Debat • 12/11/2019

Debat: Bæredygtig omstilling kalder på handlekraft og risikovillighed

FN's 18. mål Fynsk Erhverv

I 2015 vedtog FN 17 ambitiøse verdensmål for en bæredygtig udvikling på kloden. Med verdensmålene peger FN på, at social-, økonomisk- og miljømæssig udvikling er tæt forbundet og kræver en integreret indsats. Grundtanken med verdensmålene er, at vi skal kunne leve et godt liv i dag samtidig med, at vi giver verden videre i en ordentlig stand, så vores børn og børnebørn kan leve et ligeså godt liv i fremtiden.   Yderst sympatisk og værd at engagere sig i.

Regeringen og dens støttepartier har formuleret et nationalt mål om at udlede 70% mindre CO2 og andre klimagasser i 2030, end vi gjorde i 1990. Et ambitiøst mål, som får opbakning over en bred kam i Folketinget og i befolkningen.

Skal vi for alvor sætte fart i den bæredygtige omstilling og opfylde dette nationale mål i 2030, så vil vi gerne fra Fynsk Erhvervs side foreslå endnu et mål. Lad os kalde det mål nr. 18, nemlig det mål, der appellerer til ’handlekraft og risikovillighed’.

Dette mål nr. 18 er det, der skal sikre, at nye, innovative løsninger, der taler ind i den bæredygtige omstilling, får en let og uhindret adgang til markedet og bliver reelt efterspurgt og anvendt i stedet for de mere traditionelle løsninger. Det kræver, at der er nogle forbrugere, virksomheder, offentlige institutioner og ikke mindst bygherrer m.fl., der tør vise handlekraft og risikovillighed og vælge de nye produkter og løsninger. Og det er også dette mål, der skal sikre, at myndigheder og politikere får ryddet op i gamle sædvaner og fjernet de lovgivningsmæssige barrierer, der står i vejen for denne omstilling.

I takt med de stadigt stigende mængder vedvarende energi som f.eks. vind og sol, der kommer ind i energisystemerne, er der basis for at samtænke energisystemerne på en ny måde. Den bedste og mest effektive måde at udnytte dette energipotentiale på og udvikle nye teknologiske løsninger, er ved at samarbejde på tværs af værdikæden – med et klart kommercielt sigte.

Derfor er en række fynske virksomheder gået sammen i et udviklingskonsortium i Fynsk Erhverv med det formål at samarbejde om innovation og udvikling af nye bæredygtige energiløsninger, der sikrer optimal udnyttelse og genbrug af energi via eksisterende anlæg og produkter. Her deles ny viden og idéer og arbejdes med konkrete løsninger og projekter, der kan udvikles og produceres til markedet. Man skal ikke opholde sig ret længe sammen med disse driftige erhvervsledere for at fornemme den handlekraft og risikovillighed, de mobiliserer. De har set markedspotentialet og de nye forretningsmuligheder. Men de står også overfor nogle faktuelle barrierer, som kræver, at også de politiske beslutningstagere lokalt og nationalt bringer mål nr. 18 i anvendelse.

De fynske kommuner har netop været vært ved et Grønt Topmøde, som var startskuddet til en fælles Grøn Vision for Fyn. I Fynsk Erhverv ser vi gerne, at en sådan fælles, fynsk retning og vision på én og samme tid baner vejen for vækst i virksomhederne og sikrer en mere bæredygtig udvikling. Så lad os udleve de 17 verdensmål og med mål nr. 18 gøre Fyn til Danmarks mest bæredygtige region.


Fynsk klumme, bragt i Erhverv+ 4.november 2019
Af Jytte Reinholdt, Direktør i Fynsk Erhverv

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer