Nyheder • 12/05/2020

5 skarpe til: BANKEN

Corona-krisen udfordrer virksomhederne på forskellig vis, de fleste på tabt omsætning og mangel på likviditet. Virksomhedslederne står foran vanskelige beslutninger og af den seneste temperaturmåling fremgår det, at kun 13% har rådført sig med sin bank.
Vi stiller ‘fem skarpe’ til Danske Banks områdedirektør, Jan Reifling:
1. Hvordan ser Danske Bank på den aktuelle situation i det fynske erhvervsliv, hvor fire ud af fem virksomheder er påvirket negativt som følge af coronakrisen?Coronakrisen er en ekstraordinær situation, som ser ud til at ramme stort set alle. Fynske virksomheder ser ikke ud til at være ramt hverken hårdere eller blødere end andre landsdele, så både her og i resten af landet har vi en stor fælles opgave i at komme tilbage på sporet. Den igangværende genåbning er et lys for enden af tunnelen, og vi vil som bank fortsat strække os langt for at hjælpe de fynske virksomheder gennem krisen.

2. Hvad kan de fynske virksomheder forvente, og hvordan skal de forberede sig til mødet med banken?Som følge af den ekstraordinære situation har vi udvidet støtten og rådgivningen til virksomheder, som er ramt økonomisk. Vi vil gå langt for at afbøde de fynske virksomheders udfordringer og ud fra den enkelte virksomheds situation vurderer vi, hvordan vi bedst kan hjælpe, og vi opfordrer alle virksomheder til at kontakte os, hvis de kan se, at de bliver udfordrede af krisen på kort eller længere sigt.

Først og fremmest er det vigtigt selv at få skabt et overblik, og at virksomheden selv identificerer, hvilke ”håndtag” der med fordel kan skrues på for at minimere de finansielle udfordringer.

Som virksomhed kan man forberede sig på dialogen med os ved at få overblik over indtægter og udgifter, fx i form af et likviditetsbudget for de næste måneder. Det er en også en god idé at skabe overblik over tiltag, der er iværksat eller kan iværksættes for at imødegå faldende omsætning, og hvilke afhængigheder virksomheden har til andre parter, fx leverandører. Endvidere har vi brug for indsigt i, hvilke hjælpepakker virksomheden har søgt eller vil søge. Det giver os det bedste udgangspunkt for en god dialog og for vores muligheder for at hjælpe virksomheden på vej.

3. Er der skærpede krav til kredit og låneoptag nu end før coronakrisen?
Nej, tværtimod. Som Danmarks største bank har vi et stort ansvar, og vi ønsker at gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe vores kunder bedst muligt gennem krisen. Vi tilbyder derfor udvidede muligheder til virksomheder, der er berørt økonomisk, og vi tilbyder kredit i tilfælde, hvor vi ikke ville have gjort det under normale omstændigheder. Dette gør vi for at hjælpe virksomhederne i denne helt ekstraordinære situation.

Det er dog ikke det samme som, at vi kan hjælpe alle. Både for virksomhederne og for os skal det gøres på en måde, så virksomhederne eksempelvis ikke ender i en situation, hvor de får for stor en gæld i forhold til at kunne drive en sund virksomhed, når vi kommer på den anden side af krisen.

4. Er der skærpede vilkår, f.eks. højere gebyrer og renter, nu end før coronakrisen?
Nej, vi har ikke skærpet vores vilkår på nogen måde som følge af situationen med corona. Tværtimod ønsker vi også i forhold til fx betaling af renter og gebyrer at gøre vores til, at virksomhederne kommer bedst muligt gennem krisen.

For eksempel har vi for de 90.000 mindste af vores erhvervskunder fritaget dem for gebyrer i forbindelse med ansøgninger om lån og kredit, relateret til coronakrisen.

Vi har hævet grænsen for, hvornår de skal betale negative renter for indeståender til kr. 500.000, og virksomhederne kan efter aftale få udskydelse af rentebetalinger, gebyrer og nedskrivninger på kredit.

5. Hvad er dit bedste råd til de fynske virksomheder lige nu?
Det er svært at komme med ét generelt råd, der passer til alle virksomheder, fordi virksomhedernes situation og udfordringer i forbindelse med coronakrisen er forskellige.

Men et godt råd er, at få sat ”det rigtige team” omkring virksomheden og få etableret dialog med/mellem virksomhedens vigtigste rådgivere eksempelvis revisor, advokat, Fynsk Erhverv, Erhvervshusene og banken.

Et godt og konstruktivt samspil mellem virksomheden og dens rådgivere vil sikre, at man som virksomhed ikke står alene med udfordringer, og at omfanget af de finansielle udfordringer bliver bedst muligt belyst og analyseret.

Herved opnås det bedste grundlag for en målrettet dialog og vigtigst at få skabt den rigtige løsning med virksomhedens bank, der sikrer at virksomheden kommer bedst muligt gennem krisen.

Vi har i Danske Bank indført en række tiltag for at hjælpe vores kunder gennem krisen, og vi råder også vores fynske erhvervskunder til at tage fat på os, så vi sammen kan kigge på mulighederne.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen

Fokusér på personalet: Tidlig indsats kan skabe bedre trivsel

Flere virksomheder rykker fokus fra brandslukning til forebyggelse, når det gælder medarbejdernes trivsel. Det handler om at være tæt på, tilgængelig – og klar, før problemerne vokser sig store. Det fortæller blandt andre Betina Dich Skipper, der driver virksomheden Human Navigator.

Masterclass i strategi og innovation begejstrede deltagerne

At skabe vækst og innovation kræver tid og refleksion – en udfordring for mange virksomheder, hvor daglig drift ofte tager al opmærksomhed. Masterclass-forløbet i strategi og innovation fra Fynske Bank og Fynsk Erhverv har imidlertid givet en række fynske virksomheder en unik mulighed for at arbejde målrettet med forretningsudvikling og netværk. “Alene det at sætte […]

Titech-direktør: At sige målene højt var første skridt mod succes

Fra eltavler i kælderen til landsdækkende koncern. Ulrik Juul har altid tænkt stort – og sagt det højt. Nu er Titech Electric solgt, men han fortsætter rejsen mod endnu større ambitioner som direktør i sit livsværk

Forsker: Bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til, at SMV’ere omstiller sig til fremtiden

Bestyrelser i små og mellemstore virksomheder (SMV’er) står midt i en tid med hastige forandringer. Teknologiske fremskridt, bæredygtighed og geopolitiske ændringer kræver hurtig tilpasning

Krautwald: Nye vaner skal slå rod, før strategi bliver til virkelighed

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Lokale virksomheder forholder sig til Odenses fremtid

En række lokale virksomheder greb muligheden, da Fynsk Erhverv for nylig inviterede til dialogmøde om Odense fremtidige udvikling. Anledningen var det forslag til Kommuneplan 2024-2036, som Byrådet havde sendt i høring. Også rådmand Søren Windel, adm. Direktør Erik Jespersen og byudviklingschef Karin Niemann-Christensen var mødt op for at præsentere planforslaget og lytte til virksomhedernes ønsker […]

Er du ny direktør i Fynsk Erhverv?

Vil du arbejde dedikeret for at fremme rammer og vilkår for det fynske erhvervsliv? Fynsk Erhverv mangler en visionær direktør med kommerciel forståelse og politisk tæft. Hvis det er dig, får du mulighed for at blive frontpersonen for Fyns erhvervslivs mest interessante netværksorganisation! Tæt på medlemmerne Fynsk Erhverv er en medlemsfinansieret organisation, som arbejder benhårdt […]

CFB Industri i vækst: Ledelse, fusion og strategi

Det er sjældent, at virksomhedsfusioner og generationsskifter forløber uden gnidninger, og slet ikke, når begge dele sker samtidig. Men det er ikke desto mindre i store træk, hvad der skete for CFB Industri