uddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer

Nyt netværk styrker enkeltmandsvirksomhederne

Da Fynsk Erhverv i slutningen af 2023 annoncerede oprettelsen af SoloConnect-netværket for enkeltmandsvirksomheder, var tilstrømningen så stor, at det snart lå fast, at der var behov for mere end en gruppe. Derfor er SoloConnect 2 nu på affyringsrampen, og allerede 15. april kl. 8:30 til 10:30 er der åbent dialogmøde, hvor interesserede, uanset medlemskab i […]