Nyheder • 30/01/2015

Analyse: Færre selskaber har underskud – men det halter med de små

Omkring en tredjedel af de danske selskaber havde underskud ved udgangen af 2014. Ikke siden 2006 har færre danske selskaber haft røde tal på bundlinjen. Det viser en ny analyse. Men der er forskelle fra branche til branche, og de små halter efter de store. 

Brancheorganisationen FSR – danske revisorer, har lavet en analyse af 195.000 danske selskabers kvartalsregnskaber for 2014. Den viser en meget positiv udvikling i antallet af selskaber med underskud i deres regnskaber. Siden 2009 har 24.000 danske selskaber vendt et underskud til et overskud, så ved udgangen af 2014 har knap en tredjedel af de danske selskaber underskud. 

– Undersøgelsen giver os en indikation på, at virksomhederne generelt har det bedre. Flere virksomheder tjener ganske enkelt penge, og denne tendens bliver styrket af Revisoren flot slutspurt i 2014, siger Tom Vile Jensen, Erhvervspolitisk direktør i FSR – danske revisorer, og fortsætter:

 – Men resultaterne kommer ikke af sig selv. Det er en udfordring især for de mindste virksomheder at få skabt en god forretning, fordi konkurrencen er hård, omkostningerne er høje og den generelle økonomiske udvikling er svag. 

Fynsk Erhverv ser analysen som et positivt tegn.

– Det er entydigt positivt, at andelen af selskaber med underskud bliver ved med at falde. Det er et tegn på, at vi er ved at ryste krisen af os. Men det er vigtigt, at de små selskaber kommer med på vækstbølgen, så de også får noget mere at stå imod med. Og hvis de små har brug for en erfaren guide til at hjælpe dem til at blive større og finde deres plads på markedet, står vi i Fynsk Erhverv parat med åbne arme, siger direktør i Fynsk Erhverv, Jytte Reinholdt.

Især mindre selskaber
FSR – danske revisorer, har sendt Fynsk Erhverv en oversigt over, hvordan selskabers størrelse spiller ind på deres underskud. Det er første gang, organisationen har medregnet det i deres analyse. 

Her ser man tydeligt, at jo større selskabet er målt på antal ansatte, desto lavere er risikoen for, at man kom ud af 2014 med et underskud.

Underskud2

For enkeltmandsselskaber var det således 35,9 procent, der kom ud af året med underskud, mens det for selskaber med over 500 ansatte kun var 19,2 procent.

Tilføjer man angrebet egenkapital (Angrebet egenkapital vil sige, at egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital: A/S=500.000 & ApS=125.000), så er det endnu mere tydeligt, at små selskaber er mere sårbare end store.

 Angrebet


Hovedpointer i undersøgelsen:

  • I 4. kvartal 2014 (Jan. 2015) er sket et fald i andelen af selskaber med underskud. Nedgangen kommer efter et 3. kvartal, hvor andelen af selskaber med underskud steg.
  • Samlet har 33,8 pct. – ca. 66.300 – af de danske selskaber underskud.
  • Siden januar 2010 har rundt regnet 23.900 selskaber vendt underskud til overskud. Det svarer til et fald i andelen af selskaber med underskud på 12,2 procentpoint. Andelen af selskaber med underskud er faldet 1,5 procentpoint i perioden januar 2014 til januar 2015. Det svarer til et fald på ca. 2.600 virksomheder – fra ca. 68.900 til ca. 66.300 selskaber.
  • 25,8 pct. – ca. 50.600 – af de danske selskaber har en angrebet egenkapital.
  • 18,0 pct. – ca. 35.300 – af de danske selskaber har både underskud og angrebet egenkapital. Det er den laveste andel siden 2008 (Jan. 2009).
  • ”Kultur- forlystelse- og sportsbranchen” samt ”overnatnings- og restaurationsbranchen” er de brancher, hvor flest selskaber har underskud (henholdsvis 46,8 pct. og 45,3 pct.). Fast ejendom er den branche, hvor færrest selskaber har underskud (30,1 pct.)

