Nyheder • 16/06/2023

Storebæltsforbindelsen fejrer 25 år – forgældet og forgyldt

(Kilde: Sund&Bælt)

Det lå i forliget bag Storebæltsforbindelsen, at når investeringen i det store broprojekt var betalt tilbage, så skulle det blive gratis at passere Storebælt. Men i dag kan vi konstatere, at sådan blev det ikke.

Den 14. juni 2023 var det præcis 25 år siden, at ‘Krone 1’ kørte over Storebæltsforbindelsen og markerede dette enorme fremskridt for samfundet, som denne bro er, set i forhold til de gamle DSB-færger.

Igennem årene er der i forskellige trafikforlig hentet udbytter ud til staten, med det formål at finansiere andre projekter rundt i DK. Senest har et stort flertal på Christiansborg besluttet at hente kr. 7,9 mia. ud til finansiering af andre infrastrukturprojekter, jfr. Infrastrukturplan 2035.

I Fynsk Erhverv er vi mere end begejstret for Storebæltsforbindelsen, som har skabt øget samhandel, mobilitet og vækst i samfundet. Men kritiske overfor, at den har udviklet sig til en ren pengemaskine.

Siden ultimo 2017 har vi i Fynsk Erhverv arbejdet tæt sammen med Den nationale Storebæltskomité, idet vi har samme mål om at få reduceret broafgifterne og stoppet malkningen.

Det er tidligere lykkedes at få reduceret broafgifterne med 25%, fordelt over to omgange.  Men gevinsten herved skulle vise sig at være ædt op af inflation m.v., så i praksis blev broafgifterne alene reduceret pr. 1. januar 2023 med kr. 2!

Der er derfor fortsat brug for en massiv påvirkning af vores folketingspolitikere på Christiansborg, idet det er dem, der reelt beslutter taksterne på Storebæltsforbindelsen – og udbyttet til Staten.   Igennem de seneste måneder har vi derfor været i dialog med transportordførerne fra hhv. Socialdemokratiet og Venstre – Moderaternes transportordfører udestår – samt med landets transportminister om mulighederne for at indføre rabatter til fordel for dem, der f.eks. er 3-4 i bilen, kører fossilfrit eller kører uden for spidsbelastningstidsrummene samt en form for sommerferierabat a la den gratis færgetransport til vores smukke øer.  Sidstnævnte vil især vores mange turist- og kulturattraktioner kunne få gavn af.  Derudover har Den nationale Storebæltskomité haft møde med Borgmesterforum Fyn for at få hele Fyns opbakning.

I forhold til mobiliteten er det værd at glæde sig over, at den hidtidige pendlerrabat er blevet opdateret således, at den her post corona også tilgodeser de medarbejdere, som har flere arbejdsdage på hjemmekontoret om ugen.  Også godstrafikken er blevet tilgodeset.

Status er dog, at Storeforbæltsforbindelsen her 25 år efter åbningen fortsat fremstår forgældet – og forgyldt i kraft af de mange trafikanter, der årligt passerer.

Det skal vi have ændret på!

Videnforum: Adgang til ny viden i et fortroligt forum

Fynsk Erhvervs Videnforum har siden 2022 tilbudt erhvervsledere en unik platform for strategisk sparring, videndeling og personlig udvikling. Her mødes ledere fra forskellige brancher i et fortroligt rum, hvor konkrete problemstillinger bliver diskuteret, erfaringer bliver delt, og nye løsninger bliver skabt. Møderne er professionelt faciliteret og sikrer, at deltagerne får konkrete redskaber, inspiration og løsninger […]

Lars Bak: Samtaler på cyklen er noget særligt

Ifølge eks-pro Lars Bak, så er cykelture perfekte til at lære hinanden at kende. Og kombinationen af cykling, erhvervsliv og personlig udvikling er det perfekte match.

Unge ledere skal styrkes i nye netværk hos Fynsk Erhverv

Hos Fynsk Erhverv åbnes dørene nu til et helt særligt Young Pro-netværk, der skal hjælpe unge ledere med at udvikle sig fagligt og personligt i et fortroligt og inspirerende forum. Thomas Olsen, som er udpeget til at facilitere netværket, bringer mere end 20 års erfaring med ledelse og udvikling af nye ledere ind i projektet. […]

BCM Transtech: Fra lokal maskinfabrik til global markedsleder

Broby: Da BCM Transtech besluttede at satse alt på en enkelt niche, ændrede det virksomhedens kurs for altid. Fra at have været en klassisk, lokal maskinfabrik med et bredt fokus på at løse alle nærværende udfordringer, blev fokus i begyndelsen af 2000’erne skarpt rettet mod ét enkelt marked. Den strategi har gjort dem til verdens […]

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]