Nyheder • 16/06/2023

Storebæltsforbindelsen fejrer 25 år – forgældet og forgyldt

(Kilde: Sund&Bælt)

Det lå i forliget bag Storebæltsforbindelsen, at når investeringen i det store broprojekt var betalt tilbage, så skulle det blive gratis at passere Storebælt. Men i dag kan vi konstatere, at sådan blev det ikke.

Den 14. juni 2023 var det præcis 25 år siden, at ‘Krone 1’ kørte over Storebæltsforbindelsen og markerede dette enorme fremskridt for samfundet, som denne bro er, set i forhold til de gamle DSB-færger.

Igennem årene er der i forskellige trafikforlig hentet udbytter ud til staten, med det formål at finansiere andre projekter rundt i DK. Senest har et stort flertal på Christiansborg besluttet at hente kr. 7,9 mia. ud til finansiering af andre infrastrukturprojekter, jfr. Infrastrukturplan 2035.

I Fynsk Erhverv er vi mere end begejstret for Storebæltsforbindelsen, som har skabt øget samhandel, mobilitet og vækst i samfundet. Men kritiske overfor, at den har udviklet sig til en ren pengemaskine.

Siden ultimo 2017 har vi i Fynsk Erhverv arbejdet tæt sammen med Den nationale Storebæltskomité, idet vi har samme mål om at få reduceret broafgifterne og stoppet malkningen.

Det er tidligere lykkedes at få reduceret broafgifterne med 25%, fordelt over to omgange.  Men gevinsten herved skulle vise sig at være ædt op af inflation m.v., så i praksis blev broafgifterne alene reduceret pr. 1. januar 2023 med kr. 2!

Der er derfor fortsat brug for en massiv påvirkning af vores folketingspolitikere på Christiansborg, idet det er dem, der reelt beslutter taksterne på Storebæltsforbindelsen – og udbyttet til Staten.   Igennem de seneste måneder har vi derfor været i dialog med transportordførerne fra hhv. Socialdemokratiet og Venstre – Moderaternes transportordfører udestår – samt med landets transportminister om mulighederne for at indføre rabatter til fordel for dem, der f.eks. er 3-4 i bilen, kører fossilfrit eller kører uden for spidsbelastningstidsrummene samt en form for sommerferierabat a la den gratis færgetransport til vores smukke øer.  Sidstnævnte vil især vores mange turist- og kulturattraktioner kunne få gavn af.  Derudover har Den nationale Storebæltskomité haft møde med Borgmesterforum Fyn for at få hele Fyns opbakning.

I forhold til mobiliteten er det værd at glæde sig over, at den hidtidige pendlerrabat er blevet opdateret således, at den her post corona også tilgodeser de medarbejdere, som har flere arbejdsdage på hjemmekontoret om ugen.  Også godstrafikken er blevet tilgodeset.

Status er dog, at Storeforbæltsforbindelsen her 25 år efter åbningen fortsat fremstår forgældet – og forgyldt i kraft af de mange trafikanter, der årligt passerer.

Det skal vi have ændret på!

Hesehus: Vil vinde hele verden med brugerdreven innovation af teknologierne som løftestang

Interview med Lars Hedal, administrerende direktør i Hesehus For 22 år siden var det ikke mange, der så mulighederne indenfor digitalisering og tech – eller EDB, som det blev kaldt dengang. Men det gjorde det nystiftede e-handelshus Hesehus. Medstifter og administrerende direktør Lars Hedal fortæller, at virksomheden fra starten havde en målsætning om at skabe […]

BG Burcharth i 100 år: Fra smøreolie til CO₂-fangst og grøn innovation

BG Burcharth er en af pionererne inden for bæredygtige løsninger, og virksomheden arbejder målrettet på at forblive aktuelle i et hurtigt skiftende marked. Men under den moderne facade ligger der en historie, der strækker sig tilbage til 1924, hvor BG Burcharth blev grundlagt i en baggård i Odense som leverandør af olie og smøreudstyr til byens værksteder.

USA’s nye verdensorden: Trusler og muligheder for fynske virksomheder under Trump

Efter nyhedsbureauet APs udmelding om, at Donald Trump har vundet det amerikanske præsidentvalg, står verden over for en betydelig omvæltning, mener tidligere forsvarschef Peter Bartram. Den 21. november kommer Peter Bartram til Fynsk ErhvervsTopmøde, hvor han deler sin viden og erfaringer om, hvad den nye globale verdensorden har af betydning for de fynske virksomheder.

HJHansen Recycling Group: Bæredygtighed som katalysator for god forretning

Interview med administrerende direktør Mogens Bach Christensen Bæredygtighed er på ingen måde et nyt koncept for HJHansen Recycling Group. Faktisk ligger det i virksomhedens DNA, forklarer administrerende direktør Mogens Bach Christensen. Siden 1880’erne har virksomheden arbejdet med cirkulær økonomi og et ansvarligt forbrug af ressourcer ved at opkøbe, forarbejde og videresælge hestesko, klude og ben […]

Integris Composites: Konkurrence styrker innovationen

VISSENBJERG: Integris Composites (Integris) er et fynsk ingeniør- og designhus med dybe rødder i det fynske, idet virksomheden oprindeligt udspringer fra det A.P. Møller-ejede Roulund. Virksomheden har gennem årene opbygget en produktion baseret på dyb materialeindsigt, og i dag er Integris etableret som en international aktør inden for avancerede kompositmaterialer til forsvarsindustrien. Med højteknologiske løsninger, […]

Nyt MasterClass-forløb: Anerkendt forretningsudvikler klæder fynske SMV’ere på til en foranderlig verden

Fynske Bank og Fynsk Erhverv tilbyder nu i samarbejde en helt ny MasterClass for fynske SMV’er, der får mulighed for at styrke deres forretningsmodel gennem et forløb med den anerkendte forretningsudvikler Michael N. Wilkens. Han har erfaring med strategiarbejde i mere end 200 danske og internationale virksomheder og oplever stor succes med sit fokus på […]

Lucia Care: Boost produktiviteten og arbejdsglæden

Dyb træthed er i dag et problem mange oplever, hvilket er med til at reducere både arbejdsglæden, kreativiteten og performance i de danske virksomheder. For at komme problemet til livs, har speciallægerne Nanna Kirkebjerg og Christian Bøving fra Lucia Care invitereret partnervirksomheder til foredrag om danskernes søvnudfordringer.

Lyt til erhvervslivet

De kommunale budgetter for det kommende år er på plads, og det afslører, at 2025 er kommunalt valgår. Fyn er et naturligt arbejdskraftopland for enhver virksomhed, uanset postnummer. Eller burde i hvert fald være det. Desværre har vi en utilstrækkelige kollektiv trafik, der gør det vanskeligere at tiltrække dygtige medarbejdere udenfor Odense og de fynske købstæder. Det kalder på en plan og på handling.

Orifarm: Imponerende vækstrejse bygger på mod og ambitioner

Orifarms imponerende vækstrejse har fra starten været præget af at tænke ud over Danmarks grænser. I dag ser virksomheden et stort potentiale for Odense inden for Life Science, som kan være med til at styrke hele Fyn.