Der er dog forskel imellem de enkelte brancher. På skemaet herunder kan man se, hvor mange selskaber indenfor 12 forskellige kategorier, som siden 2009 er kommet ud af året med underskud.  

Branche

Læs hele FSR og Experians analyse her.

 

Skru op for resiliensen og få en bedre forretning

Når Fynsk Erhverv den 23. maj i fællesskab med Ecreo inviterer til fællesseminar, vil de fremmødte gå hjem med konkrete værktøjer, der skal inspirere til at forbedre kundeoplevelsen og øge virksomhedens værdi ved at skærpe det strategiske fokus. Det lover Michael Nørregaard Wilkens, der er executive advisor i den internationale rådgivningsvirksomhed Strategyzer og oplægsholder på […]

Viden til Vækst: Gode teams har psykologisk tryghed

Den 12. september inviterer vi i samarbejde med LearnX til erhvervskonference, hvor du bl.a. kan møde ledelsesrådgiver Christian Ørsted, der sætter fokus på, hvordan psykologisk tryghed kan løfte medarbejderne markant. Vi har forinden været i dialog med Christian Ørsted, der løfter lidt af sløret for sit oplæg. Husk, at du som partnervirksomhed får 50% rabat på billetprisen.

Netværk styrker Pia Mathiasens HR-kompetencer

Med HR-ansvar for over 300 medarbejdere, har HR-ansvarlig hos Ken Hygiejne Systems A/S, Pia Mathiasen, trådt ind i vores HR-netværk for at få ekstern, faglig sparring med ligesindede. Er du også interesseret i en netværksgruppe – så har vi også et til dig!

Bestyrelsesuddannelse klæder Torsten Kjeldsen bedre på til bestyrelsesarbejdet

COO i Broen-Lab, Torsten Kjeldsen, har netop færdiggjort ”Bestyrelsesuddannelsen med fokus på små og mellemstore virksomheder” ved Århus Universitet, og han kommer med en klar anbefaling. Som partnervirksomhed kan du stadig nå at komme med på en af de eftertragtede pladser til en favorabel pris - deadline for næste hold er den 17. maj 2024.

Video: Tietgenprisen 2024

Til Fynsk ErhvervsTopmøde den 18. april modtog Jens Hempel-Hansen Tietgenprisen som påskønnelse for sit store engagement indenfor cirkulær økonomi og ESG og for at stille sig i front for at gøre affald til morgendagens ressource og næste generations guld

Video: Morgendagens succes kræver innovation og stærke partnerskaber

De næste 10 år bliver vildere end de seneste 5.000, og teknologien kommer til slå igennem på måder, vi ikke kan forestille os i dag. Det er ikke alt, man kan overskue at gøre på en gang, men det handler bare om at komme med, mener innovationsekspert Mads Thimmer

Mod og vilje holder 195-årige H.J. Hansen på toppen

Med en historie, der rækker imponerende 195 år tilbage i tiden, har Odense-virksomheden H.J. Hansen præsteret en holdbarhed af international topklasse, Til trods for, at dagen for 200-års-jubilæet nærmer sig, er der bestemt ingen fare for, at H.J. Hansen går i stå. Faktisk har virksomheden aldrig været mere relevant end den er i dag. Affald […]

En sejr til fynsk erhvervsliv

Det er en god melding for det fynske erhvervsliv, at forligspartierne bag Infrastrukturplan 2035 er blevet enige om, hvordan motorvejen syd om Odense kan udvides til seks spor.

NextTalent rykker Gardingruppen nærmere en ny IT-løsning

Normalt har Odense-virksomheden Gardingruppen fokus på kreativitet og meget analoge løsninger. Men i de seneste måneder har der været talt rigtig meget om digitalisering, automation, optimering af arbejdsgange og nye IT-systemer