Ukategoriseret • 26/08/2015

2.000 færre studerende på erhvervsuddannelserne

Ifølge Ugebrevet A4 er over 2.000 elever blevet afvist ved de danske erhvervsskoler, fordi de ikke lever op til de nye karakterkrav i Erhvervsskolereformen. Elever skal for første gang i år have karakteren 2 i dansk og matematik for at blive optaget på et forløb. “Hvis Danmark også i fremtiden skal leve op til landets gode ry for solidt håndværk og produktivitet, er det vigtigt, at vi sikrer såvel det faglige som det håndværksmæssige niveau på erhvervsuddannelserne, og det er karakterkravet med til at fremme”, siger Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv. 

De præcise tal er endnu ikke offentliggjort, men en rundspørge, Ugebrevet A4 har foretaget, viser, at over 2.000 elever faldt for erhvervsskolereformens nye krav om karakteren 2 i både dansk og matematik fra grundskolen, som for første gang har været gældende i år.

Men nedgangen skal ikke nødvendigvis ses som en negativ udvikling, for formålet med erhvervsskolereformen er netop at sikre et højere fagligt niveau og en højere gennemførelsesprocent på erhvervsskoleuddannelse.

– Vi er ikke kede af, at unge ikke kommer ind på en erhvervsuddannelse. De ville få et nederlag, hvis de kom ind og måtte droppe ud, siger direktør for Danske Erhvervsskoler, Lars Kunov, til A4.

Også på Syddansk Erhvervsskole er de tilfredse med den nye reform:

– Mange af de unge mennesker, som ikke klarer optagelseskravene, kommer fra 9. klasse og kan nå at rette op på det i 10. Desuden er det også kun her på første årgang, kravene kommer som noget nyt for de ældste folkeskoleelever – dem der går i 7. klasse nu, de kender jo til de nye forhold. Vi synes, det er en god ting, at der er krav allerede fra optaget af. Det sender et signal om, at det kræver noget at tage en erhvervsuddannelse, fortalte direktør for Syddansk Erhvervsskole, Lars Bregnehøj, tidligere til Fynsk Erhverv.

 

“Erhvervsuddannelser er essentielle for både virksomhedernes og for hele Danmarks konkurrencekraft.”

 

I Kommunernes Landsforening er de også positive over for reformen, men understreger, at de vil følge udviklingen tæt.

– Det var forventeligt, at karakterkravene ville udelukke nogen. Det var også intentionen og det, der skal være med til at give erhvervsuddannelserne et kvalitetsløft. Men det er vigtigt, at vi følger udviklingen. Det vil f.eks. være meget uheldigt, hvis adgangskravene rammer håndværksmæssige talenter, som ikke er så skrappe på de boglige færdigheder, men som ville blive dygtige håndværkere. Derfor vil KL tage en dialog med regeringen om konsekvenserne, når vi har det fulde overblik over, hvor mange der er blevet afvist på uddannelserne, siger Jacob Bundsgaard, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, til KLs nyhedsbrev.

Fynsk Erhverv mener også, at erhvervsskolereformen er et vigtigt skridt på vejen mod at gøre erhvervsuddannelserne attraktive og styrke deres bedre image blandt de unge.

– Erhvervsuddannelser er essentielle for både virksomhedernes og for hele Danmarks konkurrencekraft. I Danmark er vi kendte for godt håndværk og høj produktivitet, og det ry giver os en klar konkurrencefordel – også på de internationale markeder.  Erhvervsskolereformen er et vigtigt skridt i den rigtige retning for at fastholde denne position, udtaler Jytte Reinholdt, direktør i Fynsk Erhverv.

 

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.

Video: Årets Tietgenpris-modtager bygger byer og fællesskaber

Tietgenprisen 2025 går til Per Jørgensen – medejer og bestyrelsesformand i 5E Byg A/S og drivkraft bag en lang række initiativer, der har sat tydelige aftryk i Middelfart og på Fyn.

Ekspert: Virksomheder skal holde fokus på det væsentlige

Ifølge arbejdsmarkedsresearcher Alexandra Krautwald giver målstyring kun mening, når virksomheden ser helheden og har tålmodighed til at fastholde forandringer, indtil de har bidt sig fast.

Albani: Tillid starter hos ledelsen – det er noget vi opbygger sammen

I dagens Danmark er tillid en forudsætning for overhovedet at kunne tiltrække og fastholde medarbejdere. Det har ændret måden, man driver bryggeri på hos Royal Unibrew.

Novo Nordisk i Odense: “Vi kommer ikke med spidse sko”

Når Stine Wolf Randrup træder op til debatten på Fynsk ErhvervsTopmøde den 30. april, bliver det med et klart budskab: Novo Nordisk er kommet til Odense for at blive – men med stor respekt for det fællesskab, de træder ind i. “Vi går ind i det her med ydmyghed. Vi ved, vi starter højt og […]

Kolster risikerer at sige nej til ordrer – tiltrækning af medarbejdere er blevet en ledelsesdisciplin

Hos Tømrer- og snedkerfirma Kolster A/S i Middelfart er der gang i hjulene. Men uden nok medarbejdere til at følge med efterspørgslen risikerer direktør Tue Christiansen at skulle sige nej til opgaver, han gerne ville tage ind. Markedet er der. Kunderne er der. Men for at kunne sige ja, kræver det folk – og dem […]

Stadil: Fremtidens lederskab kræver sult, mod og kant

Christian Stadil har altid gået sine egne veje. Han kombinerer buddhisme med benhård forretning og investeringer i startups med meditation og meningsfulde arbejdsfællesskaber. Til september gæster han Learn X, hvor han deler sine erfaringer med at lede i en tid præget af AI, innovation og strategisk usikkerhed.

Klimapraktikanter gav Danren Bogdol fremdrift og struktur

Danren Bogdol er en professionel servicevirksomhed med base i Odense, der gennem mere end 40 år har leveret rengøringsydelser til offentlige og private kunder i hele landet. Virksomheden bygger på faglighed, effektivitet og ordentlighed.

HR-netværk gav LAIT værktøjer til aktuel udfordring

Da Gert Rasmussen fra det digitale bureau LAIT i begyndelsen af året præsenterede en konkret HR-udfordring i Fynsk Erhvervs HR-netværk, gjorde han det med et klart formål: At få andres ærlige blik på situationen