Debat • 08/11/2021

Stop regelrytteriet!

I dansk erhvervsliv kæmper vi i øjeblikket med et bureaukrati og lange sagsbehandlingstider, når vi har en aktuel byggesag og diverse andre ansøgninger hos det offentlige.  For en stor dels vedkommende skyldes det absurde regler og komplicerede it-systemer, uanset projektets størrelse og omfang.

F.eks. er der bestemmelser i bygningsreglementet, som komplicerer såvel ansøgningsprocedurer som byggesagsbehandlingen i kommunerne. Uanset om man skal bygge et haveskur, udvide eksisterende bygninger eller opføre et helt boligkompleks i 8 etager, så stilles der de samme krav til dokumentation, hvilket er helt absurd.  Desuden skal der bruges certificerede rådgivere ved alle byggerier.  Og da antallet af certificerede rådgivere (statik og brand) er begrænsede i hele landet, udgør dette i første omgang en flaskehals og dermed en forsinkelse på projekterne – store som små, dernæst påfører det projektet en ekstra økonomisk omkostning på grund af reglerne i BR18.

Et andet eksempel på absurde krav til dokumentation har jeg fra min egen virksomhed: Vi ønsker at udvide et eksisterende halmfyr, og så bliver vi bedt om at redegøre for, hvorfor vi ikke vælger fjernvarme eller varmepumper.  Fakta er, at fjernvarme ikke er en mulighed i det område, hvor virksomheden ligger, og varmepumper slet ikke kan levere den mængde energi, vi har behov for, hvis økonomien skal hænge sammen. Vi skal derfor indsende samfundsøkonomiske eller miljømæssige beregninger for at få lov til at udbygge et halmfyr!  Her slipper bureaukratiet så op, for der er ingen form for vejledning til, hvordan vi imødekommer disse nye krav.

Når virksomheder og borgere skal indsende (uploade) byggeansøgninger, mødes man af et system, der i sin struktur er opbygget så ulogisk og virkelighedsfjernt, at mange af de områder, som der ønskes ansøgt om, slet ikke findes i systemet. Det betyder, at man som ansøger er nødt til at tage fat i forvaltningen for at få hjælp til overhovedet at få registreret sin ansøgning.  Det er endnu et bureaukratisk benspænd, der forsinker og i sidste ende hæmmer væksten.

Og alt dette ligger før, at selve byggesagsbehandlingen i den kommunale forvaltning går i gang.

Kære politikere, det burde være en overkommelig sag at få optimeret it-systemerne (Byg&Miljø) og lempet reglerne til noget, vi alle kan arbejde med, samt ikke mindst få indført en bagatelgrænse for de mindre byggerier.

Vi har i erhvervslivet dagligt fokus på at optimere og forbedre kunderejsen, ellers kan vi ikke drive vores forretninger på et konkurrenceudsat marked.   Vi har kraftigt brug for, at I gør det samme i det offentlige.

Sagerne har været kendt i flere år, men som kunde i ’jeres forretning’ oplever jeg ikke, at udviklingen går hurtigt nok eller i den rigtige retning.

Hvor er erhvervsministeren?  Hvor er erhvervsministeriet?  Hvor er folketingspolitikerne, jer, som repræsenterer os virksomheder og borgere ude i landet?  Vi har brug for handling nu.

Af Henrik Neelmeyer, direktør på Egeskov og formand for Fynsk Erhverv

Optimismen i fynsk erhvervsliv

Halvdelen af de fynske virksomheder forventer øget omsætning i løbet af de næste 12 måneder – og 8 ud af 10 forventer øget omsætning i løbet af de næste tre år. Den øgede omsætning skal hentes på nye kunder, hvilket indikerer stigende konkurrence. Det viser en ny undersøgelse i Det fynske Erhvervspanel, som Fynsk Erhverv […]

Lars Erik Nielsen har løftet Uretek med dokumentation, faglig vækst og ansvarlighed

Middelfart-virksomheden Uretek har som speciale at etablere og styrke fundamenter under alt fra private boliger til komplekse byggerier. Og at Ureteks eget fundamentet er solidt, er netop bevist med et fornemt regnskab for 2024 – og en solid vækst i indeværende år. “Vi er kommet stærkt fra start i 2025, og som det ser ud […]

Stærke pointer og skarpe trends på Den Fynske E-handelskonference 2025

Temaet for konferencen var ’Tættere på kunderne’, og dagen bød på inspirerende oplæg, praktiske erfaringer og strategiske perspektiver.

Tim Frank Andersen: AI-udviklingen kræver handling nu – virksomheder risikerer at falde bagud

Mange virksomheder tøver stadig med AI, men ifølge teknologi- og AI-ekspert kan den tøven blive dyr, når konkurrenterne rykker hurtigt frem

Anne Dyrehauge bliver ny direktør i Fynsk Erhverv

Fynsk Erhverv har ansat 36-årige Anne Dyrehauge som ny direktør. Hun tiltræder stillingen den 1. juni 2025 og afløser Jytte Reinholdt, der efter eget ønske fratræder efter 17 succesfulde år på posten.

Vejlø: Fremtidens vindere kombinerer teknologi og menneskelig indsigt

Når fremtidsanalytiker og direktør for Elektronista Media, Christiane Vejlø, taler ved Fynsk Erhvervs arrangement om vækstbarometeret den 3. juni, bliver det med et klart budskab: Der er masser af gode grunde til fortsat at satse på det menneskelige.

Micro Matic ruller globale kundeoplevelser ud fra Odense

Udgangspunktet er en niche. Fadøl, kobling og haner. Men ambitionerne er globale, og de digitale redskaber er blevet afgørende, når Micro Matic skal skabe stærke kundeoplevelser i mere end 120 lande.

Dialog om udfordret varedistribution i Odense City

Varedistribution i Odense City har altid været et problem, og kombinationen af stigende godsmængder og byfortætning gør ikke udfordringerne mindre. Distributørerne oplever bl.a. dagligt trængsel og forsinkelser og P-bøder som følge af manglende parkeringsbåse til de store biler.

Paneldebat om attraktive arbejdspladser: Tid, tillid og tydelighed

Hvordan skaber vi sunde virksomheder og attraktive arbejdspladser på Fyn – og hvordan balancerer vi de mange hensyn i en kompleks tid? Det var omdrejningspunktet for en levende paneldebat på Fynsk ErhvervsTopmøde.