Debat • 28/01/2015

Fanget af drift

LEDER: Kombinationen af kursen på den danske krone, den lave rente og olieprisens lave niveau ser nu ud til at kunne give fremgang for dansk økonomi. En gunstig situation, der baner vejen for øget efterspørgsel efter danske varer og tjenesteydelser og med øget eksport til følge.

Kort sagt er der nu gode tegn på, at vi for alvor får vristet os ud af finanskrisens stramme greb og igen får sat gang i hjulene og beskæftigelsen.  Det vil også gælde de fynske virksomheder. Så er vi klar?

”Selvfølgelig er vi klar”, vil mange fynske virksomhedsledere tænke.  Med en dagligdag, fyldt med masser af udfordringer, som f.eks. korte deadlines, krævende kunder og leverandører, tilbud og licitationer, møder og forhandlinger og en række uforudsigelige hændelser er man som virksomhedsleder jo virkelig spændt hårdt for, for at kunne matche konkurrenterne.  Så der er oparbejdet en lang række rutiner og procedurer, der trækkes på – og det virker indtil videre!

Men med kniven på struben er sandheden så ikke for rigtig mange af os, at vi er fanget i daglig drift?  Og er langt de fleste af os ikke også klar over, at det ikke er tilstrækkeligt kun at køre med ’det korte lys’.  Vi skal også have blik for, hvad der er af muligheder og trusler ude i den lange lyskegle.

Balancen mellem drift og udvikling er en reel udfordring for alle virksomheder – uanset branche og indtjening.  Der er brug for at se på både udviklingen af de eksisterende forretningsgange, produkter og services og på fremtiden. Vi skal udfordre vores ”plejer-gen” og jagte de lavthængende frugter. Vi skal udfordre vores medarbejdere og produktionsapparat og jagte nye kompetencer og teknologier.  Og vi skal udfordre vores nuværende produktsortiment og jagte nye produkter, koncepter og forretningsområder.

Frit oversat efter Søren Kirkegaard, så kommer man aldrig foran, hvis man altid træder i andres – og for den sags skyld egne – fodspor.  Det kan godt være, at man er tryg og tilfreds i det marked, man befinder sig i anno 2015, men vi har brug for virksomheder, der tør skabe vækst.

Det kan være skræmmende at kaste sig over et nyt forretningsområde, et nyt marked eller bevidst at gå efter at blive større for at forbedre sin markedsposition.  Men alternativet – intet at gøre – kan være fatalt.  Men der er hjælp at hente – i kredsen af dygtige og erfarne erhvervsledere, der kender udfordringerne fra deres egen karriere, og som selv har gjort deres erfaringer, tilegnet sig indsigt og værdifulde kontakter og skabt synlige resultater. Fynsk Erhverv har netop udviklet et nyt forretningsområde, som vi kalder NEXT LEVEL. Her tilbyder vi de fynske ejerledede virksomheder, at vi i vores store netværk af fynske og danske erhvervsledere kan håndplukke dygtige og kompetente erhvervsledere med netop den indsigt og de erfaringer, der kan supplere ejerlederen selv. Vi kalder dem Business Advisorer, fordi de sætter sig ved siden af ejerlederen, lytter, prøver at forstå og indtræder som den fortrolige sparringspart, der med  afsæt i egne erfaringer kan give gode råd og menneskelig støtte og derigennem  være med til at realisere virksomhedens vækstmål. Og nok så vigtigt demonstrere værdien i at drive virksomhed med ”det lange lys” på.

NEXT LEVEL henvender sig til den type virksomheder, som Fyn har brug for: Ambitiøse virksomheder, som vil være med til at give Fyn en større plads på både danmarkskortet og verdenskortet.

Det har vi nemlig potentialet til.

Vi vil Fyn – vi vil vækst.

 

 

 

 

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]