Nyheder • 17/02/2015

Videnstung Odense-gazelle opkøbt: “Nu forventer vi vækst”

Virksomheden M3 Research med hovedsæde på Odense Havn er blevet opkøbt af den franske virksomhed Bilendi. Det har med ét slag åbnet syv nye, store europæiske markeder for den unge fynske virksomhed. “Vi var nået en størrelse, hvor vi ikke kunne blive større af os selv,” lyder hovedbegrundelsen for at lade sig opkøbe.

I 2007 stiftede iværksætteren Mik Oddershede virksomheden M3 Research, som laver spørgeskemaundersøgelser. Kort efter startfasen overtog hans hustru, Helle Oddershede, den daglige drift som adm. direktør, hvilket hun har været lige siden. Ægteparret ejede sammen med partner Steen Agerskov firmaet lige indtil nu, hvor det er blevet opkøbt af det franske firma Bilendi.

M3 Research laver spørgeskemaundersøgelser for en lang række virksomheder og har udover hovedsædet på Odense Havn afdelinger i København, Stockholm og Helsinki. Så virksomheden er til stede på fire nordiske markeder og har opbygget en gruppe på over 300.000 paneldeltagere. M3 Research har i dag 30 ansatte.

“Vi er meget glade for at have hovedsæde i Odense. I forhold til både København, Stockholm og Helsinki er det meget nemmere at rekruttere kompetent arbejdskraft her.”

– Med opkøbet af Bilendi får vi adgang til yderligere 2,1 mio. paneldeltagere i syv andre, store europæiske lande plus Marokko – og derudover til en hel masse nyt software og helt nye produkter. Det kommer til at være en stor gevinst for Bilendi, at de nu kan tilbyde tilstedeværelse på fire nye nordiske markeder, og det er jo på samme måde en kæmpe fordel for os at kunne tilbyde vores kunder tilstedeværelse på syv nye europæiske markeder. Det er faktisk noget, mange af vores kunder har efterspurgt, fortæller adm. direktør Helle Oddershede til Fynsk Erhverv og fortsætter:

– Det er hovedårsagen til, vi valgte at lade os opkøbe: Vi var nået en størrelse, hvor vi ikke kunne blive større af os selv. Vi skulle enten ud og opkøbe nogle andre – og vi har faktisk aldrig nogensinde stiftet gæld i vores firma – eller også skulle vi selv opkøbes for at blive større, og vi valgte så det sidste.

Ledelsen i M3 Research er selv meget stolte over, hvor hurtigt virksomheden er vokset, og hvor hurtigt der kom interesse fra udlandet.M3research

– Vi havde måske regnet med at kunne sælge i 2016 eller 2017, men da vi havde tre uafhængige henvendelser på opkøb indenfor en kort periode, valgte vi at starte processen og har så valgt at sige ja til Bilendi, fortæller Helle Oddershede.

I de seneste tre regnskabsår har selskabet modtaget Børsens Gazellepris, og i 2012 vandt M3 Research A/S prisen for hurtigst voksende virksomhed i Region Syddanmark.

Forudser vækst – og bliver på Fyn
M3 Research forudser en vækst på først 15 procent i 2015 og allerede fra 2016 en del mere.

– Det er en meget teknologitung branche, vi opererer i, så der går lige et stykke tid, før effekterne af sammenlægningen for alvor får effekt, men vi bliver helt sikkert ikke færre ansatte i fremtiden, siger Helle Oddershede.

Hun fortæller, at dataindsamling i et land simpelthen kræver fysisk tilstedeværelse, så hun er ikke bekymret for, at Bilendi skulle begynde at lukke nordiske afdelinger.

– Tværtimod. Vi åbner sandsynligvis en afdeling i Norge snart, så vi kan få det sidste store nordiske land dækket. Og vi bliver på Fyn, siger Helle Oddershede.

Der er således heller ingen planer om at ændre på hverken ledelses- eller ansættelsesforhold hos de ansatte ved M3 Research.

Meget glade for Odense
M3 Research ansætter stort set kun akademikere og er således en af de videnstunge vækstvirksomheder, Fyn i høj grad har brug for. Og det har virksomheden aldrig haft nogen problemer med, fortæller Helle Oddershede; tværtimod:

– Vi er meget glade for at have hovedsæde i Odense. I forhold til både København, Stockholm og Helsinki er det meget nemmere at rekruttere kompetent arbejdskraft her, siger hun.

– Vi henter dem direkte ude fra universitetet, og vores nyansatte har typisk mellem nul og fem års erhvervserfaring. Vi laver vores egne systemer, og vi underviser således også selv vores nyansatte, og der har vi rigtig gode erfaringer med at rekruttere fra SDU, slutter Helle Oddershede.

 

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]