Debat • 24/02/2015

Fælles kamp mod statens centralisering

Fynsk Erhverv var til stede ved konferencen ‘Staten i hele samfundet’, der holdt paneldebat i Odin Havnepark i Odense. Den nystiftede forening ‘Staten i hele Danmark’, som kæmper imod statens stigende centralisering i hovedstaden, var også tilstede.

Ud af 39 statslige styrelser ligger hele 34 i København. Og det er store styrelser med tilsammen tusindvis af arbejdspladser som Udlændingestyrelsen, Ankestyrelsen og Søfartsstyrelsen. Uden for København ligger der kun fem mindre styrelser i Lemvig, Esbjerg, Skanderborg, Ringkøbing og Odense. Fyn har således blot Socialstyrelsen.

Blandt oplægsholderne og paneldeltagerne til konferencen ‘Staten i hele samfundet’ var bl. a. Minister for by, bolig og landdistrikter og minister for nordisk samarbejde, Carsten Hansen (S), forhenværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), MF Alex Ahrendtsen (DF), MF Lars Chr. Lilleholt og forhenværende minister, chefredaktør og formand for Konservative, Hans Engell, deltog som ordstyrer.

Derudover var den helt nystiftede foreningen ‘Staten i hele Danmark’ også repræsenteret. Den blev konstitueret en halv time før konferencens start.

Hans Engell startede paneldebatten med at spørge “Hvem bestemmer?”. Hans pointe var, at man med god ret kan sætte spørgsmålstegn ved, om det reelt er politikerne, som tager beslutningerne om, hvor statens institutioner skal placeres, eller om det er et magtfuldt net af embedsfolk og deres organisationer, som ofte har en stærk interesse i at placere styrelser og nævn i København.

Intet rigsarkiv til Odense
Fynsk Erhverv var tilstede, da spørgsmålet er yderst relevant af flere årsager. For trods flere velmente forsøg fra politisk hold, så er det gang på gang lykkedes netop  stærke embedsmænd og faglige organisationer at forhindre, at statslige arbejdspladser er blevet flyttet ud i provinsen. Nogen kan måske huske kampen i 2002 for at få Rigsarkivet til Odense?  Blot til orientering så ligger det i dag solidt placeret et stenkast fra Christiansborg.

– Der skal ikke herske tvivl om, at væksten skal skabes i den private sektor.  De statslige arbejdspladser udgør kun otte procent af arbejdspladserne i Danmark. Men når det er sagt, så har de statslige arbejdspladser flere positive effekter på det lokale arbejdsmarked. Først og fremmest bidrager de typisk med attraktive stillinger målrettet højtuddannede, deres ægtefæller og ikke mindst relevante studiejobs. Det påvirker også bosætningen at flytte statslige arbejdspladser ud i landet og er således med til at styrke lokalsamfundene.  Der vil altså være en række positive regionale, dynamiske effekter af at placere flere statslige arbejdspladser i provinsen, som går imod den tendens til skævvridning af landet, vi oplever i disse år, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

Af paneldebatten fremgik det, at alle partier øjensynligt er enige i de positive effekter af at flytte flere statslige arbejdspladser ud i provinsen.  Der var en klar erkendelse af, at det er svært, og at det vil kræve fuld politisk opbakning til en overordnet  strategi, der over en årrække kan sikre placeringen af statslige styrelser i kompetente og relevante miljøer i provinsen.

Fynsk Erhverv prioriterer denne dagsorden højt og vil i forbindelse med det forestående folketingsvalg rejse sagen overfor de forskellige politiske partier.

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer